«Εξαιτίας του ΣΥΡΙΖΑ χάθηκε μια μεγάλη ευκαιρία για το Σύνταγμα της χώρας. Χάθηκε η ευκαιρία για βαθιές τομές στο Σύνταγμα που θα έφερναν την Ελλάδα βήματα μπροστά. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η μη αναθεώρηση του άρθρου 16 για τα πανεπιστήμια που κρατά την Ελλάδα δέσμια του προηγούμενου αιώνα».
Ο βουλευτής Σερρών Τάσος Χατζηβασιλείου μίλησε στην Ολομέλεια της Βουλής κατά την διαδικασία αναθεώρησης του Συντάγματος. Τόνισε ότι η αναθεώρηση αποτελεί προνόμιο της σημερινής Βουλής, όμως εξαιτίας της προηγούμενης κυβέρνησης χάνεται μια μεγάλη ευκαιρία για την χώρα.
«Παρά τις κάποιες σημαντικές αλλαγές, χάνεται δυστυχώς η ευκαιρία για βαθιές τομές στο Σύνταγμα που θα έφερναν την Ελλάδα βήματα μπροστά».
Επεσήμανε ότι παραμένουμε εγκλωβισμένοι στις ιδεοληψίες και τους τακτικισμούς της προηγούμενης πλειοψηφίας, και έτσι περιπέσαμε σε ένα παιχνίδι εντυπώσεων. Σε μια ακροβασία ανάμεσα σε θεσμικούς αναχρονισμούς και συνταγματικά ευχολόγια, ασύνδετα με την οικονομική και παραγωγική πραγματικότητα της χώρας.
Συγκεκριμένα, για την μη αναθεώρηση του άρθρου 16, ο βουλευτής τόνισε ότι παραμένει ακατανόητη. Δήλωσε ότι με τα σημερινά δεδομένα, σε έναν κόσμο ανοιχτό, όπου οι φοιτητές κινούνται, ταξιδεύουν και αλληλεπιδρούν, η Ελλάδα, με ευθύνη του ΣΥΡΙΖΑ, μένει πίσω στον περασμένο αιώνα.
«Η πολιτεία οφείλει να εγγυάται ποιοτική δημόσια ανώτατη εκπαίδευση. Όμως, πρέπει και να επιτρέπει αυτό που ισχύει σε όλον τον πλανήτη: ιδιωτικά μη κερδοσκοπικά ιδρύματα με αυστηρό πλαίσιο λειτουργίας. Εμείς δυστυχώς γινόμαστε όμηροι του παρελθόντος και δείχνουμε να φοβόμαστε την εξέλιξη. Και εδώ μας χωρίζει με τον ΣΥΡΙΖΑ δομική διαφορά αντιλήψεων. Εμείς πιστεύουμε ότι η παιδεία πρέπει να γίνει μοχλός για την ανάπτυξη και την πρόοδο».
Θύμισε ότι στην μικρή Κύπρο, υπάρχουν σήμερα 48.000 φοιτητές, από τους οποίους 24.000 είναι ξένοι και τα 2/3 αυτών Έλληνες. Η Κύπρος, εκτός της αύξησης του ΑΕΠ της, έχει μετατραπεί σε περιφερειακό κέντρο εκπαίδευσης, όπου χιλιάδες νέοι άνθρωποι πρωτοστατούν στην έρευνα και την καινοτομία.
Απευθυνόμενος στην αντιπολίτευση αναρωτήθηκε: «Σας πείραζε, αν αυτά τα ελληνόπουλα σπούδαζαν εδώ; Σας πείραζε, αν οι ελληνικές οικογένειες ξοδεύαν λιγότερα; Σας πείραζε, αν αυξανόταν το ΑΕΠ;»
Ο βουλευτής υπογράμμισε ότι τέτοιες τομές χρειαζόταν το Σύνταγμά μας. «Τομές που θα έφερναν την Ελλάδα ανάμεσα στα πρώτα κράτη της Ευρώπης. Που θα αναδείκνυαν τα ταλέντα και τις ικανότητες της νεολαίας. Που θα αναδείκνυαν μια Ελλάδα που καινοτομεί με θάρρος και αυτοπεποίθηση».
Για την μη αναθεώρηση του άρθρου 24 και την πολυδιαφημισμένη περιβαλλοντική ευαισθησία του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία εξαντλήθηκε πολύ νωρίς, ο βουλευτής κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ για την θλιβερή του αδιαφορία να βοηθήσει για την οικοδόμηση ενός συνταγματικού πλαισίου που θα μας διασφάλιζε έναντι της κλιματικής αλλαγής.
Σχετικά με τα κοινωνικά δικαιώματα, τέλος, ο βουλευτής σημείωσε ότι γίνονται ήδη αρκετές αλλαγές σε νομοθετικό επίπεδο, ενώ το ποιος προστατεύει τους αδύνατους, φαίνεται στην πράξη. «Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας από την πρώτη στιγμή ψήφισε ανακουφιστικά μέτρα για όλους, ακόμη κι αν δεν το επέβαλε το Σύνταγμα. Σήμερα λοιπόν το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα γίνεται συνταγματική επιταγή. Με την αναθεώρηση του άρθρου 21, εναρμονιζόμαστε με το ισχύον ευρωπαϊκό πλαίσιο και εξασφαλίζουμε την ελάχιστη αξιοπρεπή διαβίωση για τους συμπολίτες μας που έχουν ανάγκη».