Ο βουλευτής Σερρών της ΝΔ Τάσος Χατζηβασιλείου μίλησε σήμερα στην εκπομπή “Σε ρυθμούς επικαιρότητας” και τον Αλφόνσο Βιτάλη, στο Πρώτο Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας, για την εσωτερική και διεθνή επικαιρότητα.

Συνάντηση Ερντογάν – Τραμπ

Σχετικά με την πρόσφατη συνάντηση Ερντογάν – Τραμπ, ο βουλευτής ανέφερε ότι τον τελευταίο χρόνο φαίνεται να είναι σε εξέλιξη μια συνολική διαπραγμάτευση ανάμεσα στις δύο χώρες.

«Αυτή εξηγεί τα διαρκή πισωγυρίσματα και τις απανωτές αντιδράσεις του Προέδρου Τραμπ στις διάφορες πρωτοβουλίες που παίρνει ο Ερντογάν. Ο Ερντογάν στέλνει το μήνυμα ότι μπορεί να συνομιλεί και με την Αμερική και με την Ρωσία. Πρακτικά μάλλον ανοίγει ο δρόμος για το mega-deal της εμπορικής συμφωνίας των 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων που έχει παρουσιάσει στον τούρκο Πρόεδρο ο κ. Τραμπ. Και αυτό χωρίς ρητές δεσμεύσεις από την Τουρκία για ακύρωση της απόκτησης των ρωσικών πυραύλων S400».

Η εκτίμηση του βουλευτή είναι ότι οι πύραυλοι είτε θα φτάσουν στην Τουρκία και θα λειτουργούν με τρόπο ώστε να μην είναι ορατή η αμερικανική τεχνολογία στους Ρώσους χειριστές, είτε θα βρεθεί μια λύση για εγκατάσταση των πυραύλων εκτός τουρκικής επικράτειας, όπως π.χ. στην τουρκική βάση του Κατάρ.

«Το σίγουρο είναι ότι η Αμερική δεν έχει την πολυτέλεια να απωλέσει την Τουρκία από το δυτικό πλαίσιο ασφαλείας».

Ο βουλευτής θύμισε ότι αφενός η Τουρκία έχει τον δεύτερο μεγαλύτερο στρατό στο ΝΑΤΟ, αφετέρου ότι ο Τούρκος Πρόεδρος υποσχέθηκε να αυξήσει την συνεισφορά της χώρας του στο ΝΑΤΟ στο 2% του ΑΕΠ.

« Έτσι απαντά σε ένα πάγιο αίτημα της Αμερικής προς τους Νατοϊκούς συμμάχους για αύξηση της οικονομικής συνεισφοράς τους. Προφανώς το μεγάλο κέρδος του Ερντογάν είναι η διακοπή της διαδικασίας αναγνώρισης της αρμενικής γενοκτονίας. Και είναι σίγουρο ότι ο Ερντογάν θα υπενθύμισε το αίτημά του για έκδοση στην Τουρκία του Φεϊτουλάχ Γκιουλέν αλλά και του Κομπάνι, του ηγέτη των κουρδικών πολιτοφυλακών».

Κυβισθήσεις του ΣΥΡΙΖΑ στην προανακριτική για Παπαγγελόπουλο

Σχετικά με την προανακριτική για την Novartis με την κατάθεση του κ. Φρουζή, ο βουλευτής υπογράμμισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει κάνει μια σειρά διαδοχικών κυβισθήσεων.

«Ο κ. Λάππας τελικώς συμμετείχε στην ψηφοφορία για την εξαίρεση των άλλων βουλευτών των άλλων κομμάτων, αιφνιδιάζοντας τα υπόλοιπα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ που δήλωναν ότι δεν θα συμμετάσχουν στις διαδικασίες της επιτροπής επειδή την θεωρούν πραξικοπηματική. Στο θέμα της Novartis, η αντιπολίτευση είναι πολιτικά εγκλωβισμένη λόγω των βαρύγδουπων ανακοινώσεών της».

Όσον αφορά την μη εξαίρεση του κ. Πλεύρη από την επιτροπή ο βουλευτής εξήγησε ότι υπάρχει μια δομική διαφορά. «Αυτή είναι ότι οι κύριοι Τζανακόπουλος και Πολλάκης αναμένεται να κληθούν ως μάρτυρες από την επιτροπή για να καταθέσουν. Ως εκ τούτου δεν γίνεται να συμπίπτουν οι ιδιότητες του εξεταστή και του εξεταζόμενου στο ίδιο πρόσωπο. Αντιθέτως ο κ. Πλεύρης δεν ασκούσε εξουσία την περίοδο εκείνη και ως εκ τούτου οι περιπτώσεις είναι ανόμοιες. Σήμερα επιβεβαιώνεται ο πολιτικός εγκλωβισμός του ΣΥΡΙΖΑ».

Σχετικά με την εξέταση του κ. Φρουζή, ο βουλευτής τόνισε δυο σημεία: το γεγονός ότι αυξήθηκε επί ΣΥΡΙΖΑ η εξωνοσοκομειακή δαπάνη στα 4 δισεκατομμύρια ευρώ και το ότι ο κύκλος εργασιών της Novartis αυξήθηκε κατά 100 εκατομμύρια ευρώ. Αυτά τα δύο στοιχεία έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τα μέλη της επιτροπής για την συνέχεια της συζήτησης.

Επίσης, ο βουλευτής δήλωσε ότι από την εξέταση Φρουζή μάθαμε για τις συναντήσεις του ιδίου με στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, την περίοδο που ήταν στην αντιπολίτευση καθώς και αφότου έγινε κυβέρνηση.

Για το Πολυτεχνείο και την πολιτική κόντρα για τα πανεπιστήμια

Για τις εκδηλώσεις μνήμης για το Πολυτεχνείο, ο βουλευτής επεσήμανε ξεκάθαρα ότι η επέτειος είναι σημαντική για τους μεγαλύτερους αλλά και για τους νεότερους. Πρόσθεσε ότι είναι μια γιορτή την οποία δεν πρέπει κανείς να ξεχνά ή να υποβαθμίζει, είτε είναι πολίτης είτε πολιτικός.

Όμως σχετικά με το θέατρο του παραλόγου του ΣΥΡΙΖΑ για τις μολότοφ και τα πανεπιστήμια, ο βουλευτής εξήγησε ότι το κρίσιμο είναι να παραδώσουμε τα πανεπιστήμια στους φοιτητές και τις πόλεις στους πολίτες. Και επανέλαβε ότι το μόνο όπλο που διαθέτει το Κράτος Δικαίου για να το επιτύχει είναι ο νόμος.

Για το θέμα του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών ο Τάσος Χατζηβασιλείου θύμισε ότι η ΝΔ σέβεται το αυτοδιοίκητο των πανεπιστημίων, όμως αυτό που επιθυμεί είναι τα πανεπιστήμια να αποτελούν κέντρο ιδεών και όχι κέντρο παρανόμων.

«Όταν τελούνται προφανώς αξιόποινες πράξεις, οι Αρχές οφείλουν να δρουν άμεσα. Την απόφαση για λουκέτο έλαβε η διοίκηση του πανεπιστημίου. Από την στιγμή που κάποιοι έσπασαν το λουκέτο και μπήκαν μέσα παράνομα, η αστυνομία όφειλε να δράσει».

Ο βουλευτής επεσήμανε ότι δεν είναι επιθυμία της κυβέρνησης να έχουμε κάθε μέρα τα ΜΑΤ ούτε στους δρόμους, ούτε στις σχολές. «Όμως από την άλλη δεν μπορούμε να επιτρέπουμε μέσα στα πανεπιστήμια να συγκεντρώνεται υλικό για κατασκευή μολότοφ και άλλων αυτοσχέδιων εκρηκτικών μηχανισμών, την στιγμή που στις διπλανές αίθουσες συγκεντρώνονται εκατοντάδες φοιτητές για να κάνουν μάθημα».

Για την καμπάνια για τα μακεδονικά προϊόντα

Τέλος, ο βουλευτής θύμισε την σημαντική απόφαση για τα μακεδονικά προϊόντα και την καμπάνια για την οποία η κυβέρνηση και ο Πρωθυπουργός δούλεψαν με ενάργεια.

«Η κυβέρνηση διαφωνεί με την συμφωνία των Πρεσπών, όμως εφόσον τώρα αποτελεί μέρος του διεθνούς δικαίου, θα προσπαθήσουμε με κάθε τρόπο να βελτιώσουμε τα παραγόμενα αποτελέσματα».

Ο Πρωθυπουργός έστειλε απλό και ξεκάθαρο μήνυμα σε Τίρανα και Σκόπια: «Αν προχωρήσετε στις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις και τηρήσετε τις υποχρεώσεις σας προς Ε.Ε. και Ελλάδα θα υποστηρίξουμε την ευρωπαϊκή σας ενσωμάτωση».

Κατέληξε καλώντας την Αλβανία να σεβαστεί τα δικαιώματα της ελληνικής μειονότητας και τους βόρειους γείτονες να σεβαστούν τις αρχές της καλής γειτονίας και να άρουν την προκλητικότητα.