Ο βουλευτής Σερρών της ΝΔ, στην σημερινή του ομιλία για την αναθεώρηση του Συντάγματος, επεσήμανε ότι στις σύγχρονες δημοκρατίες είναι απαραίτητη η προστασία των βουλευτών και των υπουργών από καταχρηστικές μηνύσεις και ποινικές διαδικασίες, που μπορούν να τους αποτρέψουν από την ευσυνείδητη άσκηση των καθηκόντων τους.

Αναγνώρισε ότι η πρακτική εφαρμογή των άρθρων περί ασυλίας κατέληξε συχνά καταχρηστική. Και ότι ορισμένοι εκπρόσωποι του πολιτικού συστήματος σε πολλές περιπτώσεις εργαλειοποίησαν το προνόμιο της ασυλίας προς ίδιον όφελος, στέλνοντας λανθασμένο μήνυμα στην κοινωνία.

“Σήμερα, όμως τα προβλήματα του παρελθόντος με την αναθεώρηση ξεπερνώνται σε μεγάλο βαθμό. Και αυτό είναι προς τιμήν του πολιτικού συστήματος”, πρόσθεσε ο βουλευτής Σερρών.

Επιπλεόν, υπογράμμισε ότι με την παρούσα αναθεώρηση περιορίζεται η ασυλία σε πράξεις που γίνονται όντως στο πλαίσιο άσκησης των βουλευτικών καθηκόντων. Η δε προστασία των υπουργών δεν θα έχει πια προνομιακή παραγραφή. Με αυτόν τον τρόπο, αποκαθίσταται η αρχή της ισότητας όλων έναντι του νόμου.
“Σήμερα, η Βουλή αποκαθιστά με καθυστέρηση το αναγκαίο αίσθημα ισότητας των πολιτών”, τόνισε ο κ. Χατζηβασιλείου.

Περαιτέρω, σημείωσε ότι για άλλη μια φορά η Νέα Δημοκρατία αποδεικνύεται συνεπής στα λόγια και τις πράξεις. Στέλνει με σαφήνεια το μήνυμα ότι σε κανένα πεδίο, σε καμία δραστηριότητα, σε καμία κατηγορία πολιτών, δεν μπορεί να υπάρχει ατιμωρησία, όταν παραβιάζεται ο νόμος.

Ειδικά για την αναθεώρηση του άρθρου 54 που θέτει τις βάσεις για να δοθεί στους απόδημους Έλληνες η δυνατότητα της ψήφου, ο βουλευτής τόνισε ότι πρόκειται πράγματι για μια μεγάλη συνταγματική αλλαγή η οποία αποκαθιστά μια αδικία.

«Για την Νέα Δημοκρατία σήμερα υλοποιείται ένας μεγάλος στόχος: οι εκτός Ελλάδας συμπατριώτες μας αποκτούν το συνταγματικό δικαίωμα της ψήφου. Σήμερα, οι βουλευτές κάνουμε απλώς το καθήκον μας. Αναγνωρίζουμε την πολιτική υπόσταση των αποδήμων. Αν και θα θέλαμε μεγαλύτερη ευελιξία στην διαμόρφωση της εκλογικής βάσης, σήμερα θέτουμε επιτέλους τα θεμέλια της ψήφου των αποδήμων από τον τόπο διαμονής τους. Και τα θέτουμε με τον πιο πανηγυρικό τρόπο: στο Σύνταγμα της χώρας».

Τέλος, κατηγόρησε την αντιπολίτευση για ευαισθησία με δύο μέτρα και δύο σταθμά όσον αφορά την ισότητα της ψήφου:
“Σέβομαι την άποψή σας περί απλής αναλογικής. Όμως, να θυμίσουμε ότι στις εκλογές οι 250 έδρες ουσιαστικά μοιράζονται με απλή αναλογική. Εσείς στην ψήφο των αποδήμων δεν δείξατε την ίδια ευαισθησία. Δεν θέλατε να προσμετράται στο γενικό αποτέλεσμα. Προφανώς έχετε δύο μέτρα και δύο σταθμά στην ευαισθησία σας για την ισότητα της ψήφου”.