Τάσος Χατζηβασιλείου - Συνάντηση με ιταλική αντιπροσωπεία

Συνάντηση με ιταλική αντιπροσωπεία

Χθες, ο Τάσος Χατζηβασιλείου συνάντησε, μαζί με το προεδρείο και μέλη της Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων, την αντιπροσωπεία της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων της Ιταλίας.

Η ιταλική αντιπροσωπεία τόνισε την μακρόχρονη φιλία που συνδέει τις δύο χώρες. Επεσήμανε την ανάγκη για ενισχυμένη συνεργασία στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, του Συμβουλίου της Ευρώπης και του ΝΑΤΟ, με σκοπό την εγγύηση της ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου. Ιδιαίτερη μνεία έγινε από την ιταλική πλευρά στο ζήτημα των προσφυγικών ροών αλλά και την στάση της Τουρκίας προς την Ελλάδα.

Κατά την διάρκεια της συνάντησης, ο βουλευτής Σερρών και Γραμματέας της Επιτροπής ζήτησε στενότερη συνεργασία με την Ιταλία για την αντιμετώπιση του προσφυγικού, η οποία θα στηρίζεται σε τρία σημεία: σε έναν κοινό μηχανισμό μετεγκατάστασης των προσφύγων σε όλη την Ευρώπη, σε έναν αποτελεσματικότερο μηχανισμό επιστροφών των παρανόμων μεταναστών και τέλος, σε μια πιο ισχυρή οικονομική στήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης στα κράτη της πρώτης γραμμής.

Ο Τάσος Χατζηβασιλείου, επιπλέον, υπογράμμισε την σημασία της κοινής δράσης Ελλάδας και Ιταλίας στον τομέα της ενέργειας. Ζήτησε συνεργασία για την υλοποίηση του αγωγού East Med και επέμεινε στην ανάγκη αναβάθμισης του East Mediterranean Gas Forum σε περιφερειακό οργανισμό. Επεσήμανε ότι η στενότερη συνεργασία των χωρών της Μεσογείου στην παραγωγή και μεταφορά ενέργειας αποτελεί μια μοναδική ευκαιρία για την γεωπολιτική αναβάθμιση της γειτονιάς μας.