Για το μεταναστευτικό, την ανθρωπιστική κρίση που προκλήθηκε από τον πόλεμο στην Ουκρανία και τις πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης απέναντι στους Ουκρανούς μετανάστες συζήτησε ο βουλευτής Σερρών και Γραμματέας Διεθνών Σχέσεων της ΝΔ Τάσος Χατζηβασιλείου σε εκδήλωση του Martens Centre for European Studies, που διοργανώθηκε στο πλαίσιο του Συνεδρίου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στο Ρότερνταμ. Στο πάνελ συμμετείχε και η Λιθουανή Ευρωβουλευτής Rasa Juknevičienė.
Ο κ. Χατζηβασιλείου αναφέρθηκε αρχικά στη μεγάλη σημασία του καθεστώτος προσωρινής προστασίας που αποδόθηκε από την ΕΕ στους εκτοπισμένους Ουκρανούς από τις αρχές Μαρτίου. «Αντιδράσαμε με ταχύτητα και συντονισμό, σε αντίθεση με προηγούμενες κρίσεις όπου η Ευρώπη αντέδρασε με μεγάλη καθυστέρηση. Το γεγονός ότι η ουκρανική κρίση υποχρέωσε την Ευρώπη να αντιδράσει γρήγορα και κατάλληλα προκαλεί ικανοποίηση και είμαστε υπερήφανοι για αυτό», τόνισε αφήνοντας σαφείς αιχμές για την προηγούμενη καθυστέρηση της Ευρώπης να στηρίξει την Ελλάδα στην αρχή της συριακής κρίσης.
Ο κ. Χατζηβασιλείου αναφέρθηκε εκτενώς και στο φαινόμενο εργαλειοποίησης των προσφύγων και μεταναστών από χώρες όπως είναι η Τουρκία. «Ο Ερντογάν δημιούργησε μια άτυπη μουσουλμανική ζώνη Σένγκεν. Με εισιτήριο αξίας 100 ευρώ, χωρίς βίζα, μπορεί ο καθένας να πετάξει από την Αφρική ή την Ασία προς την Κωνσταντινούπολη. Από εκεί μπορεί να προσπαθήσει να περάσει παράνομα στην Ελλάδα», ανέφερε ο βουλευτής καταγγέλλοντας τις τουρκικές Αρχές.
«Πρέπει να καταδικάσουμε κάθε απόπειρα εργαλειοποίησης των απελπισμένων ανθρώπων, κάτι το οποίο η Τουρκία έχει κάνει αρκετές φορές σε βάρος της Ελλάδας. Παρόμοια έδρασε και η Λευκορωσία πέρσι εναντίον των γειτονικών χωρών της. Πρέπει να στείλουμε ένα ξεκάθαρο μήνυμα σε όλα αυτά τα καθεστώτα: Η Ευρώπη δεν ανέχεται τέτοιου είδους συμπεριφορές», κατέληξε ο βουλευτής.