Την εκτίμηση ότι η Γερμανία αλλάζει σελίδα μετά τις εκλογές και την αποχώρηση της Άνγκελα Μέρκελ από την καγκελαρία, έκανε ο βουλευτής Σερρών της ΝΔ Τάσος Χατζηβασιλείου, στην τηλεόραση του OPEN, προσθέτοντας ότι αυτό θα σημάνει και αλλαγή σελίδας για την Ευρώπη στο σύνολό της.

O κ. Χατζηβασιλείου, διατηρώντας μια ρεαλιστική προσέγγιση, ανέφερε ότι η νέα γερμανική κυβέρνηση δεν αναμένεται να αλλάξει θεαματικά στάση προς την Τουρκία. «Η Γερμανία, αντίθετα από την Γαλλία, προσεγγίζει την Τουρκία περισσότερο με οικονομικά και λιγότερο με γεωπολιτικά κριτήρια. Δεν αναμένονται θεαματικές αλλαγές ουσίας στις σχέσεις Βερολίνου και Άγκυρας, καθώς οι οικονομικοί δεσμοί είναι ισχυροί και μεγάλος αριθμός πολιτών τουρκικής καταγωγής ζουν στην Γερμανία. Οποιαδήποτε σημαντική διαφοροποίηση θα αποτελεί θετική έκπληξη», τόνισε ο βουλευτής.

Σχετικά, με την συμφωνία Αυστραλίας-Βρετανίας-ΗΠΑ, της λεγόμενης AUKUS, ο κ. Χατζηβασιλείου υπογράμμισε ότι έχει, πλέον, δημιουργηθεί μια νέα διεθνής πραγματικότητα και η Ευρώπη θα πρέπει να καταλάβει ότι πρέπει και εκείνη να ενηλικιωθεί στο πεδίο άμυνας και ασφάλειας. «Όσο η Ευρώπη, ενώ είναι ένας οικονομικός γίγαντας, παραμένει ένας γεωπολιτικός νάνος, κινδυνεύει να χάσει, την επόμενη δεκαετία, τον παγκόσμιο ρόλο που έχει σήμερα. Θα πρέπει να ληφθούν δύσκολες αποφάσεις από τα κράτη-μέλη, με οικονομικό κόστος και να συζητήσουμε σοβαρά τη δημιουργία ενός ξεχωριστού αμυντικού βραχίονα για την ΕΕ.  Δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο», ήταν το σχόλιο του βουλευτή Σερρών στην συζήτηση με την δημοσιογράφο Πόπη Τσαπανίδου.