Στην επιστημονική συζήτηση για την Ελληνική Επανάσταση, που διοργανώθηκε στο πλαίσιο του 12ου Forum της Αυτοδιοίκησης, μίλησε το Σάββατο ο βουλευτής Σερρών της ΝΔ Τάσος Χατζηβασιλείου. Το συνέδριο διοργανώθηκε από την Περιφερειακή Ένωση Δήμων Αττικής και την Ένωση Δημάρχων Αττικής στις Σπέτσες και στο Πόρτο Χέλι.

Ο βουλευτής, ο οποίος είναι διδάκτορας Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας, ανέλυσε το ζήτημα της εμφύλιας διαμάχης κατά τα πρώτα χρόνια του Αγώνα. Ο κ. Χατζηβασιλείου αναφέρθηκε στα γεγονότα που δίχασαν τους αγωνιστές και εξήγησε τις διαφορετικές διαστάσεις των συγκρούσεων, υπογραμμίζοντας ότι το ιστορικό, κοινωνικό και ψυχολογικό υπόβαθρο της εποχής μπορεί να δώσει απαντήσεις στα αίτια του διχασμού την περίοδο 1823-1824.

Ο βουλευτής τόνισε ότι αν και το ιστορικό πλαίσιο αιτιολογεί πολλά από τα σημεία της δραματικής διαμάχης μεταξύ των παρατάξεων των Επαναστατημένων, ο ίδιος ο διχασμός δεν στερεί τίποτα από  την σπουδαιότητα της Ελληνικής Επανάστασης. Αντιθέτως, αποτελεί ένα μάθημα της ιστορίας για την σημασία της ομόνοιας των Ελλήνων για την επίτευξη του ιερού σκοπού της Ελευθερίας. «Η εθνική ενότητα και η ομόνοια αποτελούν προϋπόθεση για την επίτευξη των στόχων της φυλής μας. Στο σύγχρονο πολιτικό πλαίσιο, η ελάχιστη συναίνεση των πολιτικών δυνάμεων, τουλάχιστον στα μείζονα εθνικά ζητήματα, εξυπηρετεί σίγουρα τις υποθέσεις της πατρίδας», τόνισε ο κ. Χατζηβασιλείου.

Ειδική μνεία έκανε ο βουλευτής στον Σερραίο ήρωα της Επανάστασης Εμμανουήλ Παππά, ως μια από τις πιο αγνές και ευγενείς μορφές του Αγώνα. Όπως ανέφερε ο κ. Χατζηβασιλείου, ο Εμμανουήλ Παππάς, αποτελεί υπόδειγμα αγωνιστή, ο οποίος υπήρξε πρωτεργάτης του ξεσηκωμού στην Βόρεια Ελλάδα, που, πέρα από έριδες και προσωπικές φιλοδοξίες, έδωσε όλη του την περιουσία και το ίδιο του το αίμα για την απελευθέρωση της Μακεδονίας. «Διέθεσε όλη την περιουσία του στην πατρίδα και έδωσε στον Αγώνα τα 3 από τα 8 παιδιά του. Το κίνημα του Εμμανουήλ Παππά στη Μακεδονία ήταν καθοριστικό για την πορεία της Επανάστασης. Οι Οθωμανοί υποχρεώθηκαν να κρατήσουν δυνάμεις στα βόρεια, για να αντιμετωπίσουν την εξέγερση του Παππά, καθυστερώντας να τις στείλουν στη Νότια Ελλάδα. Έτσι, η αυτοθυσία του Σερραίου βοήθησε στην εδραίωση του Αγώνα στην Πελοπόννησο», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Η Επανάσταση υπήρξε αναμφισβήτητα επιτυχής, καθώς αυτά τα 200 χρόνια του σύγχρονου εθνικού μας βίου οι Έλληνες πετύχαμε πολλά. Παρά τις δυσκολίες και τις όποιες παθογένειες, το ελληνικό κράτος έχει καταφέρει να είναι σύγχρονο και ισχυρό. Έχουμε καταφέρει να ζούμε σε μια ανεπτυγμένη χώρα, με ισχυρούς δημοκρατικούς θεσμούς, όπως τους είχαν οραματιστεί οι επαναστατημένοι Έλληνες. Και γι’ αυτό πρέπει να είμαστε υπερήφανοι», κατέληξε ο βουλευτής Σερρών Τάσος Χατζηβασιλείου.