«Αναβαθμίζουμε την τριτοβάθμια εκπαίδευση», τόνισε από το βήμα της Βουλής, ο βουλευτής Σερρών της ΝΔ Τάσος Χατζηβασιλείου κατά την συζήτηση του νομοσχεδίου του Υπουργείου Παιδείας για τα πανεπιστήμια και την ακαδημαϊκή ελευθερία.

Ο βουλευτής, που δήλωσε υπερήφανος για τους αποφοίτους ελληνικών ιδρυμάτων που διακρίνονται παγκοσμίως, αλλά και για τα ίδια τα ελληνικά πανεπιστήμια που ανεβαίνουν διαρκώς στην παγκόσμια κατάταξη, υπογράμμισε ότι σήμερα η κυβέρνηση φέρνει μεταρρυθμίσεις που προσδίδουν προστιθέμενη αξία στις σχολές μας.

Η διπλή υποβολή μηχανογραφικού δελτίου αυξάνει την πιθανότητα να σπουδάσει κάποιος εκεί όπου επιθυμεί και όχι εκεί όπου τυχαία εισήχθη, εξήγησε ο βουλευτής. Για το χρονικό όριο φοίτησης που θεσμοθετείται, ανέφερε ότι αναβαθμίζει την αξία των σπουδών, αφού προωθεί την δέσμευση των φοιτητών για ολοκλήρωση των σπουδών τους. «Δεν μπορεί κάποιος να σπουδάζει 10 χρόνια, χωρίς σοβαρό λόγο. Η ύπαρξη αιώνιων φοιτητών τραβάει το πανεπιστήμιο προς τα κάτω. Υπάρχουν σήμερα φοιτητές στο 22ο εξάμηνο», είπε χαρακτηριστικά ο Τάσος Χατζηβασιλείου.

«Είμαι από αυτούς που έχουν φοιτήσει στο ελληνικό δημόσιο πανεπιστήμιο και πιστεύω σ’ αυτό και στη νέα γενιά που αγωνιά να φοιτήσει σε σχολές με διεθνείς προδιαγραφές και σύγχρονο προσανατολισμό. Δεν μπορούμε να εγκαταλείψουμε τα παιδιά στην τύχη τους. Ούτε τους γονείς που δαπανούν από το υστέρημά τους. Σε όλους αυτούς χρωστάμε ένα υψηλού επιπέδου πανεπιστήμιο», τόνισε ο κ. Χατζηβασιλείου, ενώ συνέχισε υπογραμμίζοντας ότι το νομοσχέδιο θα διασφαλίσει την πραγματική ελευθερία έκφρασης βάζοντας τέρμα στην δράση μειοψηφιών που έχουν αναδειχθεί σε αυτόκλητους εκφραστές της αλήθειας, ασκώντας βία εναντίον κάθε διαφορετικής άποψης.

«Το πανεπιστήμιο δεν είναι ούτε πλατεία ούτε παραλία» 

Ο βουλευτής Σερρών αναρωτήθηκε αν μπορούμε να καλέσουμε σε ένα αμφιθέατρο έναν επιστήμονα με πρωτοποριακές ή ασυνήθιστες απόψεις, χωρίς παρατράγουδα. Πλέον, όπως υπογράμμισε, μόνο όσοι έχουν σχέση με το πανεπιστήμιο θα έχουν πρόσβαση στους χώρους του. «Το πανεπιστήμιο δεν είναι ούτε πλατεία ούτε παραλία. Είναι χώρος έρευνας και μάθησης και οι εγκαταστάσεις του είναι περιουσία των Ελλήνων και πρέπει να προστατεύονται», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Χατζηβασιλείου υπογράμμισε ότι το νομοσχέδιο στηρίζεται στην κοινή λογική του 21ου αιώνα και σκοπός του είναι να πολλαπλασιάσει τις κοιτίδες υψηλής ποιότητας που διακρίνονται διεθνώς. «Είναι ο μόνος δρόμος για να προσελκύσουμε περισσότερους φοιτητές, Έλληνες και ξένους, που θα εμπιστεύονται το ελληνικό πανεπιστήμιο και θα το επιλέγουν συνειδητά. Έτσι θα δώσουμε την ευκαιρία στα καλύτερα μυαλά της πατρίδας να δημιουργήσουν νέα γνώση και να πάει η χώρα μπροστά», κατέληξε ο Σερραίος βουλευτής.