“Η Τουρκία νιώθει ότι η Αμερική την σνομπάρει”, ανέφερε σήμερα στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ ο βουλευτής Σερρών της ΝΔ Τάσος Χατζηβασιλείου, αναφερόμενος στους υψηλούς τόνους που υιοθετούνται στην τουρκική πολιτική σκηνή κατά των ΗΠΑ και της Δύσης γενικότερα, ενώ την ίδια στιγμή οι δημοσκοπήσεις στο εσωτερικό της Τουρκίας δείχνουν ότι ασκείται μεγάλη πίεση στην κυβέρνηση: «Ο συνασπισμός Ερντογάν και Γκρίζων Λύκων δεν τα πάει καλά στις έρευνες, γεγονός που τους προκαλεί πονοκέφαλο».

Για τον βουλευτή, η αντιδυτική συμπεριφορά της Τουρκίας αποδεικνύει ότι η ίδια θέλει να αναγνωριστεί διεθνώς ως μια χώρα με ειδικό καθεστώς. Δηλαδή, ως μια χώρα που διαβάζει το διεθνές δίκαιο όπως εκείνη θέλει και όπου το κράτος δικαίου εφαρμόζεται κατά περίπτωση. Το πρόβλημά της σήμερα είναι ότι η νέα Διοίκηση Μπάιντεν δεν της αναγνωρίζει αυτήν την ιδιαιτερότητα, τόνισε ο κ. Χατζηβασιλείου.

Ο βουλευτής υπογράμμισε ότι η τουρκική NAVTEX για το ωκεανογραφικό σκάφος «Τσεσμέ» αποτελεί αντίδραση στο forum «Φιλία» που διοργάνωσε η Αθήνα πριν λίγες μέρες με επτά χώρες της Ανατολικής Μεσογείου, της Μέσης Ανατολής και του Περσικού Κόλπου. Η Τουρκία, για τον κ. Χατζηβασιλείου, εκλαμβάνει λανθασμένα την απόφαση της Ελλάδας για διεύρυνση των συμμαχιών της ως επιχείρηση οικοδόμησης ενός αντι-τουρκικού μπλοκ. Αυτό που είναι προφανές, εξήγησε ο Σερραίος βουλευτής, είναι ότι η Άγκυρα αυξάνει την ένταση όσο την στενεύει ο κορσές των διερευνητικών επαφών, καθώς θέλει να υπενθυμίζει σταθερά τις αιτιάσεις της στο Αιγαίο.