Στη σημερινή κοινή τηλεσυνεδρίαση των Επιτροπών Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων των κοινοβουλίων της Ελλάδας και Ιταλίας μίλησε ο βουλευτής Σερρών και Γραμματέας Διεθνών Σχέσεων της ΝΔ Τάσος Χατζηβασιλείου, ο οποίος χαιρέτισε την πρόσφατη ελληνοϊταλική συμφωνία για την οριοθέτηση ΑΟΖ, ως δείγμα των ισχυρών δεσμών των δύο χωρών.

Ο κ. Χατζηβασιλείου κάλεσε τους Ιταλούς συναδέλφους να υπερασπιστούν το διεθνές δίκαιο στο ζήτημα των τουρκικών προκλήσεων και να καταλάβουν τις ελληνικές ευαισθησίες: «Η Ελλάδα δεν στρέφεται εναντίον καμίας άλλης δύναμης. Όμως, δεν κάνει εκπτώσεις από την τήρηση του διεθνούς δικαίου και των αρχών καλής γειτονίας. Είμαι βέβαιος ότι δεν διαφωνεί κανείς συνάδελφος στο ιταλικό κοινοβούλιο», τόνισε.

Επιπλέον, ο Σερραίος βουλευτής κάλεσε τους Ιταλούς σε συνεργασία για την επίτευξη κοινού βηματισμού στο μεταναστευτικό. Συγκεκριμένα, αναφέρθηκε στην ανάγκη αλλαγής του κανονισμού του Δουβλίνου και στη σημασία της ανάπτυξης αμοιβαία επωφελών σχέσεων με τις χώρες προέλευσης: «Θα πρέπει να εξηγήσουμε ότι η συνεργασία ΕΕ και τρίτων χωρών στην επανεισδοχή μεταναστών αποτελεί προϋπόθεση για την επέκταση των εμπορικών και οικονομικών μας σχέσεων», ανέφερε χαρακτηριστικά.