Με τη φράση «ένα βήμα μπροστά και δύο πίσω» περιέγραψε τη ρητορική Τούρκων αξιωματούχων, μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, ο βουλευτής Σερρών της ΝΔ Τάσος Χατζηβασιλείου.

Για τον κ. Χατζηβασιλείου, οι διαφορετικές φωνές που ακούγονται στην Τουρκία εκφράζουν τους διαφορετικούς πόλους εξουσίας: «Αφενός, η εθνικιστική λαϊκιστική ρητορική των τελευταίων ετών αναγκάζει τους Τούρκους αξιωματούχους να υιοθετούν μια σκληρή γραμμή, ώστε να διατηρηθούν κάποιες ισορροπίες και να δικαιολογήσουν στο εσωτερικό την μεταστροφή της Τουρκίας και την απόφαση να συμμετάσχει στις διερευνητικές. Αφετέρου, η επίσημη γραμμή, όπως αυτή εκφράζεται από τον κ. Καλίν, υποστηρίζει την μεγάλη ανάγκη της χώρας για γέφυρες με την Ευρώπη», υπογράμμισε.

Ο βουλευτής τόνισε την σημερινή ανάγκη της Τουρκίας για επενδύσεις, τονίζοντας ότι άλλη πηγή επενδύσεων εκτός από την Ευρώπη και την Αμερική δεν υπάρχει. Σημείωσε ότι έχει γίνει πλέον αντιληπτό από την Άγκυρα ότι η διαδρομή προς τις Βρυξέλλες έχει υποχρεωτικά διόδια στην Αθήνα.

Για τα επόμενα βήματα, ο κ. Χατζηβασιλείου υπογράμμισε ότι δεν περιμένουμε θαύματα. Ανέφερε, όμως, ότι με τις διερευνητικές ξαναπιάνουμε το νήμα, μήπως και βρούμε κάποια σύγκλιση στο ζήτημα ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας, και αποδεικνύουμε στην πράξη ότι είμαστε οπαδοί του διαλόγου.

«Έχουμε ακόμη δρόμο μπροστά μας», επεσήμανε ο βουλευτής Σερρών, ενώ διατύπωσε και την ανησυχία του για τις φήμες περί αλλαγής Συντάγματος στην Τουρκία που καταδεικνύουν ότι ο Ερντογάν δεν ξέχασε το όνειρό του να γίνει ο νέος εθνοπατέρας, ο νέος Ατατούρκ.