Ο Τάσος Χατζηβασιλείου στα Παραπολιτικά 90,1

«Η Ελλάδα θα υπερασπιστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της όπου χρειαστεί, όπως έκανε και στον Έβρο», δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 ο και στην εκπομπή «Καινούργια μέρα» με τον δημοσιογράφο Δημήτρη Τάκη, ο βουλευτής της ΝΔ Τάσος Χατζηβασιλείου.

Ο κ. Χατζηβασιλείου τόνισε πως «κυβέρνηση έχει σχεδιασμό και γνωρίζει τι θα πράξει στις προθέσεις της Τουρκίας».

Ακόμη εκτίμησε ότι η γειτονική χώρα θα επιχειρήσει να μαρκάρει – όπως είπε- «την θαλάσσια ζώνη που συμφώνησε παρανόμως με τη Λιβύη».

Αναφορικά με την τουρκική προκλητικότητα, ο βουλευτής της ΝΔ σημείωσε: «Ο κ. Διακόπουλος εχθές είπε το αυτονόητο, αυτό το οποίο διαμηνύει και η κυβέρνηση κυρίως προς την Άγκυρα ότι η Ελλάδα όπως έπραξε στον Έβρο όπου δεν επέτρεψε σε κανέναν τρίτο να παραβιάσει την κυριαρχία της και τα δικαιώματά της το ίδιο θα πράξει και σε άλλες περιοχές της χώρας όποτε και αν χρειαστεί». «Η κυβέρνηση έχει σχεδιασμό και το προηγούμενο του Έβρου αποδεικνύει ότι και αποφασισμένη είναι και γνωρίζει πως και τι πρέπει να πράξει. Άρα το καλό θετικό κεκτημένο ας είναι το παράδειγμα και ο οδηγός για μελλοντικές κρίσεις εάν και εφόσον προκύψουν», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Η Τουρκία είναι μια αναθεωρητική δύναμη κάτι το οποίο επιβεβαιώνεται δυστυχώς κάθε μέρα όλο και περισσότερο. Το να έχει πληρώσει τόσα δισεκατομμύρια δολάρια ο Ερντογάν για να κατασκευάσει τον περιβόητο στόλο ερευνητικών σκαφών σίγουρα τα έχει κάνει για να τα χρησιμοποιήσει άρα αργά η γρήγορα ο Ερντογάν θα προσπαθήσει να «μαρκάρει» τη θαλάσσια ζώνη που συμφώνησε με την παράνομη κυβέρνηση της Λιβύης», υπογράμμισε ο ίδιος.

«Ο Ερντογάν θέλει από τη μια να αποθαρρύνει την Αθήνα και το Κάιρο από το να συνάψουν διμερή συμφωνία για οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών, κάτι για το οποίο η κυβέρνηση συνεχίζει και εργάζεται στην κατεύθυνση αυτή με μεθοδικότητα. Ο δεύτερος στόχος του είναι να αποκόψει τη νησιωτική συνέχεια της πατρίδας μας, είναι το γνωστό θέμα μεταξύ Καστελορίζου και του υπόλοιπου Δωδεκανησιακού συμπλέγματος. Για αυτό και μια από τις περιοχές που μαρκάρει στο χάρτη και απειλεί είναι το Καστελόριζο. Και το τελευταίο είναι στην ουσία να εκβιάσει την Αθήνα να καθίσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για μια εφ’ όλης συζήτηση. Κάτι το οποίο φυσικά δεν πρόκειται να συμβεί γιατί η Αθήνα απορρίπτει τη λεγόμενη διπλωματία του εκβιασμού που εφαρμόζει η Τουρκία», δήλωσε ο κ. Χατζηβασιλείου.

«Για να προχωρήσει στην πράξη ο Ερντογάν υπό τις παρούσες συνθήκες θα το σκεφτεί δύο και τρεις φορές παραπάνω, γιατί η απάντηση της ΕΕ αλλά και του αμερικανού ΥφΥΠΕΞ ότι η Τουρκία δεν μπορεί να παραβιάζει κυριαρχία γειτονικών της κρατών και ότι τα νησιά διαθέτουν υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ κάτι το οποίο είναι πολύ σημαντικό να το ακούμε και από τους αμερικάνους, καταλαβαίνετε ότι δυσκολεύουν τον Ερντογάν. Εκτίμησή μου είναι ότι αν ο Ερντογάν αποφασίσει να το πράξει αυτό εναντίον της Ελλάδας, πέρα από την απάντηση που θα λάβει από την Αθήνα, θα το πράξει για να ρίξει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τη Δύση όλα τα θέμα ούτως ώστε να μπορεί να ζητήσει 10 για να κερδίσει 5 διότι αργά ή γρήγορα θα στραφεί στη Δύση για οικονομική βοήθεια. Δεν μπορεί η Τουρκία να τα βγάλει πέρα μόνη της οικονομικά», διευκρίνισε.

«Η διπλωματία της ισχύος θα συνεχιστεί και το επιστέγασμα είναι ότι η Τουρκία μπαίνει σε μια φάση ισλαμικού εθνικισμού, αυτό πια θα είναι το κυρίαρχο εθνικό αφήγημα στη γειτονική χώρα και εκεί θα πρέπει να επικεντρώσει και η Δύση τις αναλύσεις της το επόμενο διάστημα», τόνισε.

«Καταλαβαίνουν όλοι ότι η Ελλάδα είναι πάροχος ασφαλείας στην περιοχή και η Τουρκία είναι περιφερειακός ταραξίας και αυτό πια είναι σαφές σε όλα τα διεθνή Φόρα», δήλωσε ο ίδιος.

 

Διαβάστε την συνέντευξη στα Παραπολιτικά: 

https://www.parapolitika.gr/politiki/article/1052844/hatzivasileiou-sta-parapolitika-901/