Συνέντευξη του βουλευτή Σερρών της Νέας Δημοκρατίας Αναστάσιου Χατζηβασιλείου: «Η ανάδυση σοβαρού και υπεύθυνου κράτους το μεγάλο κεφάλαιο της νέας Κυβέρνησης»

Του Δημητριού Γ. Νάτσιου

Τεκμηριωμένες απαντήσεις σε επίκαιρα θέματα δίνει στη συνέντευξη που παραχώρησε στο “Σ.Θ.” ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας και Γραμματέας της Επιτροπής Εθνικής Άμυνας Εξωτερικών Υποθέσεων Αναστάσιος Χατζηβασιλείου, καταθέτει τις εμπειρίες του από την νομοθετική διαδικασία στο Κοινοβούλιο και υποστηρίζει ότι η διαχείριση της πανδημίας ανέδειξε ένα υπεύθυνο και σοβαρό κράτος καθώς και την καλλιέργεια μίας νέας συλλογικής υπευθυνότητας. Αποτιμώ ως θετικό στοιχεία την αναγνώριση των πολιτών από όλους τους πολιτικούς χώρους ότι γίνεται σοβαρή και συστηματική δουλειά από την κυβέρνηση. Με πραγματική με γνώση, καταθέτει την άποψή του για την γεωπολιτική κατάσταση στην περιοχή μας.

Κύριε Χατζηβασιλείου πώς βιώνετε την εμπειρία σας ως πρωτοεκλεγείς βουλευτής. Ποιες οι εντυπώσεις σας από την νομοθετική διαδικασία και τη γενικότερη λειτουργία του κοινοβουλίου;

Είναι τιμή που οι Σερραίοι μου έδωσαν την ευκαιρία να τους εκπροσωπήσω στο Κοινοβούλιο.Νιώθω μεγάλη ευθύνη να παλέψω για τον τόπο μου και για τη χώρα. Και η ευθύνη απέναντι στους πολίτες είναι το πιο σημαντικό πράγμα για έναν νέο βουλευτή. Όσο για την νομοθετική λειτουργία, είναι μια πολύπλοκη αλλά ενδιαφέρουσα διαδικασία που χαρακτηρίζεται από διαρκείς ζυμώσεις, συγκλίσεις και συγκρούσεις. Η πιο ενδιαφέρουσα στιγμή στις κοινοβουλευτικές εργασίες είναι σίγουρα αυτή της επιχειρηματολογίας υπέρ των θέσεων και των απόψεων που εκφράζουν τον κάθε βουλευτή και την κάθε παράταξη. Άλλωστε, οι κοινοβουλευτικές μάχες αποτελούν αναπόσπαστο στοιχείο της καθημερινότητας στη Βουλή.

Την πρώτη χρονιά της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη προέκυψαν δύο μείζονα προβλήματα. Η επιχειρηθείσα εισβολή στον Έβρο και η πανδημία του κορωνοϊού. Πώς σχολιάζετε αυτά τα γεγονότα και την αντιμετώπισή τους; 

Είναι αλήθεια ότι η κυβέρνηση ήρθε αντιμέτωπη με δύο απρόσμενες κρίσεις. Όμως, κατά κοινή ομολογία, τις διαχειρίστηκε με επιτυχία. Και όπως λέει και η λαϊκή ρήση, «ο καλός ο καπετάνιος στην φουρτούνα φαίνεται». Βεβαίως, δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη είχε ήδη ξεκινήσει έναν μεγάλο αγώνα για την επανεκκίνηση της οικονομίας, καθώς και ένα φιλόδοξο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων, με στόχο την στήριξη της επιχειρηματικότητας και των θέσεων εργασίας, την μείωση των φορολογικών και ασφαλιστικών βαρών και την ενίσχυση του εισοδήματος των Ελλήνων. Μέσα σε λίγους μόνο μήνες, η κυβέρνηση κατάφερε να δημιουργήσει θετικό κλίμα στην οικονομία. Δυστυχώς, η υγειονομική κρίση έφερε τα πάνω κάτω. Τελικά, η επιτυχής διαχείριση της πανδημίας δημιούργησε μια μεγάλη παρακαταθήκη: την ανάδυση ενός υπευθύνου και σοβαρού κράτους και την καλλιέργεια μιας νέας συλλογικής υπευθυνότητας. Η αποτελεσματική διαχείριση της κρίσης του κορονοϊού οφείλεται πρωτίστως στους πολίτες. Όλοι μαζί, με ενότητα και υπευθυνότητα, κάναμε τα πάντα για να προστατέψουμε τις ευάλωτες ομάδες, παρά το όποιο κόστος. Αυτό το νέο κοινωνικό κεφάλαιο, μας γεμίζει με αισιοδοξία για την επόμενη ημέρα. Όσο για τον Έβρο, η κυβέρνηση με αποφασιστικότητα προστάτεψε τα σύνορα και δεν επέτρεψε την παραβίαση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων από κανέναν. Στείλαμε αυστηρό μήνυμα στον Ερντογάν ότι η Ελλάδα δεν αστειεύεται και, κυρίως, δεν φοβάται. Το μεγαλύτερο επίτευγμα ήταν η αναγνώριση ότι τα σύνορα της Ελλάδας αποτελούν σύνορα της Ευρώπης.

Να μείνουμε στα γεωπολιτικά. Έναν τομέα που γνωρίζετε καλά και παρακολουθούμε τις καίριες παρεμβάσεις σας. Πως έχουν τα πράγματα στην περιοχή μας; Που οδηγεί η τουρκική προκλητικότητα  και πως βλέπετε την προοπτική αξιοποίησης των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στις θάλασσές μας;

Έχουμε μια σταθερή αναβάθμιση του γεωπολιτικού ρόλου της Ελλάδας στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου. Παρά τις δυσκολίες τις οποίες δημιουργεί η Τουρκία με τον εντεινόμενο αναθεωρητισμό της, η Ελλάδα ακολουθεί τη στρατηγική σταθερής ενίσχυσης παλαιών και νέων  συμμαχιών. Η ενεργή στήριξη της ΕΕ στα ζητήματα εθνικής κυριαρχίας και προστασίας της ΑΟΖ, η ευαισθητοποίηση των εταίρων μας μέσω της FRONTEX στα χερσαία και θαλάσσια σύνορα, η υπογραφή της συμφωνίας για την κατασκευή του αγωγού αερίου EASTMED και η περαιτέρω συνεργασία με τις χώρες της περιοχής, αναδεικνύουν ένα πράγμα: η Ελλάδα είναι πάροχος ασφαλείας, την στιγμή που η Τουρκία συμπεριφέρεται ως περιφερειακός ταραξίας. Οι γείτονες χάνουν εύκολα το μέτρο, όπως συνέβη με την προκλητική φιέστα στην Αγία Σοφία. Τους θυμίζουμε ότι το μνημείο ανήκει στην παγκόσμια κοινότητα. Δεν μπορεί ο Ερντογάν να το εργαλειοποιεί για ψηφοθηρικούς λόγους. Σχετικά με τους υδρογονάνθρακες, είναι προφανής η πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει στο σχεδιασμό της και να αξιοποιηθούν τα όποια κοιτάσματα βρεθούν μελλοντικά. Αυτό φυσικά θα γίνει με υπευθυνότητα και περιβαλλοντική ευαισθησία. Οι υδρογονάνθρακες δεν θα πρέπει να αντιμετωπίζονται ως το χρυσό λαχείο που θα μας λύσει όλα τα προβλήματα.

Πως  εκτιμάτε την κατάσταση για την Περιφερειακή Ενότητα  Σερρών;  Κουραστήκαμε να ακούμε ότι είμαστε στις τελευταίες θέσεις. Τι πιστεύετε ότι φταίει γι αυτή την αρνητική κατάσταση  και τι προοπτικές ουσιαστικής βελτίωσης υπάρχουν;.

Η Περιφερειακή Ενότητα Σερρών αντιμετωπίζει αρκετές δυσκολίες. Τόσο λόγω των γεωγραφικών της χαρακτηριστικών, όσο και λόγω των πληγών που άφησε η οικονομική κρίση της προηγούμενης περιόδου. Όμως, η περιοχή μας έχει πολλά πλεονεκτήματα, με κυριότερο απ’όλα τους ανθρώπους της. Αγωνιζόμαστε συνεχώς για να λύνουμε τα μικρά και μεγάλα προβλήματα της καθημερινότητάς των συμπολιτών μας. Και το επιτυγχάνουμε. Έχει δρομολογηθεί σειρά δράσεων για όλο τον νομό, τόσο σε επίπεδο υποδομών, όσο και σε επίπεδο καλύτερης λειτουργίας των υπηρεσιών. Με αφορμή τον κορονοϊό, ενισχύθηκε με υποδομές και προσωπικό το Γενικό Νοσοκομείο. Σε συνεργασία με τον Αντιπεριφερειάρχη μας και τους Δημάρχους, αναβαθμίζονται οι υποδομές παιδείας, στηρίζεται ο πρωτογενής τομέας, προχωρούν τα έργα οδοποιίας, εκσυγχρονίζονται οι αθλητικές εγκαταστάσεις, επιταχύνονται οι διεργασίες για το δίκτυο φυσικού αερίου, μεταξύ άλλων.
Ανάμεσα στους στόχους μας είναι η ανάδειξη του φυσικού πλούτου του και της ιστορικής κληρονομιάς μας. Για παράδειγμα, ήδη έχουν επισπευσθεί οι εργασίες στον Καστά. Ακόμα, προσπαθούμε να δώσουμε νέα ώθηση στην τουριστική ανάδειξη π.χ. της Κερκίνης και του Σπηλαίου Αλιστράτης. Προτεραιότητά μας είναι η αύξηση των θέσεων απασχόλησης, η ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και η στήριξη της αγροτικής παραγωγής. Θέλω να τονίσω ότι μέσα στην κρίση είχαμε εξαιρετική επικοινωνία με όλους τους φορείς, για να βρεθούν οι καλύτερες δυνατές λύσεις στα έκτακτα προβλήματα. Προσωπικά, κατέθεσα στην κυβέρνηση προτάσεις για την έλλειψη εργατικού δυναμικού στα χωράφια, τη μείωση των δημοτικών τελών όλων των επιχειρήσεων εν μέσω πανδημίας και τη στήριξη της πολύπαθης εστίασης. Η αποτελεσματική συνεργασία κράτους και τοπικών φορέων γεννά αισιοδοξία για την περαιτέρω βελτίωση της καθημερινότητας όλων των Σερραίων.

Η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη φαίνεται να καταλαμβάνει πολιτικά το χώρο του κέντρου. Πώς εκτιμάτε αυτό το γεγονός και πώς θεωρείτε ότι θα επηρεάσει τα πολιτικά πράγματα;

Είναι σημαντικό ότι όλο και μεγαλύτερο μέρος των πολιτών, από όλους τους πολιτικούς χώρους, αναγνωρίζει τη σοβαρή και συστηματική δουλειά της κυβέρνησης. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει καταφέρει να εκφράσει τους Έλληνες πολίτες και να τους δώσει και πάλι ελπίδα για το μέλλον. Επιτέλους, αποκτούμε ψηφιακό και αποτελεσματικό κράτος. Κι αυτό πιστώνεται στον Πρωθυπουργό. Η κυβέρνηση, με τη στήριξη του κόσμου, θα συνεχίσει το μεταρρυθμιστικό της έργο και θα δώσει ξανά ώθηση στην οικονομία και την κοινωνία. Η φετινή χρόνια θα είναι δύσκολη. Η πανδημία θα φέρει ύφεση. Αλλά το 2021 προμηνύεται η χρόνια της μεγάλης ανάκαμψης. Οι Ελληνίδες και οι Έλληνες αξίζουν ένα λαμπρό μέλλον και η παράταξή μας έχει διαχρονικά αποδείξει ότι μπορεί να το εγγυηθεί.

Έχουν βάση οι φημολογίες για εκλογές ή θεωρείτε ότι ο Πρωθυπουργός, παρά την δημοσκοπική κυριαρχία,  θα κινηθεί σταθερά στην κατεύθυνση παραγωγής έργου και εξάντλησης της τετραετίας;

Ο Πρωθυπουργός ξεκαθάρισε πρόσφατα ότι δεν είναι η κατάλληλη στιγμή για εκλογές. Η κυβέρνηση έχει σημαντικό έργο να κάνει και δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο. Πολύ περισσότερο, μετά την κρίση του κορωνοϊού, είναι επιτακτικό να συνεχίσει με μεγαλύτερη επιμονή το έργο της. Οι δύο μεγάλες προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση το επόμενο διάστημα είναι η προετοιμασία για το ενδεχόμενο νέας υγειονομικής κρίσης από το φθινόπωρο και η αποτελεσματική διαχείριση του μεγάλου πακέτου οικονομικής ενίσχυσης που εξασφαλίστηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Χάρη στον Πρωθυπουργό, η χώρα μας θα είναι από τις περισσότερο ωφελημένες, καθώς αναμένεται να λάβει βοήθεια ύψους 32 εκατομμυρίων ευρώ, χωρίς μνημόνια και μέτρα λιτότητας.