Ο Τάσος Χατζηβασιλείου μίλησε στην ημερίδα που διοργάνωσε τη Δευτέρα 21 Οκτωβρίου 2019 το Κέντρο Διεθνών Στρατηγικών Αναλύσεων με θέμα «Κυπριακό: Προκλήσεις & Προοπτικές».

Στην εκδήλωση συμμετείχαν ο Κ. Ζαχαριάδης από τον ΣΥΡΙΖΑ και ο Σ. Καρανικόλας από το ΠΑΣΟΚ, όπως επίσης και ο κ. Ιωάννης Βαληνάκης (πρ. Υφυπουργός Εξωτερικών), ο κ. Περικλής Νεάρχου (Πρέσβης ε. τ.) και ο Λάμπρος Τζούμης (Αντιστράτηγος ε. α.).

Κατά την διάρκεια της ομιλίας του, ο Τάσος Χατζηβασιλείου επεσήμανε την δυσκολία της παρούσας συγκυρίας για εποικοδομητικό διάλογο με την Τουρκία προς επίλυση του Κυπριακού.

Οι αλλαγές στην γεωπολιτική σκακιέρα και η τουρκική επέμβαση στην Συρία δεν δημιουργούν τις καλύτερες προϋποθέσεις για συνεννόηση.

Εξήγησε ότι η έξαρση της τουρκικής προκλητικότητας βασίζεται στο τρίπτυχο εθνικισμού, αναθεωρητισμού και ενός αισθήματος αδικίας που διαποτίζει το αφήγημα του Προέδρου Ερντογάν και κυριαρχεί στην Τουρκία σήμερα.

Παρά την αρνητική συγκυρία, ο βουλευτής υπογράμμισε την επιλογή της κυβέρνησης Μητσοτάκη να εμβαθύνει περαιτέρω τα τριμερή σχήματα συνεργασίας στην Μεσόγειο: “Είμαστε αποφασισμένοι να προχωρήσουμε σε σχέσεις στρατηγικής συνεργασίας με τις γύρω χώρες και να δουλέψουμε μαζί σε θέματα ενεργειακά, οικονομικά, πολιτιστικά αλλά και σε ζητήματα ασφαλείας. Πιστεύουμε στην πολυμερή εξωτερική πολιτική”.

Ο βουλευτής τόνισε ότι “η Ελλάδα παραμένει σταθερά στο πλευρό της Κύπρου και στις αποφάσεις της Λευκωσίας”. Ήταν κάθετα αντίθετος στο ενδεχόμενο να τερματιστεί η θητεία των δυνάμεων του ΟΗΕ στη Κύπρο και επεσήμανε ότι “για το Κυπριακό δεν νοείται διάλογος εκτός πλαισίου ΟΗΕ”.

Επανέλαβε την στήριξή του προς τις ένοπλες δυνάμεις και εξήρε την επιχειρησιακή τους ικανότητα. Μάλιστα ανέφερε ότι η πρόσφατη άσκηση “Ατσάλινο Βέλος” στην Κύπρο έστειλε μήνυμα  αυτοπεποίθησης και σοβαρότητας της χώρας.

Ο κ. Χατζηβασιλείου κατέληξε λέγοντας ότι ο Ερντογάν αισθάνεται απομονωμένος από τα σχήματα συνεργασίας στην περιοχή, όμως βγήκε ενισχυμένος από την συμφωνία εκεχειρίας στην Συρία. “Ο Τούρκος Πρόεδρος παραβιάζει το διεθνές δίκαιο ασύστολα. Η Ελλάδα και η Κύπρος θα ακολουθήσουν τον δρόμο της διεθνούς νομιμότητας. Είναι ο μόνος τρόπος να διατηρήσουμε την σοβαρότητα και την αξιοπιστία μας”.