«Κατά τη διάρκεια των τελευταίων 6 μηνών, εργαστήκαμε σκληρά και μεθοδικά για να ενισχύσουμε τη διεθνή οικονομική παρουσία της Ελλάδας και να δημιουργήσουμε νέες γέφυρες συνεργασίας μεταξύ των ελληνικών επιχειρήσεων και της παγκόσμιας αγοράς», δήλωσε ο Τάσος Χατζηβασιλείου, κατά την παράδοση των καθηκόντων του Υφυπουργού Εξωτερικών, αρμόδιου για την Οικονομική Διπλωματία και την Εξωστρέφεια, στον Χάρη Θεοχάρη.
Ο κ. Χατζηβασιλείου έκανε έναν σύντομο απολογισμό του έργου που επιτελέστηκε το προηγούμενο εξάμηνο, με αιχμή τη νομοθετική πρωτοβουλία για τον Μηχανισμό Ελέγχου των Άμεσων Ξένων Επενδύσεων, τη μεταρρύθμιση των φορέων Enterprise Greece και Export Credit Greece, καθώς και την έναρξη λειτουργίας της πλατφόρμας myOEY.live.gov.gr για την απευθείας διασύνδεση των Ελλήνων επιχειρηματιών με τα Γραφεία ΟΕΥ σε όλο τον κόσμο.
«Θα ήθελα να ευχαριστήσω από καρδιάς τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη για την εμπιστοσύνη του, καθώς και τον Υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Γεραπετρίτη για τη στήριξή του σε όλες μας τις πρωτοβουλίες», σημείωσε.
Αναλυτικά η δήλωση του Τάσου Χατζηβασιλείου:
«Παρέδωσα τα καθήκοντα του Υφυπουργού Εξωτερικών, αρμόδιου για την Οικονομική Διπλωματία και την Εξωστρέφεια, στον συνάδελφο, Χάρη Θεοχάρη, με αίσθημα ευθύνης και συγκίνησης.
Κατά τη διάρκεια των τελευταίων 6 μηνών, εργαστήκαμε σκληρά και μεθοδικά για να ενισχύσουμε τη διεθνή οικονομική παρουσία της Ελλάδας και να δημιουργήσουμε νέες γέφυρες συνεργασίας μεταξύ των ελληνικών επιχειρήσεων και της παγκόσμιας αγοράς.
Είχα την τιμή να εκπροσωπήσω τη χώρα σε πολλές αποστολές στο εξωτερικό, αναδεικνύοντας τις ελληνικές επενδυτικές ευκαιρίες και χτίζοντας συμμαχίες με στρατηγικούς εταίρους.
Οργανώσαμε, από κοινού με διάφορες χώρες, επιχειρηματικά fora υψηλού επιπέδου, ενισχύοντας την οικονομική διπλωματία στην πράξη. Στηρίξαμε τις εξαγωγές και την επιχειρηματικότητα και σχεδιάσαμε σημαντικές μεταρρυθμίσεις στους φορείς Enterprise Greece και Export Credit Greece.
Με το νομοσχέδιο για το Μηχανισμό Ελέγχου των Άμεσων Ξένων Επενδύσεων, εισαγάγαμε για πρώτη φορά θεσμικές εγγυήσεις διαφάνειας, ασφάλειας και ταχείας διεκπεραίωσης για τους διεθνείς επενδυτές, ενισχύοντας την εικόνα της χώρας.
Παράλληλα, διευκολύνουμε τις ελληνικές εξαγωγές και τις ξένες επενδύσεις, με τη δημιουργία της πλατφόρμας myOEY.live.gov.gr, με την οποία επιχειρηματίες και επενδυτές έχουν τη δυνατότητα να προγραμματίζουν ψηφιακά ραντεβού με τα Γραφεία Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων (ΟΕΥ) του Υπουργείου Εξωτερικών, χωρίς φυσική παρουσία.
Θα ήθελα να ευχαριστήσω από καρδιάς τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη για την εμπιστοσύνη του, καθώς και τον Υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Γεραπετρίτη για τη στήριξή του σε όλες μας τις πρωτοβουλίες. Τέλος, οφείλω ξεχωριστές ευχαριστίες στους συναδέλφους Υφυπουργούς Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου, Γιάννη Λοβέρδο και Γιώργο Κώτσηρα, αλλά και στον Γεν. Γραμματέα Δημήτρη Σκάλκο. Πάνω απ’ όλα, ευχαριστώ τα στελέχη του ΥΠΕΞ που διακρίνονται για την ικανότητα και τον επαγγελματισμό τους.
Εύχομαι κάθε επιτυχία στον φίλο και συνάδελφο Χάρη Θεοχάρη. Είμαι βέβαιος ότι θα συνεχίσει δυναμικά το έργο μας προς όφελος της πατρίδας».