«Η συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν έγινε σε καλό κλίμα. Οι δύο ηγέτες έστειλαν θετικό μήνυμα στη συνέντευξή τους και σημείωσαν ότι υπάρχουν σημεία διαφωνίας αλλά και σημεία συγκλίσεων. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έθεσε όλα τα ζητήματα, όμως οι διαφορές παραμένουν. Το σημαντικό είναι ότι συμφώνησαν να συνεχίσουν να περπατούν στο δρόμο της επαναπροσέγγισης, παρά τις διαφωνίες που έχουμε», τόνισε ο βουλευτής Σερρών και Γραμματέας Διεθνών Σχέσεων της Νέας Δημοκρατίας Τάσος Χατζηβασιλείου, στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ1, σχολιάζοντας την επίσκεψη του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην Άγκυρα. «Ο Πρωθυπουργός έθεσε ξεκάθαρα όλα τα θέματα, από την ενόχληση για τη Μονή της Χώρας μέχρι την υπενθύμιση ότι στη Θράκη η μειονότητα είναι μουσουλμανική βάσει της Συνθήκης της Λωζάνης», ανέφερε στο δημοσιογράφο Γιώργο Κουβαρά.

Αναφορικά με το Κυπριακό, ο κ. Χατζηβασιλείου τόνισε ότι «από την τουρκική πλευρά είχαμε μια επανάληψη των αίολων θέσεών της». «Όμως, με την απάντησή του ότι πρέπει να δοθεί χρόνος στη νέα απεσταλμένη του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, ουσιαστικά ο Πρωθυπουργός έθεσε το πλαίσιο για επανεκκίνηση των συνομιλιών στο πλαίσιο του ΟΗΕ, κάτι που συνιστά την πάγια θέση της Ελλάδας και της Κυπριακής Δημοκρατίας», πρόσθεσε με έμφαση.

Επίσης, ο Σερραίος βουλευτής έκανε αποτίμηση των τελευταίων 6 μηνών στα ελληνοτουρκικά. «Παρά τις θεμελιώδεις διαφωνίες μας, το ισοζύγιο είναι θετικό. Πλέον, έχει αποκρυσταλλωθεί η νηνεμία σε αέρα και θάλασσα, αφού τους τελευταίους μήνες διανύουμε την πιο ήσυχη περίοδο στο πεδίο. Επίσης, όπως δείχνουν και τα στοιχεία των μεταναστευτικών ροών, έχει βελτιωθεί η συνεργασία των δύο χωρών στο μεταναστευτικό. Επιπλέον, η απόφαση για διευκόλυνση στις θεωρήσεις εισόδου σε νησιά του Αιγαίου είναι σημαντικό βήμα, με οφέλη για τις δύο πλευρές», δήλωσε.

Για την πρόσκληση του Ερντογάν στον Οικουμενικό Πατριάρχη να παραστεί στο δείπνο, ο κ. Χατζηβασιλείου υπογράμμισε ότι «πρόκειται για μία κίνηση υψηλού συμβολισμού. Ειδικά μετά από όσα έχουν γίνει με τη Μονή της Χώρας, η παρουσία του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου είναι πολύ σημαντική, όμως απομένει να δούμε την ουσία και όχι την επικοινωνία».

Τέλος, ο κ. Χατζηβασιλείου σημείωσε ότι όταν ο Ερντογάν πήρε το λόγο μετά τον Πρωθυπουργό, δεν απάντησε στα θέματα που ενδεχομένως τον ενοχλούν, όπως είναι αυτό των μειονοτήτων. «Αντιθέτως, στάθηκε στο θέμα της Γάζας, αφού στόχος του Τούρκου Προέδρου είναι το εγχώριο ακροατήριο, καθώς στοχεύει να προσεταιριστεί τους ψηφοφόρους που έχασε προς το κόμμα του υιού Ερμπακάν», σημείωσε.