«Οι Μακεδόνες δεν παρασύρονται από τα εύκολα λαϊκιστικά συνθήματα και από εκείνους που ευτελίζουν τα Θεία, εργαλειοποιώντας τη χριστιανική μας πίστη», τονίζει ο Τάσος Χατζηβασιλείου.

Ο βουλευτής Σερρών της ΝΔ και Α΄ Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, σε συνέντευξή του στη «ΜτΚ» σχολιάζει την κρίση στις αμερικανοτουρκικές σχέσεις, ενώ για την επερχόμενη επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Άγκυρα τονίζει ότι «ο πρωθυπουργός μεταβαίνει στην Άγκυρα με αυτοπεποίθηση και με πίστη στο δίκαιο των ελληνικών θέσεων. Για να διατηρηθεί η χρήσιμη διαδικασία επαναπροσέγγισης, να προωθηθούν τα ζητήματα της θετικής ατζέντας και να οικοδομηθεί ένα κλίμα εμπιστοσύνης, πράγμα δύσκολο και σύνθετο, όμως απαραίτητο, για να μπορέσουμε να προχωρήσουμε σταδιακά στη συζήτηση της διαφοράς μας για την ΑΟΖ και την υφαλοκρηπίδα».

 

Κύριε Χατζηβασιλείου, τι σημαίνει για τις αμερικανοτουρκικές σχέσεις η αναβολή της επίσκεψης του Ταγίπ Ερντογάν στις ΗΠΑ;

Η εξέλιξη αυτή δημιουργεί προβληματικό κλίμα στις σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας. Η Ουάσινγκτον στέλνει σήμα ότι η ανοχή της απέναντι στις κινήσεις της Άγκυρας έχει όρια. Η Τουρκία οφείλει να θυμάται ότι είναι μέλος του ΝΑΤΟ, καθώς συχνά περιφρονεί τις κοινές κατευθύνσεις της συμμαχίας. Βέβαια, η ακύρωση της συνάντησης φαίνεται να βολεύει και τις δύο πλευρές. Ο Μπάιντεν δεν θα ήθελε να ακούσει τον Ερντογάν να εξαγνίζει τη Χαμάς ευρισκόμενος στις ΗΠΑ, ειδικά τώρα που το εβραϊκό λόμπι τον πιέζει ενόψει εκλογών. Και ο Ερντογάν προτιμά την εικόνα του αποφασιστικού ηγέτη, μετά την ήττα του στις δημοτικές εκλογές και την ανάγκη να προσεταιριστεί ξανά τους ισλαμιστές ψηφοφόρους.

Όλο αυτό το σκηνικό διπλωματικής έντασης μεταξύ ΗΠΑ και Τουρκίας καταγράφεται λίγο πριν την επίσκεψη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην Άγκυρα. Βλέπετε ότι θα επηρεάσει τη συνάντηση;

Η Ελλάδα σταθερά επιθυμεί μια δυτικόστροφη Τουρκία, όμως η κατεύθυνση των γειτόνων καθορίζεται πάντα από τους ίδιους. Δεν εκτιμώ ότι η ακύρωση του ταξιδιού Ερντογάν στις ΗΠΑ επηρεάζει άμεσα τη συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν. Εκείνο που με προβληματίζει είναι το γεγονός ότι η Τουρκία δεν μπόρεσε να κρατήσει για καιρό ζωντανό το διπλωματικό άνοιγμα προς το Ισραήλ. Η συμπεριφορά «χαμαιλέοντα» τείνει να γίνει κανονικότητα για την Τουρκία. Όμως, δεν είναι προς το συμφέρον της μια νέα κρίση με την Ελλάδα. Η οικονομική κατάσταση παραμένει δυσχερής και οποιαδήποτε περιπέτεια θα αύξανε κατακόρυφα το κόστος δανεισμού της τουρκικής οικονομίας.

Γενικότερα ποιες είναι οι προσδοκίες σας ενόψει της επίσκεψης του πρωθυπουργού στην Τουρκία;

Ο πρωθυπουργός μεταβαίνει στην Άγκυρα με αυτοπεποίθηση και με πίστη στο δίκαιο των ελληνικών θέσεων. Ο πρώτος στόχος είναι να διατηρηθεί αυτή η χρήσιμη διαδικασία επαναπροσέγγισης. Η νηνεμία που επικρατεί σήμερα δεν είναι και δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένη. Είναι το αποτέλεσμα της στρατηγικής που εφαρμόζει η κυβέρνηση. Ο δεύτερος στόχος είναι η προώθηση των ζητημάτων της θετικής ατζέντας. Η πρόσφατη απόφαση για διευκόλυνση χορήγησης θεώρησης εισόδου σε Τούρκους πολίτες σε νησιά του Ανατολικού Αιγαίου ωφελεί τον τουρισμό μας και στέλνει θετικό μήνυμα στην απέναντι πλευρά. Ο τρίτος και απώτερος στόχος είναι η οικοδόμηση κλίματος εμπιστοσύνης, πράγμα δύσκολο και σύνθετο, όμως απαραίτητο, για να μπορέσουμε να προχωρήσουμε σταδιακά στη συζήτηση της διαφοράς μας για την ΑΟΖ και την υφαλοκρηπίδα.

Έχουμε μπει πια για τα καλά στην τελική ευθεία προς τις ευρωεκλογές. Τι σημαίνουν αυτές οι εκλογές για την Ευρώπη;

Οι φετινές ευρωεκλογές βρίσκουν την Ευρώπη αντιμέτωπη με δύο πολέμους στη γειτονιά της, στην Ουκρανία και τη Γάζα, όμως σε φάση ανάκαμψης μετά την πανδημία. Η ευρωπαϊκή κάλπη είναι βαθιά πολιτική. Οι ψηφοφόροι καλούνται να αποφασίσουν για το μέλλον της Ένωσης, ειδικά τώρα που οι γεωπολιτικές προκλήσεις αυξάνονται. Ξεχωρίζω ορισμένα βασικά ερωτήματα, στα οποία οι πολίτες θα κληθούν να απαντήσουν δια της ψήφου. Θέλουν να αποκτήσουμε επιτέλους στρατηγική αυτονομία και κοινή ευρωπαϊκή άμυνα; Θέλουν το αμυντικό ευρωομόλογο, όπως προτείνει ο πρωθυπουργός; Θέλουν την υλοποίηση της πράσινης μετάβασης, με παράλληλη προστασία του αγροτικού εισοδήματος, όπως προτείνουμε εμείς; Θέλουν κοινή μεταναστευτική πολιτική που να είναι αυστηρή αλλά δίκαιη; Η Νέα Δημοκρατία και το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, η μεγάλη πολιτική μας οικογένεια, έχουν σαφείς και ξεκάθαρες θέσεις για όλα τα μείζονα ζητήματα. Πιστεύω ότι στις 9 Ιουνίου οι πολίτες θα μας δώσουν ακόμα μία «ψήφο εμπιστοσύνης», για το καλό του ευρωπαϊκού οικοδομήματος.

Και για την Ελλάδα; Πως θα χαρακτηρίζατε την ψήφο των Ελλήνων πολιτών την 9η Ιουνίου; Χαλαρή; Τιμωρητική; Επιπόλαιη ή ψήφος ευθύνης;

Οι συγκεκριμένες ευρωεκλογές δεν προσφέρονται για αποχή ή ψήφο διαμαρτυρίας. Η τοξικότητα που καλλιεργεί η αντιπολίτευση δηλητηριάζει τους πολίτες. Ταυτόχρονα, ενισχύονται πανευρωπαϊκά και οι φωνές των δυνάμεων του λαϊκισμού και της πατριδοκαπηλίας που στοχεύουν στο θυμικό των ψηφοφόρων, προσφέροντας ουτοπικές λύσεις σε σύνθετα προβλήματα. Είμαι βέβαιος ότι οι Έλληνες πολίτες που έπαθαν και έμαθαν από τον λαϊκισμό, θα κάνουν τη σωστή επιλογή για το ποιον θέλουν να τους εκπροσωπεί στην Ευρώπη.

Ο πήχης για τη ΝΔ -όπως είπε και ο πρωθυπουργός- είναι το 33,2% που ήταν το εκλογικό αποτέλεσμα της ΝΔ στις ευρωεκλογές του 2019. Αν δεν επιτευχθεί αυτό το ποσοστό δημιουργείται πολιτικό θέμα;

Την επομένη των εκλογών, ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η Νέα Δημοκρατία θα παραμείνουν κυβέρνηση με ισχυρή κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Το αποτέλεσμα της κάλπης δεν θα επιφέρει κυβερνητική αλλαγή, αλλά θα επηρεάσει την πορεία του κυβερνητικού έργου. Στόχος μας είναι να συνεχίσει η κυβέρνηση την πορεία των μεγάλων αλλαγών που χρειάζεται ο τόπος. Ένα σταθερό πολιτικό σκηνικό συνεπάγεται ότι η χώρα θα παραμείνει σε ασφαλή τροχιά προόδου.

Για το τέλος, κάτι για την Κεντρική Μακεδονία, όπου τα ποσοστά της Ελληνικής Λύσης εμφανίζονται πολύ ανεβασμένα. Τι θα λέγατε σε έναν ψηφοφόρο που το 2023 επέλεξε τη ΝΔ και που σήμερα σκέφτεται να ψηφίσει το συγκεκριμένο κόμμα;

Η κυβέρνηση της ΝΔ στηρίζει σταθερά την Κεντρική Μακεδονία. Είμαι βέβαιος ότι οι πολίτες θα εκτιμήσουν τα μεγάλα έργα υποδομής που έχουν ολοκληρωθεί ή βρίσκονται σε εξέλιξη στον τόπο μας. Σε λίγους μήνες, το Μετρό Θεσσαλονίκης θα αποτελεί κομμάτι της καθημερινότητας. Σχεδιάζονται και υλοποιούνται νέα οδικά έργα, νέα νοσοκομεία, νέα δημόσια κτήρια που θα βελτιώσουν την καθημερινή ζωή των πολιτών, από τις Σέρρες μέχρι την Ημαθία και την Πιερία. Η ΝΔ είναι η μόνη γνήσια πατριωτική δύναμη. Πιστεύω ότι οι Μακεδόνες, με ωριμότητα και ψυχραιμία, θα ανανεώσουν την εμπιστοσύνη τους στη ΝΔ, τη δύναμη των μεταρρυθμίσεων, τη δύναμη που προστατεύει το εθνικό συμφέρον. Άλλωστε, οι συντοπίτες μου αναγνωρίζουν ότι η κυβέρνηση έχει θωρακίσει υποδειγματικά την εθνική άμυνα και έχει διαχειριστεί αποτελεσματικά το μεταναστευτικό. Οι Μακεδόνες δεν παρασύρονται από τα εύκολα λαϊκιστικά συνθήματα και από εκείνους που ευτελίζουν τα Θεία, εργαλειοποιώντας τη χριστιανική μας πίστη.