«Με την επίθεσή του εναντίον του Ισραήλ, το Ιράν έσπασε ένα ταμπού δεκαετιών. Έκανε επίδειξη δύναμης αλλά με ένα ελεγχόμενο επεισόδιο. Ουσιαστικά, κλιμάκωσε στο πεδίο, αλλά αμέσως αποκλιμάκωσε στη ρητορική. Από την άλλη, το Ισραήλ κέρδισε σε εντυπώσεις και απέδειξε ότι έχει πολύ ισχυρή αεράμυνα. Τώρα πλέον, όλα είναι στο δικό του χέρι. Μένει να φανεί πώς θα αντιδράσει», τόνισε ο βουλευτής Σερρών και Γραμματέας Διεθνών Σχέσεων της Νέας Δημοκρατίας Τάσος Χατζηβασιλείου, στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ1, σκιαγραφώντας την κατάσταση στη Μέση Ανατολή.

Ο κ. Χατζηβασιλείου αναφέρθηκε στα πιθανά σενάρια για την επόμενη ημέρα. «Το Ισραήλ δεν μπορεί να αφήσει αναπάντητη την επίθεση. Αποτελεί θετικό σημάδι ότι έδειξε αυτοσυγκράτηση και δεν ένιωσε την ανάγκη να απαντήσει άμεσα στην επίθεση. Επομένως, τώρα υπάρχουν δύο πιθανότητες: είτε θα έχουμε ένα σφοδρό χτύπημα με ένταση, είτε μία πιο ήπια αντίδραση. Ό,τι κι αν συμβεί, κανείς δεν θέλει ένα γενικευμένο πόλεμο, ούτε το Ιράν αλλά ούτε και το Ισραήλ», δήλωσε. «Η διπλωματία ανέλαβε δράση και οι σύμμαχοι από την πρώτη στιγμή καταδίκασαν την απαράδεκτη επίθεση του Ιράν. Ζήτησαν απ’ όλα τα εμπλεκόμενα μέρη να δείξουν αυτοσυγκράτηση και, όπως φαίνεται, εισακούστηκαν», πρόσθεσε.

Επίσης, ο Σερραίος βουλευτής υπογράμμισε το ρόλο που θα πρέπει να διαδραματίσει η Δύση στην περιοχή. «Στο παρελθόν, η Δύση είχε κάνει ορισμένα λάθη στους χειρισμούς της στη Μέση Ανατολή. Ακόμα και οι ΗΠΑ είχαν αποχωρήσει αρχικά από την περιοχή, δημιουργώντας ένα κενό ισχύος που προσπάθησαν να καλύψουν αναθεωρητικές δυνάμεις. Όμως, πλέον, αυτό έχει αλλάξει και παρά τις αρχικές της αστοχίες, η Δύση είναι πάλι παρούσα στη Μέση Ανατολή. Σήμερα, η Δύση πρέπει να αναβιώσει τις Συμφωνίες του Αβραάμ. Είναι ο μόνος τρόπος για να επιτευχθεί μακρόπνοη σταθερότητα στην περιοχή», τόνισε. Αναφορικά με την Ευρώπη, ο κ. Χατζηβασιλείου δήλωσε ότι πρέπει να κινηθεί προς την κατεύθυνση της στρατηγικής αυτονομίας. «Αν και στη συγκεκριμένη κρίση η Ευρώπη έχει δείξει καλά αντανακλαστικά, είναι αναγκαία η ευρωπαϊκή στρατηγική αυτονομία. Όσο δεν έχουμε κοινή πολιτική άμυνας και ασφάλειας, δεν μπορούμε να έχουμε αυξημένο γεωπολιτικό βάρος στην περιοχή», δήλωσε.

Για την Τουρκία, ανέφερε ότι βρίσκεται σε δύσκολη θέση. «Η στήριξη που έδωσε στη Χαμάς τους προηγούμενους μήνες ρίχνει βαριά σκιά στην εικόνα της Άγκυρας. Παράλληλα, η συνεργασία που είχε στο παρελθόν με το Ιράν και τη Ρωσία στον πόλεμο της Συρίας έχει δημιουργήσει προβλήματα στις σχέσεις της με τη Δύση. Χρειάζεται πολλή δουλειά από την Άγκυρα για να καταφέρει να ανακτήσει την αξιοπιστία της στους δυτικούς συμμάχους», τόνισε.