«Η διαχείριση του ζητήματος χρειάζεται ψυχραιμία, την οποία ευτυχώς διαθέτει η ελληνική πλευρά. Η Άγκυρα λανθασμένα πολιτικοποιεί την προστασία του περιβάλλοντος. Η Ελλάδα ακολουθεί εξωτερική πολιτική που εδράζεται στο Διεθνές Δίκαιο και Συνθήκες. Κακώς η Άγκυρα συνδέει το περιβάλλον με την εκκρεμότητά μας, δηλαδή τον καθορισμό υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ. Η θέση μας είναι ξεκάθαρη: η Ελλάδα συνεχίζει το σχεδιασμό της για τη δημιουργία εθνικών θαλασσίων πάρκων, με στόχο την προστασία της βιοποικιλότητας στο Αιγαίο και το Ιόνιο», τόνισε ο βουλευτής Σερρών και Γραμματέας Διεθνών Σχέσεων της Νέας Δημοκρατίας Τάσος Χατζηβασιλείου, στην εκπομπή «ΣΗΜΕΡΑ» του ΣΚΑΪ, ερωτηθείς για την ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ που αμφισβητεί την ελληνική κυριαρχία νησιών του Αιγαίου.

Ο κ. Χατζηβασιλείου υπογράμμισε ότι ο Τούρκος Πρόεδρος βγήκε λαβωμένος από τις πρόσφατες δημοτικές εκλογές στην Τουρκία. «Η τουρκική ανακοίνωση είναι αντιπαραγωγική και δεν βοηθάει στην καλλιέργεια θετικού κλίματος. Τα «απόνερα» των δημοτικών εκλογών στην Τουρκία γίνονται πλέον ορατά. Ο Ερντογάν προσπαθεί να αυξήσει την ένταση της ρητορικής του με στόχο να αποκαταστήσει το πληγωμένο του προφίλ και να «επαναπατρίσει» όλους εκείνους τους ψηφοφόρους που πήγαν στο ισλαμιστικό κόμμα του υιού Ερμπακάν», δήλωσε.

Επίσης, ο Σερραίος βουλευτής αναφέρθηκε στο μέλλον της συνεργασίας των δύο χωρών. «Η προστασία του περιβάλλοντος είναι ζήτημα θετικής ατζέντας. Η κλιματική κρίση αφορά εξίσου τον ελληνικό και τον τουρκικό λαό. Μακάρι να βρεθεί ένα κοινό πεδίο δράσης. Όμως, άλλο η δημιουργία πεδίου για συνεργασία και άλλο η Τουρκία να ζητάει παράλογα πράγματα, παραβιάζοντας κάθε έννοια δικαίου», τόνισε. «Ας μην συγχέουμε την επιθυμία για συνεργασία με τον αναθεωρητισμό», πρόσθεσε με έμφαση.