Διάβασα έκπληκτος την ανακοίνωση της κομματικής οργάνωσης του ΣΥΡΙΖΑ Σερρών περί δήθεν «αλίευσης ψηφοφόρων μέσα σε δημόσια σχολεία». Στο κείμενο, τεχνηέντως ή από παράλειψη, αποσιωπάται η ακαδημαϊκή και ερευνητική μου ιδιότητα (είμαι διδάκτορας Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και επίκουρος καθηγητής Διεθνών Σχέσεων και Ε.Ε. στο HAU).

Έλαβα πρόσκληση από το Μουσικό Σχολείο Σερρών, στο πλαίσιο του προγράμματος «Σχολεία-Πρέσβεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου», για να συζητήσω με συγκεκριμένους μαθητές και μαθήτριες της Β’ και Γ’ Λυκείου, για το θέμα «Έφηβοι: Ενημέρωση για τη λειτουργία των ευρωπαϊκών οργάνων – Συμμετοχή των εφήβων στη δημοκρατία. Οι πολιτικές επιστήμες και οι επαγγελματικές τους προοπτικές». Προσκλήθηκα ως επιστήμονας που ασχολείται επί χρόνια με την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις πολιτικές της. Είναι σαφές ότι η συζήτηση είχε αποκλειστικά ενημερωτικό περιεχόμενο, αφού βασίστηκε στη βιωματική μου εμπειρία από τα ευρωπαϊκά όργανα. Χαίρομαι που είχα την ευκαιρία να λύσω απορίες των μαθητών σχετικά με την Ε.Ε., να συζητήσουμε για τις επαγγελματικές διεξόδους του πολιτικού επιστήμονα, καθώς και για τη σημασία της συμμετοχής των νέων στις ευρωεκλογές. Φυσικά, παρόντες ήταν και εκπαιδευτικοί του σχολείου.

Στο σχολείο, φυλάσσονται υπεύθυνες δηλώσεις των γονέων και κηδεμόνων των μαθητών που τους επιτρέπουν να συμμετάσχουν στη συγκεκριμένη συνάντηση. Επίσης, στο σχολείο φυλάσσονται υπεύθυνες δηλώσεις γονέων και κηδεμόνων που συναινούν στη φωτογράφιση των παιδιών τους στο πλαίσιο των εκπαιδευτικών δράσεων που λαμβάνουν χώρα. Τέλος, ήταν ενήμερη η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Νομού Σερρών.

Σημειώνεται ότι η φωτογραφία με τους μαθητές δημοσιοποιήθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης του ίδιου του Μουσικού Σχολείου Σερρών. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Σερρών είτε έπεσε θύμα πλάνης είτε παραπλανά επίτηδες την τοπική κοινωνία.

ΥΓ: Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Σερρών αναρωτιέται αν ενημερώθηκε «ο επόπτης ποιότητας εκπαίδευσης». Ας πληροφορηθούν τα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι ο εν λόγω επόπτης δεν έχει ακόμα οριστεί.