Μια νέα εποχή ξεκινά για την ανώτατη εκπαίδευση στη χώρα μας. Το πρόσφατο εμβληματικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, από τη μία, αυξάνει τους πόρους για το ελληνικό δημόσιο πανεπιστήμιο, με την προσθήκη κονδυλίων και από το Ταμείο Ανάκαμψης, για να το αναβαθμίσει και να το κάνει πιο αποτελεσματικό. Ταυτόχρονα, καταργεί μια απίστευτη στρέβλωση σοβιετικού τύπου, επιτρέποντας τη λειτουργία μη κερδοσκοπικών παραρτημάτων ξένων πανεπιστημίων. Η Ελλάδα παύει να είναι η εξαίρεση στον κανόνα, αφού, ουσιαστικά, απομείναμε μια από τις τελευταίες χώρες που απαγορεύουν τη μη δημόσια τριτοβάθμια εκπαίδευση. Επιτέλους, ανοίγει ο δρόμος για ανοιχτούς ορίζοντες. Σπάνε τα δεσμά με το αναχρονιστικό παρελθόν και οριοθετείται ένα σύγχρονο πλαίσιο για την ίδρυση μη κρατικών, μη κερδοσκοπικών παραρτημάτων στην Ελλάδα.

Η χώρα μας έχει το μεγαλύτερο ποσοστό φοιτητών που σπουδάζει στο εξωτερικό σε σχέση με τον πληθυσμό της. Περισσότεροι από 40.000 Έλληνες φοιτούν εκτός Ελλάδας, ενώ την τελευταία δεκαετία ο ετήσιος αριθμός εκείνων που επιλέγουν το εξωτερικό για τις σπουδές τους ολοένα και αυξάνεται. Ενδεικτικά, περίπου το ένα τρίτο των φοιτητών που σπουδάζουν στην Κύπρο, είναι Έλληνες πολίτες.

Συμμετέχοντας στη συζήτηση του σχετικού νομοσχεδίου στη Βουλή την περασμένη εβδομάδα, άκουσα με προσοχή συναδέλφους της αντιπολίτευσης να ξιφουλκούν κατά αυτής της μεταρρύθμισης. Αναρωτήθηκα αν ορισμένοι θέλουν να στερείται από τα παιδιά των οικογενειών της μεσαίας τάξης η επιλογή σπουδών σε μη κρατικά πανεπιστήμια εντός της ελληνικής επικράτειας. Γιατί ένα παιδί που φοιτά σε μη κρατικό πανεπιστήμιο του εξωτερικού να μην μπορεί να έχει τη δυνατότητα επιλογής σε αντίστοιχο ίδρυμα στην Ελλάδα;

Αποδείχθηκε λυπηρή η στάση της αντιπολίτευσης, η οποία, για μικροπολιτικό όφελος, επέλεξε την υποκρισία. Ο ΣΥΡΙΖΑ παραμένει εγκλωβισμένος σε ιδεολογικές αγκυλώσεις του παρελθόντος. Είναι τουλάχιστον οξύμωρο να ακούς βουλευτές του να αντιτίθενται σθεναρά στη συγκεκριμένη κυβερνητική πολιτική, τη στιγμή που αρκετοί από αυτούς έχουν αποφοιτήσει ή διδάξει σε ιδιωτικά πανεπιστήμια του εξωτερικού. Μάλιστα, πολλά από τα στελέχη του κόμματος θέλησαν να παρουσιαστούν ως αυτόκλητοι προστάτες της ελληνικής λαϊκής οικογένειας, ενώ, οι ίδιοι έχουν στείλει τα δικά τους παιδιά για σπουδές στο εξωτερικό. Ο στρουθοκαμηλισμός και ο σουρεαλισμός ζουν και βασιλεύουν.

Από την άλλη, η εικόνα του ΠΑΣΟΚ ήταν ανερμάτιστη. Με διαδοχικές παλινωδίες και έχοντας αλλάξει άποψη για το θέμα τουλάχιστον 4 φορές, το ΠΑΣΟΚ θυσίασε μια σημαντική μεταρρύθμιση για τη νεολαία, στο βωμό της ψηφοθηρίας και της αντιπολιτευτικής εμμονής. Ο Πρόεδρός του, μάλιστα, κατηγόρησε την κυβέρνηση για δήθεν εξυπηρέτηση συμφερόντων. Άρα, το ΠΑΣΟΚ θεωρεί ότι στη συντριπτική πλειοψηφία των χωρών του πλανήτη, η απαρχή των μη κρατικών πανεπιστημίων συνδέθηκε με «συμφέροντα».

Η νέα γενιά διψάει για γνώση. Θέλει πρόσβαση σε πανεπιστήμια υψηλού επιπέδου, θέλει ευκαιρίες έρευνας και καινοτομίας, θέλει νέες ιδέες. Θέλει ισχυρά δημόσια πανεπιστήμια και, παράλληλα, αξιόπιστες εναλλακτικές επιλογές φοίτησης. Είναι λυπηρό που η αντιπολίτευση, με ένα ρεσιτάλ ασυναρτησίας, αποφάσισε να μείνει στον προηγούμενο αιώνα. Η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη εργάζεται μεθοδικά για την οικοδόμηση της Ελλάδας του 21ου αιώνα. Η επένδυση στη γνώση και το άνοιγμα στην επιστήμη αποτελούν την καλύτερη επιλογή για το μέλλον των νέων Ελλήνων.

https://www.grtimes.gr/apopsi/neoi-orizontes-gia-tin-tritovathmia-ekpaideysi?fbclid=PAAabloa4UqNbfLsQM7d8rB87CwSIDjTmobWHmKLNgMQI2EtJaBlIS07kHsik_aem_ATvV9q0U_hZq7z6zkQHJw1ee5SgrbrRyNsjqZB9FYQJSG8yW78eoWgWi_lUsFlCISHc