«Η κάλπη των ευρωεκλογών δεν προσφέρεται για ψήφο διαμαρτυρίας ή για ψήφο χαβαλέ. Ας μη δώσουμε χώρο στους ποντίφικες της σαχλαμάρας και του λαϊκισμού. Είναι ευθύνη των πολιτών να επιλέξουν τις πολιτικές δυνάμεις που θέλουν και μπορούν να τραβήξουν το ευρωπαϊκό κάρο. Άλλωστε, στην Ελλάδα πληρώσαμε ακριβά το λαϊκισμό και τις γιαλαντζί υποσχέσεις για λύση στα προβλήματα, την εποχή των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ», τόνισε ο βουλευτής Σερρών και Γραμματέας Διεθνών Σχέσεων της Νέας Δημοκρατίας Τάσος Χατζηβασιλείου, στην ομιλία του, κατά την εκδήλωση παρουσίασης του βιβλίου του Διευθυντή Γραφείου Τύπου του Πρωθυπουργού Δημήτρη Τσιόδρα, με τίτλο «Ευρωπαϊκή Ενοποίηση: Οι περιπέτειες ενός οράματος», στην Παιανία.

Ο κ. Χατζηβασιλείου υπογράμμισε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση αποτελεί το πιο πετυχημένο παράδειγμα διακρατικής συνεργασίας. «Η Ευρώπη κράτησε την Ελλάδα όρθια στην οικονομική κρίση, παρά τις αστοχίες ορισμένων ευρωπαϊκών κυβερνήσεων. Επίσης, κράτησε την Ελλάδα όρθια στην πανδημία και έφερε το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας», δήλωσε. Ταυτόχρονα, όμως, τόνισε ότι η Ευρώπη χρειάζεται στρατηγική για το αχαρτογράφητο μέλλον. «Η Ευρώπη δεν μπορεί να μείνει κατακερματισμένη. Χρειαζόμαστε ανασύνταξη. Πρέπει να ασχοληθεί με την πρωτοπορία της επιστήμης, της τεχνολογίας, της καινοτομίας. Δηλαδή, να ακούσει τις ανάγκες των πολιτών της. Πώς θα το πετύχει αυτό;», αναρωτήθηκε. «Ενώνοντας δυνάμεις. Ο δρόμος είναι η «περισσότερη Ευρώπη», η «καλύτερη Ευρώπη». Χρειάζεται να θυμηθεί τις ρίζες της στον Σπάακ, στον Σπινέλι και στον Κωνσταντίνο Καραμανλή», πρόσθεσε με έμφαση τονίζοντας ότι, αν ο Καραμανλής δεν έβαζε την Ελλάδα στην τότε ΕΟΚ, σήμερα η χώρα θα βρισκόταν δεκαετίες πίσω. «Να εξηγήσουμε στους νέους ότι χάρη στην Ευρώπη έχουμε σταθερή δημοκρατία, ανθεκτική οικονομία, σύγχρονες υποδομές, έχουμε καλύτερη ζωή», υπογράμμισε.

Επιπροσθέτως, ο Σερραίος βουλευτής τόνισε ότι η Ε.Ε. δεν είναι αλάνθαστη και αναφέρθηκε και στους ατυχείς ευρωπαϊκούς χειρισμούς στον πρωτογενή τομέα. «Η Ευρώπη ήταν έτοιμη για την πράσινη μετάβαση μόνο σε θεωρητικό επίπεδο. Στην πράξη, δεν είχε τη σοφή πρόνοια να σχεδιάσει ουσιαστικές δικλείδες ασφαλείας για να μην πέσει δυσανάλογα υψηλό κόστος στους παραγωγούς. Δεν είναι υγιής ανταγωνισμός να εισάγονται προϊόντα από χώρες που δεν εφαρμόζουν αυστηρή περιβαλλοντική πολιτική και, επομένως, είναι φθηνότερα από τα ευρωπαϊκά», δήλωσε. Στη συνέχεια συμφώνησε με τον Δημήτρη Τσιόδρα ότι είναι αναγκαίες δυναμικές πρωτοβουλίες και στιβαρή ευρωπαϊκή ηγεσία. «Χρέος μας είναι να δώσουμε στην Ευρώπη διέξοδο οράματος. Να εμπνεύσουμε τη νέα γενιά. Να κάνουμε την Ευρώπη ξανά αξιόπιστη», τόνισε.

Επιπλέον, ο κ. Χατζηβασιλείου υπογράμμισε το διακύβευμα των ευρωεκλογών. «Οι ίδιοι οι Ευρωπαίοι πολίτες έχουν ευθύνη απέναντι στην Ιστορία. Τα αχαρτογράφητα νερά για το μέλλον επιτάσσουν σοβαρότητα και ευθύνη. Εύχομαι, λοιπόν, να ξεχωρίσουν πολιτικές δυνάμεις και πρόσωπα που πιστεύουν στην αξία της κοινής ευρωπαϊκής πορείας. Δεν έχουμε περιθώρια ούτε για αστεία ούτε για πειραματισμούς», τόνισε.

Στην εκδήλωση, η οποία έλαβε χώρα στο Μουσείο Βορρέ, μίλησαν, επίσης, ο Στρατηγός ε.α. και πρώην Υπουργός Εθνικής Άμυνας Αλκιβιάδης Στεφανής, ο Γενικός Διευθυντής της ΝΔ Ιωάννης Σμυρλής, καθώς και η δημοσιογράφος Μαριάννα Πυργιώτη, ενώ χαιρετισμό απηύθυνε ο Υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης.