«Το θέμα ανάληψης καθηκόντων του εκλεγμένου δημάρχου Φρέντι Μπελέρη και το δικαίωμά του σε μια δίκαιη δίκη δεν αποτελεί διμερές ζήτημα Ελλάδας και Αλβανίας. Είναι ένα ζήτημα που αφορά την εφαρμογή του κράτους δικαίου και αποτελεί ελάχιστη προϋπόθεση για οποιαδήποτε χώρα επιθυμεί να περπατήσει στον ευρωπαϊκό δρόμο. Η Αθήνα δεν θα συναινέσει σε μια à la carte ευρωπαϊκή πορεία της Αλβανίας», τόνισε ο βουλευτής Σερρών και Γραμματέας Διεθνών Σχέσεων της Νέας Δημοκρατίας Τάσος Χατζηβασιλείου στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΤ.

Ο κ. Χατζηβασιλείου υπογράμμισε ότι η θέση της Ελλάδας είναι σαφής. «Η θέση της Αθήνας για την ενταξιακή πορεία της Αλβανίας έχει διαμηνυθεί στα Τίρανα και στους Ευρωπαίους εταίρους μας. Εάν δεν υπάρξει πρόοδος στο θέμα του εκλεγμένου δημάρχου Φρέντι Μπελέρη, η Ελλάδα δεν θα συναινέσει στην ενταξιακή πορεία της Αλβανίας. Το μήνυμά μας είναι ξεκάθαρο και ο Πρωθυπουργός το κατέστησε σαφές για άλλη μια φορά στη Σύνοδο Κορυφής», τόνισε. «Συναινέσαμε στην αποστολή της επιστολής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στα Τίρανα για το πρώτο βήμα της έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, υπό τον όρο, ότι ως το επόμενο στάδιο της διαδικασίας θα πρέπει να υπάρξει πρόοδος με την υπόθεση του Φρέντι Μπελέρη. Δηλαδή, να ορκιστεί δήμαρχος, αφού έχει ήδη εκλεγεί από τους Αλβανούς πολίτες της Χειμάρρας, καθώς και να γίνει σεβαστό το δικαίωμά του σε δίκαιη δίκη. Διαφορετικά η Αθήνα δεν μπορεί και δεν πρόκειται να συναινέσει», πρόσθεσε με έμφαση.

Επιπλέον, ο κ. Χατζηβασιλείου τόνισε ότι η ευρωπαϊκή πορεία της Αλβανίας εξαρτάται από το σεβασμό στο κράτος δικαίου και των δικαιωμάτων της μειονότητας. «Προφανώς κάποιοι θέλουν την ελληνική μειονότητα στην Αλβανία πολιτικά και αριθμητικά αποδυναμωμένη. Εμείς αυτό δεν το επιτρέπουμε. Η ελληνική μειονότητα στην Αλβανία είναι το βαρόμετρο για τις σχέσεις Αλβανίας και Ευρωπαϊκής Ένωσης και ο σεβασμός των δικαιωμάτων των μειονοτικών Ελλήνων στην Αλβανία είναι ο ελάχιστος κοινός παρονομαστής, για να συνεχιστεί η οποιαδήποτε συζήτηση», δήλωσε. «Εάν η Αλβανία θέλει να περπατήσει στον ευρωπαϊκό δρόμο, πρέπει να δώσει λύση στην υπόθεση Μπελέρη και να σεβαστεί πλήρως τα δικαιώματα της ελληνικής μειονότητας», ξεκαθάρισε ο κ Χατζηβασιλείου, απηχώντας τη σαφή θέση της ελληνικής κυβέρνησης.

Ως προς τη γερμανική στάση στο ζήτημα, ο Σερραίος βουλευτής, τόνισε ότι «στερείται περιεχομένου». «Βάσει των ευρωπαϊκών Συνθηκών, δεν επιτρέπεται να προχωρήσει η διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και η ενταξιακή πορεία υποψήφιων κρατών χωρίς ομοφωνία. Επομένως, η πρόταση του Γερμανού Καγκελάριου για λήψη αποφάσεων σχετικά με την ενταξιακή πορεία της Αλβανίας με ειδική πλειοψηφία δεν μπορεί να υλοποιηθεί υπό το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης», δήλωσε.