Η ύπαρξη δύο πολέμων στην ευρύτερη περιοχή καθιστά μεγαλύτερη την ανάγκη για νηνεμία στις ελληνοτουρκικές σχέσεις τονίζει ο βουλευτής Σερρών της ΝΔ Τάσος Χατζηβασιλείου σε συνέντευξή του στη «ΜτΚ».

 Ο Ά Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων σημειώνει ότι η νηνεμία στο Αιγαίο είναι η μόνη θετική είδηση στην ευρύτερη περιοχή, ενώ προσθέτει με νόημα: «Δεν είμαστε αφελείς. Κανείς στην Αθήνα δεν πιστεύει ότι η Τουρκία ξαφνικά άλλαξε. Όμως, συνεχίζουμε να εργαζόμαστε για την οικοδόμηση της εμπιστοσύνης που λείπει σήμερα από τις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Σημειώνει δε ότι «αν και η Τουρκία παραμένει ένας υπολογίσιμος πόλος, η αξιοπιστία της βρίσκεται σε ιστορικό χαμηλό. Η Άγκυρα φλερτάρει με μία αλλαγή στρατηγικού σχεδιασμού και θέτει σε αμφιβολία τη νατοϊκή της ταυτότητα. Και αυτό πρέπει να προβληματίσει τις κυβερνήσεις της Δύσης».

 Για την κρίση στη Μέση Ανατολή επισημαίνει ότι «οι άμαχοι και η αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας είναι η ύψιστη προτεραιότητα. Η απελευθέρωση ομήρων από τη Χαμάς θα μπορούσε να δημιουργήσει μία βαλβίδα εκτόνωσης. Όσο δεν υπάρχει πρόοδος στο ζήτημα των ομήρων, η αποκλιμάκωση είναι δύσκολη».

 

Κύριε Χατζηβασιλείου, η κατάσταση στη Μέση Ανατολή δεν φαίνεται να βαδίζει προς εκτόνωση. Πού οφείλεται κατά τη γνώμη σας αυτή η νέα αιματηρή ένταση; Ποιος φέρει την ευθύνη;

Την ευθύνη για την ανάφλεξη του Μεσανατολικού φέρει η τρομοκρατική οργάνωση Χαμάς. Η ιστορική προσπάθεια επαναπροσέγγισης μεταξύ αραβικού κόσμου και Ισραήλ, με τις Συμφωνίες του Αβραάμ, είχε εξαρχής θορυβήσει τη ριζοσπαστικοποιημένη Χαμάς, αφού η όποια προσπάθεια σταθεροποίησης της περιοχής θα μείωνε τη δική της επιρροή. Η φονική επίθεση της 7ης Οκτωβρίου εναντίον Ισραηλινών πολιτών στόχευε στη διακοπή αυτής της πορείας επαναπροσέγγισης. Όμως, σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να συγχέεται η Χαμάς με τους Παλαιστινίους, οι οποίοι ορθώς διεκδικούν τη δημιουργία εθνικής εστίας, στα όρια του 1967.

Βλέπετε φως στο τούνελ για την ειρήνη στο άμεσο μέλλον; Και σε ποια βάση;

Η σημερινή κρίση στη Μέση Ανατολή θα αλλάξει εκ θεμελίων την περιοχή. Για την ώρα, προέχει η δημιουργία ασφαλών ανθρωπιστικών διαδρόμων, για τη στήριξη των κατοίκων της Γάζας. Επιπλέον, ήταν σημαντική η δήλωση του ηγέτη της Χεζμπολάχ που ουσιαστικά βγάζει το Ιράν από το κάδρο της κρίσης και δείχνει απρόθυμος για μια γενικότερη ανάφλεξη. Οι άμαχοι και η αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας είναι η ύψιστη προτεραιότητα. Η απελευθέρωση ομήρων από τη Χαμάς θα μπορούσε να δημιουργήσει μια βαλβίδα εκτόνωσης. Όσο δεν υπάρχει πρόοδος στο ζήτημα των ομήρων, η αποκλιμάκωση είναι δύσκολη.

Πώς κρίνετε την επιθετικότητα που εκφράζει το τελευταίο διάστημα και με αφορμή την κρίση στη Μέση Ανατολή ο Ταγίπ Ερντογάν απέναντι στις ΗΠΑ αλλά και το Ισραήλ;

Η ρητορική του Τούρκου Προέδρου τον φέρνει σε ευθεία ρήξη με το Ισραήλ και τον απομακρύνει από τις μετριοπαθείς αραβικές χώρες. Ουσιαστικά, ο Ερντογάν προτάσσει την προτεραιότητά του να απευθύνεται στο διεθνές μουσουλμανικό ακροατήριο, διεκδικώντας το ρόλο του «πατέρα» του σουνιτικού Ισλάμ. Γκρεμίζοντας τις γέφυρες που είχε ρίξει προς το Τελ Αβίβ, το σχέδιο της Άγκυρας για ενεργειακό αγωγό από το Ισραήλ προς την ευρωπαϊκή αγορά, μέσω Τουρκίας, απομακρύνεται. Ταυτόχρονα, προκαλείται νέα κρίση στις αμερικανοτουρκικές σχέσεις. Η εκκρεμότητα των F-16 και η ολοκλήρωση της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ περιπλέκουν την κατάσταση. Αν και η Τουρκία παραμένει ένας υπολογίσιμος πόλος, η αξιοπιστία της βρίσκεται σε ιστορικό χαμηλό. Η Άγκυρα φλερτάρει με μία αλλαγή στρατηγικού σχεδιασμού και θέτει σε αμφιβολία τη νατοϊκή της ταυτότητα. Και αυτό πρέπει να προβληματίσει τις κυβερνήσεις της Δύσης.

Βλέπετε να τίθεται σε κίνδυνο η σχετική ηρεμία που καταγράφεται εσχάτως στις ελληνοτουρκικές σχέσεις; Κινδυνεύει η συνάντηση Κορυφής του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Τούρκο Πρόεδρο στη Θεσσαλονίκη στις 7 Δεκεμβρίου;

Η πρόσφατη κρίση στη Μέση Ανατολή επιβεβαίωσε ότι Αθήνα και Άγκυρα έχουν εκ διαμέτρου αντίθετες απόψεις σε μια σειρά από ζητήματα. Όμως, η νηνεμία που επικρατεί σήμερα στο Αιγαίο αποτελεί τη μόνη θετική είδηση σε μία γειτονιά που βρίσκεται ανάμεσα σε δύο πολέμους, έναν στην Ουκρανία και έναν στη Μέση Ανατολή. Η ύπαρξη δύο πολέμων στην ευρύτερη περιοχή καθιστά μεγαλύτερη την ανάγκη για νηνεμία στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Ο πολιτικός χρόνος ως τις 7 Δεκεμβρίου είναι πυκνός, όμως ο σχεδιασμός είναι να πραγματοποιηθεί κανονικά το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας. Δεν είμαστε αφελείς. Κανείς στην Αθήνα δεν πιστεύει ότι η Τουρκία ξαφνικά άλλαξε. Όμως, συνεχίζουμε να εργαζόμαστε για την οικοδόμηση της εμπιστοσύνης που λείπει σήμερα από τις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Στο εσωτερικό το μεγάλο στοίχημα είναι η αντιμετώπιση της ακρίβειας. Γιατί μέχρι στιγμής δεν τα έχει καταφέρει η κυβέρνηση;

Δεν συμφωνώ μαζί σας ότι η κυβέρνηση δεν τα έχει καταφέρει, όμως η κατάσταση απαιτεί συνεχή εγρήγορση. Από την αρχή της διεθνούς κρίσης, η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας δίνει διαρκή μάχη κατά των πληθωριστικών πιέσεων. Το μεγάλο όπλο έναντι της ακρίβειας είναι η αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος των ελληνικών νοικοκυριών. Με τις αυξήσεις των μισθών στο Δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα, με την αύξηση των συντάξεων, με τη μείωση των φόρων η κυβέρνηση κάνει πράξη τις προεκλογικές της δεσμεύσεις και στηρίζει την κοινωνία. Η δημοσιονομική σταθερότητα αφήνει περιθώριο για την ενίσχυση του πλέγματος κοινωνικής προστασίας για τους αδύναμους συμπολίτες μας. Ταυτόχρονα, με συνεχείς ελέγχους στην αγορά, η κυβέρνηση δείχνει μηδενική ανοχή σε περιπτώσεις αισχροκέρδειας, τιμωρώντας με υψηλά πρόστιμα τις εταιρείες που παραβιάζουν το νόμο. Επιπλέον, προωθεί στοχευμένα μέτρα, όπως το πρόγραμμα «Μόνιμη Μείωση Τιμής», στο οποίο έχουν ήδη ενταχθεί 660 προϊόντα.

Σας ανησυχεί η έλλειψη ισχυρής αντιπολίτευσης και το ότι η ΝΔ εμφανίζεται τόσο πολιτικά κυρίαρχη στις δημοσκοπήσεις; Φοβάστε τον εφησυχασμό και την αλαζονεία;

Η ομαλή λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος προϋποθέτει ευθύνη, διαφάνεια, δημοκρατικό έλεγχο και λογοδοσία. Βασικός ρόλος της αντιπολίτευσης και ειδικότερα της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι ο έλεγχος της κυβερνητικής πολιτικής και η κατάθεση γόνιμων προτάσεων. Όταν αυτή δεν υπάρχει, είναι βέβαιο ότι δημιουργούνται οι προϋποθέσεις ανισορροπίας και ενδεχομένως εφησυχασμού. Όμως, ο Πρωθυπουργός έχει δώσει το στίγμα, λέγοντας ότι θα πρέπει να έχουμε τα μάτια και τα αυτιά μας ανοιχτά. Η κυβέρνηση θα προωθήσει τη μεταρρυθμιστική της ατζέντα και με μοναδικό γνώμονα την επίλυση των προβλημάτων θα εργαστεί για να αλλάξει πραγματικά την χώρα. Προφανώς θα θέλαμε να υπάρχει γόνιμος διάλογος. Και είναι λυπηρό ότι στο σύνολό της η αντιπολίτευση κάθε άλλο παρά στέκεται στο ύψος των απαιτήσεων της συγκυρίας.