Σε συζήτηση με τον Πρέσβη του Ισραήλ στην Ελλάδα Νόαμ Κατς, για τις επιπτώσεις του πολέμου μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς, συμμετείχε ο βουλευτής Σερρών και Γραμματέας Διεθνών Σχέσεων της Νέας Δημοκρατίας Τάσος Χατζηβασιλείου, ως ομιλητής στο Fortune Greece CEO Initiative 2023. Συντονιστής της συζήτησης ήταν ο Κωνσταντίνος Φίλης, Διευθυντής του Ινστιτούτου Διεθνών Υποθέσεων και Καθηγητής του Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδος.

Ο κ. Χατζηβασιλείου αναφέρθηκε στη στάση της Τουρκίας στο Μεσανατολικό. «Με αφορμή τον πόλεμο στη Γάζα, ο Ερντογάν θέλει να εμφανιστεί ως ηγέτης του σουνιτικού Ισλάμ», δήλωσε και υπογράμμισε ότι Ελλάδα και Τουρκία διαθέτουν διαμετρικά αντίθετες απόψεις σε μια σειρά από θέματα, όπως το Μεσανατολικό. Επιπλέον, τόνισε τη σημασία της ηρεμίας στο Αιγαίο. «Η νηνεμία που επικρατεί στο Αιγαίο αποτελεί θετικό μήνυμα για τη γειτονιά μας που δοκιμάζεται από δύο πολέμους, έναν στην Ουκρανία και έναν στη Μέση Ανατολή», υπογράμμισε. «Θα συνεχίσουμε να προσπαθούμε για την οικοδόμηση εμπιστοσύνης με γνώμονα το ρεαλισμό», δήλωσε και πρόσθεσε πως «αυτό δεν είναι εύκολο, έχει προκλήσεις».

Επίσης, ο Σερραίος βουλευτής τόνισε ότι κατά τη διάρκεια της σημερινής κρίσης, επιβεβαιώνεται ο ρόλος της Ελλάδας ως βραχίονας ασφαλείας στην ευρύτερη περιοχή. Ακόμα, είπε πως είναι σημαντικό να δημιουργηθεί ένας θαλάσσιος ανθρωπιστικός διάδρομος για βοήθεια στη Γάζα. Τέλος, τόνισε ότι οι Παλαιστίνιοι πρέπει να παραμείνουν στην περιοχή της Γάζας: «Ορισμένοι λένε ότι οι Παλαιστίνιοι θα έπρεπε να φύγουν από τη Γάζα. Πρόκειται για λανθασμένη ιδέα. Η θέση τους είναι εκεί στη Γάζα», ανέφερε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι είναι αναγκαία η στρατηγική ήττα της τρομοκρατικής Χαμάς. Τέλος, υπογράμμισε ότι είναι σημαντικό να διοχετευθεί βοήθεια σε αυτούς που την έχουν ανάγκη και τόνισε ότι η μόνη βιώσιμη λύση για το μέλλον της περιοχής είναι εκείνη των δυο κρατών: «Το Ισραήλ πρέπει να επιβιώνει με ασφάλεια στην περιοχή και οι Παλαιστίνιοι δικαιούνται εθνική εστία», κατέληξε.