Εικοσαμελή αντιπροσωπεία της Επιτροπής Πολιτισμού και Ευρώπης του κοινοβουλίου του κρατιδίου της Στυρίας (Landtag/Αυστρία) υποδέχθηκε αντιπροσωπεία της Ειδικής Διαρκούς Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, με επικεφαλής τον Ά Αντιπρόεδρο και βουλευτή Σερρών Τάσο Χατζηβασιλείου και τους βουλευτές κ.κ. Δημήτριο Κούβελα, Κωνσταντίνο Μπάρκα και Φρέντυ Παρασύρη. Επικεφαλής της αυστριακής αντιπροσωπείας ήταν η Πρόεδρος του κοινοβουλίου της Στυρίας, κ. Manuela Khom, ενώ συμμετείχε και ο Υπουργός Ευρωπαϊκών και Διεθνών Υποθέσεων, Παιδείας και Ανθρώπινων Πόρων του κρατιδίου της Στυρίας.

Στα εισαγωγικά του σχόλια, ο προεδρεύων της συνάντησης κ. Χατζηβασιλείου στάθηκε στις εξαιρετικές σχέσεις των δύο χωρών, τόσο σε διμερές, όσο και σε πολυμερές επίπεδο, δίνοντας έμφαση στη στενή συνεργασία των δύο πλευρών στο πλαίσιο της Ε.Ε., σε θέματα κοινού ενδιαφέροντος, όπως η ένταξη των Δυτικών Βαλκανίων, αλλά και στις συνεχώς βελτιούμενες διμερείς οικονομικές σχέσεις, τονίζοντας ότι οι ελληνικές εξαγωγές στην Αυστρία παρουσιάζουν σταθερά αυξητική πορεία.

Μιλώντας για τις τρέχουσες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, ο κ. Χατζηβασιλείου, καταδίκασε τις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Ισραήλ, υπογραμμίζοντας το δικαίωμα του ισραηλινού λαού στην άμυνα, τονίζοντας ωστόσο παράλληλα το δικαίωμα των Παλαιστίνιων για ένα ανεξάρτητο κράτος στα σύνορα του 1967 και την ανάγκη διάνοιξης ανθρωπιστικών οδών. Με αφορμή την αναμενόμενη το επόμενο διάστημα αύξηση των μεταναστευτικών ροών, υπενθύμισε στους αυστριακούς βουλευτές το αίτημα της χώρας για επίδειξη έμπρακτης αλληλεγγύης από τους ευρωπαίους εταίρους, αναφερόμενος συγκεκριμένα στην αδιάλειπτη υποστήριξη της FRONTEX στις ελληνικές αρχές και στην ανάγκη εφαρμογής της αναλογικής κατανομής των μεταναστών στα κράτη μέλη.

Η επικεφαλής της αυστριακής αντιπροσωπείας εξέφρασε την ικανοποίησή της για την ανταλλαγή απόψεων, αναγνωρίζοντας τα βήματα προόδου που έχουν επιτευχθεί σε πολλούς τομείς στη χώρα μας, ενώ σημείωσε με τη σειρά της τις άριστες σχέσεις των δύο χωρών και τα ενδεχόμενα πεδία ενίσχυσης της συνεργασίας, όπως ο τουρισμός και ο πολιτισμός.