Στις Βρυξέλλες βρέθηκε ο βουλευτής Σερρών και Γραμματέας Διεθνών Σχέσεων της Νέας Δημοκρατίας Τάσος Χατζηβασιλείου, για να μιλήσει στο 2ο Συνέδριο για την Ανατολική Μεσόγειο και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη, το οποίο οργανώνεται από το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών. Στο πάνελ συμμετείχαν ο Υφυπουργός Εξωτερικών των Η.Π.Α. Τζέφρι Πάιατ και ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Κυπριακής Βουλής Χάρης Γεωργιάδης.

Στην ομιλία του, ο κ. Χατζηβασιλείου επικεντρώθηκε στο σχήμα 3+1 μεταξύ Ελλάδας, Κύπρου, Ισραήλ με τη συμμετοχή των Ηνωμένων Πολιτειών. Συγκεκριμένα, υποστήριξε ότι τέτοιες περιφερειακές συνεργασίες μπορούν να αποτελέσουν το συστατικό στοιχείο για την οικοδόμηση ειρήνης, σταθερότητας και ευημερίας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. «Ζούμε σε διεθνώς δύσκολους καιρούς. Η ενίσχυση τέτοιων σχημάτων πολυμερούς συνεργασίας στους τομείς της ενέργειας, της οικονομίας, της προστασίας του περιβάλλοντος, καθώς και της καταπολέμησης της τρομοκρατίας μπορεί να συμβάλλει στην ενεργειακή ασφάλεια της γειτονιάς μας», δήλωσε. «Η Ελλάδα είναι φάρος σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο. Βρισκόμαστε στο πλευρό του Ισραήλ, του εταίρου μας που δέχτηκε τρομοκρατική επίθεση από τη Χαμάς. Το σχήμα 3+1 αποτελεί έντιμο συνομιλητή και οφείλουμε  να δράσουμε μαζί με τους εταίρους μας για την εξεύρεση λύσης, για χάρη της περιφερειακής σταθερότητας», πρόσθεσε με έμφαση.

Επίσης, ο Σερραίος βουλευτής αναφέρθηκε στο μέλλον του σχήματος 3+1. «Η παράνομη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία έχει οδηγήσει τη Δύση σε αναζήτηση νέων πηγών ενέργειας. Σε αυτό το πλαίσιο, η Ανατολική Μεσόγειος μπορεί είναι η λύση για την ενεργειακή ασφάλεια της περιοχής. Όμως, δεν μιλώ μόνο για το φυσικό αέριο. Πρέπει να επικεντρωθούμε και στην ηλεκτρική διασύνδεση μεταξύ της Ευρώπης και της Ασίας και της Αφρικής, μέσω Ελλάδας και Κύπρου», τόνισε. Στη συνέχεια, ο κ. Χατζηβασιλείου υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση καθιστά τη χώρα μας κόμβο ενεργειακής ασφάλειας, δίνοντας το παράδειγμα της αναβάθμισης της Αλεξανδρούπολης, με την κατασκευή ενεργειακών υποδομών.

Σύμπτωση απόψεων με Πάιατ

 

Ο κ. Χατζηβασιλείου μίλησε για την ιδέα της σύνδεσης του σχήματος 3+1 με την Ινδία. «Η Ινδία, μια από τις μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου, επιθυμεί μεγαλύτερη διασυνδεσιμότητα με τις χώρες της Δύσης. Η σύμπραξη με την Ινδία θα μπορούσε να προσθέσει στρατηγικό βάθος στο σχήμα 3+1», δήλωσε. Ο Αμερικανός Υφυπουργός Εξωτερικών συμφώνησε απολύτως και δήλωσε ότι εκτός αυτού, προτεραιότητα πρέπει να είναι κάθε σχέδιο συνδεσιμότητας στην Ανατολική Μεσόγειο.

Επιπροσθέτως, ο κ. Χατζηβασιλείου ρωτήθηκε για την πιθανότητα συνεργασίας του σχήματος με την Τουρκία. «Το τριμερές σχήμα εργάζεται για την περιφερειακή σταθερότητα. Είμαστε πάντα ανοιχτοί σε νέες συνεργασίες. Είμαι οπαδός της συμπερίληψης, όχι των αποκλεισμών. Όμως, η Τουρκία ουσιαστικά αυτοεξαιρείται. Η αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας αποτελεί ελάχιστη προϋπόθεση», δήλωσε. «Πώς μπορείς να ενταχθείς σε ένα κλαμπ, όταν δεν αναγνωρίζεις όλα τα υπάρχοντα μέλη;», αναρωτήθηκε χαρακτηριστικά.