Στο μήνυμα της κάλπης των αυτοδιοικητικών εκλογών, στην κρίση του Ισραήλ αλλά και στα χαμηλά ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ στις αυτοδιοικητικές εκλογές αναφέρθηκε με συνέντευξή του στην «Political» ο βουλευτής Σερρών της Νέας Δημοκρατίας και Α΄ Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Τάσος Χατζηβασιλείου.

 

Ποια είναι τα βασικά μηνύματα από την κάλπη; Η ΝΔ διατηρεί υψηλά ποσοστά παρά τις πολλαπλές κρίσεις

Κερδίσαμε τις 7 από τις 13 Περιφέρειες και διεκδικούμε με αξιώσεις την επικράτηση και στις υπόλοιπες 6. Το αποτέλεσμα των αυτοδιοικητικών εκλογών επικυρώνει την εμπιστοσύνη των πολιτών στη Νέα Δημοκρατία και τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Η Νέα Δημοκρατία εμφανίζεται περισσότερο ενισχυμένη. Οι πολίτες εμπιστεύονται την κυβέρνηση, η οποία υλοποιεί τις δεσμεύσεις της, αναλαμβάνει τις ευθύνες της, κάνει αυτοκριτική και προχωρά μπροστά προς όφελος των πολιτών. Παρά τις δυσκολίες του καλοκαιριού, η ελληνική κοινωνία αναγνωρίζει τη δουλειά της κυβέρνησης. Εμείς ακούμε τις ανησυχίες και τα παράπονα των πολιτών, όμως συνεχίζουμε με ταχύτερα βήματα προς τα εμπρός.

Τελικά ο κ. Κασσελάκης χρεώνεται τα ποσοστά των υποψηφίων του ΣΥΡΙΖΑ; Έχει ευθύνη ή όχι;

Δεν ξέρω αν ο νέος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ χρεώνεται απολύτως τα ποσοστά των υποψηφίων του κόμματος, όμως είναι σαφές ότι οι πολίτες αγνόησαν την πρόσκληση του κ. Κασσελάκη να αποδοκιμάσουν την κυβέρνηση μέσω των αυτοδιοικητικών εκλογών. Ο ΣΥΡΙΖΑ όχι μόνο δεν έδειξε καμία εκλογική δυναμική, αλλά οι υποψήφιοί του κατέγραψαν ιδιαίτερα χαμηλά ποσοστά. Δεν κέρδισαν καμία Περιφέρεια, ενώ οι επιδόσεις τους στους μεγάλους Δήμους ήταν ιδιαίτερα χαμηλές. Θα σας δώσω ορισμένα παραδείγματα. Στους Δήμους Αθήνας και Θεσσαλονίκης, οι υποψήφιοι της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν πέρασαν στο β΄ γύρο, ενώ στον Πειραιά συγκέντρωσαν μόλις 13,8%. Και στην Κρήτη, ο υποψήφιός τους κατέγραψε επίδοση μόλις 11%.

Πόσο σημαντικό είναι για την κυβέρνηση να βελτιωθεί η καθημερινότητα των πολιτών;

Η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, από το 2019 μέχρι και σήμερα, έχει τοποθετήσει τα ζητήματα της καθημερινότητας στην κορυφή της ατζέντας της. Από τις πολυεπίπεδες μεταρρυθμίσεις που έχει εφαρμόσει μέχρι την επέκταση της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης στην πλειοψηφία των λειτουργιών του κράτους, έχει βελτιώσει σημαντικά την καθημερινή ζωή εκατομμυρίων πολιτών. Και σήμερα επικεντρώνει τις προσπάθειές της στην αντιμετώπιση της ακρίβειας που δυσχεραίνει τη ζωή όλων. Προς αυτήν την κατεύθυνση, ήδη έχουμε ψηφίσει την πλειοψηφία των προεκλογικών μας δεσμεύσεων που στην πράξη αυξάνουν το διαθέσιμο εισόδημα. Η κυβέρνηση δεν αφήνει κανέναν πίσω και σταθερά μελετά πρόσθετες παρεμβάσεις στήριξης, στο πλαίσιο των δημοσιονομικών αντοχών της χώρας. Και το αποτύπωμα της ανάπτυξης και η κατάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας είναι σημαντικά όπλα για την καταπολέμηση της ακρίβειας. Ο πληθωρισμός αποκλιμακώνεται, αλλά έχουμε ακόμα δρόμο.

Βιώνουμε μια τεράστια κρίση στο Ισραήλ. Θεωρείτε ότι θα εξομαλυνθεί η κατάσταση; Πως θα επηρεάσει τη χώρα μας;

Η φονική επίθεση της Χαμάς είναι καταδικαστέα. Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για την τρομοκρατία. Η επιλογή της Χαμάς στρέφεται εναντίον του συμφέροντος των ίδιων των Παλαιστινίων και του αναφαίρετου δικαιώματός τους για τη δημιουργία εθνικής εστίας στα όρια του 1967. Ταυτόχρονα, το Ισραήλ έχει δικαίωμα στην αυτοάμυνα και στην ασφαλή συνύπαρξή του με τους γείτονες. Η κατάσταση είναι εξόχως ανησυχητική, καθώς κινδυνεύει να ανοίξει η πόρτα του φρενοκομείου. Αν η Χεζμπολάχ από το Λίβανο εμπλακεί περισσότερο στη σημερινή διένεξη, τα πράγματα μπορούν να βγουν εκτός ελέγχου. Η χώρα μας στέκεται με αλληλεγγύη στο πλευρό του Ισραήλ που προσπαθεί να προστατεύσει του αμάχους πολίτες του. Οπωσδήποτε, μια τέτοια εστία κρίσης δημιουργεί περιφερειακή αστάθεια και ανοίγει το δρόμο για την αύξηση των μεταναστευτικών ροών από τη Μέση Ανατολή. Παρακολουθούμε στενά τις εξελίξεις και προετοιμαζόμαστε για τη διαχείριση κάθε πιθανής δυσκολίας.

Πόσο σημαντική είναι η ενίσχυση της μεσαίας τάξης;

Η Νέα Δημοκρατία δίνει πίσω στη μεσαία τάξη όλα όσα εκείνη έχασε από το λαϊκισμό του ΣΥΡΙΖΑ. Από την αρχή της διακυβέρνησης μέχρι και σήμερα, εφαρμόσαμε πολιτικές ισχυρής στήριξης του μέσου ελληνικού νοικοκυριού. Αυξήθηκε ο κατώτατος μισθός, αυξήθηκαν οι αποδοχές στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, αυξήθηκαν οι συντάξεις, μειώθηκαν δεκάδες άμεσοι και έμμεσοι φόροι, αναπτύχθηκε ένα ισχυρό κοινωνικό δίχτυ για τους περισσότερο ευάλωτους συμπολίτες μας. Άλλωστε, η ύπαρξη ισχυρής μεσαίας τάξης αποτελεί προϋπόθεση για την μακρόπνοη και σταθερή ανάπτυξη της οικονομίας.