Ηχηρό μήνυμα στην Αλβανία για το κράτος δικαίου, με αφορμή την υπόθεση του Φρέντι Μπελέρη, εξέπεμψε το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα. Σήμερα, στις Βρυξέλλες, η Νέα Δημοκρατία κατέθεσε έκτακτο ψήφισμα, το οποίο υιοθετήθηκε ομόφωνα απ’ όλες τις πολιτικές δυνάμεις του ΕΛΚ.

Συγκεκριμένα, η ευρωπαϊκή κεντροδεξιά συνδέει τη σύλληψη Μπελέρη με το σεβασμό των θεμελιωδών δικαιωμάτων της ελληνικής εθνικής μειονότητας της Αλβανίας. Το ψήφισμα καταδικάζει τις ενέργειες της αλβανικής κυβέρνησης εναντίον του Έλληνα ομογενούς, εκλεγμένου δημάρχου, καθώς και την «άμεση παρέμβασή» της στην εκλογική διαδικασία, ενώ υπογραμμίζει ότι καμία χώρα που επιθυμεί την ένταξη στην Ε.Ε. δεν πρέπει να ενεργεί κατ’ αυτόν τρόπο. Το ΕΛΚ καλεί την Αλβανία να σεβαστεί τα αποτελέσματα των τοπικών εκλογών της 14ης Μαΐου και να σεβαστεί το τεκμήριο αθωότητας οποιουδήποτε κατηγορουμένου. Τέλος, ζητεί από τις αλβανικές αρχές να λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα για να διασφαλίσουν την ορκωμοσία του εκλεγμένου Δημάρχου Χειμάρρας Φρέντι Μπελέρη, η οποία δεν έχει σχέση με τις διαδικασίες της δικαιοσύνης.

Το ψήφισμα, το οποίο παρουσιάστηκε από τον βουλευτή Σερρών και Γραμματέα Διεθνών Σχέσεων της Νέας Δημοκρατίας Τάσο Χατζηβασιλείου, υπερψηφίστηκε από την ολομέλεια της Πολιτικής Συνέλευσης του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος που συνεδριάζει αυτές τις ημέρες στις Βρυξέλλες.