«Γιατί ορισμένοι δεν θέλουν την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού; Το ζήτημα αυτό δεν έχει κομματικές αποχρώσεις. Είναι ζήτημα εθνικό. Είναι ζήτημα δικαιοσύνης. Είναι ζήτημα σεβασμού των πολιτικών δικαιωμάτων, στο πλαίσιο του κράτους δικαίου. Καλούμε όλες τις πολιτικές δυνάμεις να στηρίξουν αυτό το ιστορικό νομοσχέδιο. Ας ενώσουμε όλοι μαζί τις φωνές μας, στέλνοντας μήνυμα υψηλού συμβολισμού στους απανταχού Έλληνες πολίτες», τόνισε ο βουλευτής Σερρών και Γραμματέας Διεθνών Σχέσεων της Νέας Δημοκρατίας Τάσος Χατζηβασιλείου στην Ολομέλεια της Βουλής, κατά τη συζήτηση για το νομοσχέδιο άρσης των περιορισμών για την εγγραφή στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους εκλογέων εξωτερικού.

Ο Σερραίος βουλευτής ξεκίνησε την ομιλία του συγχαίροντας τις δυνάμεις της Πυροσβεστικής και τους εθελοντές για τη μάχη με τις φωτιές και δήλωσε ότι η πολιτεία θα στηρίξει τους πληγέντες. Στη συνέχεια, τόνισε τη διαχρονική συνεισφορά των απόδημων πολιτών. «Οι Έλληνες του εξωτερικού πάντα στηρίζουν την πατρίδα. Συμβάλλουν στην ενίσχυση του ελληνικού brand name, στην προσέλκυση επενδύσεων στη χώρα μας, στην ανάδειξη των ελληνικών θέσεων σε σημαντικά θέματα. Προωθούν την ιστορία και τον πολιτισμό μας σε κάθε γωνιά του πλανήτη», δήλωσε. «Το ελάχιστο που μπορούμε να κάνουμε γι΄ αυτούς, είναι να άρουμε τα εμπόδια, ώστε να ασκούν το συνταγματικό δικαίωμά τους ανεμπόδιστα», πρόσθεσε.

Αναφερόμενος στις κατηγορίες τις αντιπολίτευσης για δήθεν αλλοίωση του εκλογικού σώματος, ο κ. Χατζηβασιλείου τόνισε ότι αυτές είναι έωλες. «Το νομοσχέδιο αναφέρεται σε Έλληνες πολίτες που είναι ήδη εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους και έχουν ήδη αποκτηθέν δικαίωμα ψήφου. Στο εξής, αντί να παίρνουν το αεροπλάνο για να έρθουν να ψηφίσουν στις Σέρρες, τη Θεσσαλονίκη, τη Βέροια ή οπουδήποτε αλλού στην πατρίδα θα ασκούν ακριβώς το ίδιο συνταγματικό δικαίωμα στον τόπο διαμονής τους», δήλωσε. «Αλλοίωση του εκλογικού σώματος είναι να μπορείς, ως εγγεγραμμένος πολίτης, να ψηφίζεις μόνο αν έχεις χρήματα να πληρώσεις αεροπορικά εισιτήρια, για να έρθεις στην ιδιαίτερη πατρίδα σου. Προφανώς ορισμένοι δεν θέλουν την ψήφο όλων των πολιτών, αλλά μόνο την ψήφο των πιο εύπορων. Αυτών που μπορούν την Κυριακή των εκλογών να πληρώσουν αεροπλάνο και να ταξιδέψουν», τόνισε.

Επίσης, o βουλευτής άφησε αιχμές κατά της αξιωματικής αντιπολίτευσης. «Η τροπολογία που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ προσβάλλει τους Έλληνες που έχουν δικαίωμα ψήφου και ζουν στο εξωτερικό. Τους καθιστά πολίτες δεύτερης κατηγορίας. Ουσιαστικά, ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνει η ψήφος τους να μην προσμετράται στο εκλογικό αποτέλεσμα. Δηλαδή να μην ψηφίζουν για κυβέρνηση», υπογράμμισε. «Σε μια ώριμη Δημοκρατία, η συμμετοχή στην εκλογική διαδικασία πρέπει να ενθαρρύνεται, όχι να παρεμποδίζεται», πρόσθεσε εμφατικά.

Επιπλέον, αφουγκραζόμενος τις ανάγκες των νέων παιδιών, αναγνώρισε το γεγονός ότι πολλοί εργαζόμενοι του τουριστικού κλάδου δυσκολεύονται να ψηφίσουν το καλοκαίρι. «Οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας θα στηρίξουμε οποιαδήποτε κυβερνητική πρωτοβουλία διευκολύνει τα νέα παιδιά που εργάζονται το καλοκαίρι, για να ψηφίζουν όπως ήδη πράττουν χιλιάδες ετεροδημότες συμπατριώτες μας», δήλωσε.