«Διαφωνούμε, αλλά πρέπει να συζητάμε. Η συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν στο Βίλνιους αποτελεί ευκαιρία να αποκατασταθεί ο δίαυλος επικοινωνίας και να ξαναχτιστεί η εμπιστοσύνη. Ας μην χαθεί αυτό το momentum επικοινωνίας. Θα εκθέσουμε για άλλη μία φορά τις θέσεις μας, με αυτοπεποίθηση. Είμαστε οραματιστές, όμως και ρεαλιστές», τόνισε ο βουλευτής Σερρών και Γραμματέας Διεθνών Σχέσεων και Ε.Ε. της Νέας Δημοκρατίας Τάσος Χατζηβασιλείου, σε συνέντευξή του στη εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA», στον Ιορδάνη Χασαπόπουλο και την Ανθή Βούλγαρη.

 

Ο κ. Χατζηβασιλείου σχολίασε ως θετική εξέλιξη την προγραμματισμένη συνάντηση μεταξύ του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του Τούρκου Προέδρου στο Βίλνιους. «Στις δύο χώρες έχουμε νέες κυβερνήσεις που διαθέτουν ισχυρή και νωπή λαϊκή εντολή. Υπάρχουν, λοιπόν, οι απαραίτητες προϋποθέσεις για να πετύχουμε δύο πράγματα. Από τη μία, να αποκατασταθεί ο δίαυλος επικοινωνίας και από την άλλη να ξαναχτίσουμε την εμπιστοσύνη, η οποία απουσιάζει σήμερα ανάμεσα σε Αθήνα και Άγκυρα». Επίσης, τόνισε ότι η ελληνική πλευρά προσέρχεται στη συνάντηση με σκοπό να προωθήσει τη θετική ατζέντα, χωρίς, όμως, να υπαναχωρεί από τις θέσεις και τα επιχειρήματά της. «Θα εκθέσουμε για ακόμα μία φορά τις εθνικές μας θέσεις, από τις οποίες δεν υποχωρούμε ούτε ένα εκατοστό. Η ελληνική πλευρά επιθυμεί μία καλόπιστη συζήτηση. Όμως, αν η Τουρκία επιχειρήσει να θέσει μία διευρυμένη ατζέντα, δεν θα προχωρήσει κανένας διάλογος», τόνισε. «Στις διεθνείς σχέσεις, ακόμα και αν υπάρχουν κολοσσιαίες διαφωνίες, πρέπει να συζητάς. Αυτή είναι η υπεύθυνη θέση. Η Ελλάδα δείχνει ότι δεν φοβάται. Έχουμε πίστη στα επιχειρήματά μας και τα εκθέτουμε», πρόσθεσε.

 

Επιπλέον, ο Σερραίος βουλευτής σχολίασε την υποχώρηση της Άγκυρας σχετικά με την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ και το ενδεχόμενο απόκτησης αμερικανικού αμυντικού εξοπλισμού. «Η Ελλάδα χαιρετίζει την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, άλλωστε και εμείς αυτό θέλαμε. Η Τουρκία για πολύ καιρό είχε την εικόνα του προβληματικού εταίρου στο ΝΑΤΟ, αφού δεν συμμεριζόταν τη λογική της ρωσικής απειλής», δήλωσε. «Στην περίπτωση που η Τουρκία προχωρήσει στην απόκτηση των F-16, αυτό θα γίνει με όρους και προϋποθέσεις. Ένα τείχος ορθώνεται από Γερουσιαστές και Βουλευτές του Κογκρέσου. Ταυτόχρονα, είναι ξεκάθαρη η θέση του Ρόμπερτ Μενέντεζ. Είναι δύσκολο η Τουρκία να αποκτήσει αμερικανικό αμυντικό υλικό, χωρίς την προϋπόθεση ότι δεν θα το χρησιμοποιήσει εναντίον νατοϊκών εταίρων και κυρίως της Ελλάδας», πρόσθεσε εμφατικά.

 

Επίσης, ο κ. Χατζηβασιλείου αναφέρθηκε στην αύξηση του γεωπολιτικού αποτυπώματος της Ελλάδας. «Η Αθήνα έχει αποδείξει ότι είναι αξιόπιστος εταίρος. Η Ελλάδα ολοκληρώνει το πρόγραμμα αναβάθμισης των F-16 και αναμένουμε την απόκτηση των F-35. Οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις αλλάζουν επίπεδο. Αυτό δημιουργεί μια νέα πραγματικότητα, η οποία δεν σχετίζεται με την πολιτική της Τουρκίας», υπογράμμισε.