Την Παρασκευή ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της Συνόδου Κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, στις Βρυξέλλες. Προηγήθηκε μία μακρά και δύσκολη διαπραγμάτευση δύο ημερών, με κυρίαρχα θέματα συζήτησης το μεταναστευτικό και την παροχή ασύλου. Το υπό συζήτηση νέο Σύμφωνο για τη μετανάστευση θα μπορούσε να αλλάξει την ευρωπαϊκή πολιτική, σύμφωνα με τις προτάσεις που κατέθεσε η ομάδα MED5, στην οποία συμμετέχει και η Ελλάδα, ως μεσογειακή χώρα πρώτης υποδοχής. Λόγω της επίμονης άρνησης δύο χωρών, της Πολωνίας και της Ουγγαρίας, να συνταχθούν με το κείμενο το οποίο είχε προετοιμασθεί, δεν υπήρξε κατάληξη σε οριστικά συμπεράσματα.

Την Πέμπτη, είχε προηγηθεί η Σύνοδος Κορυφής του ΕΛΚ, στην οποία ο Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε με τους ηγέτες των κεντροδεξιών πολιτικών κομμάτων από όλη την Ευρώπη. Την ίδια ημέρα, έλαβε χώρα επίσημη συνάντηση του Πρωθυπουργού με την Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Roberta Metsola, με την οποία συζήτησαν για τα τρέχοντα ευρωπαϊκά ζητήματα.

 

Ο βουλευτής Σερρών Τάσος Χατζηβασιλείου, ως Γραμματέας Διεθνών Σχέσεων και Ευρωπαϊκής Ένωσης της Νέας Δημοκρατίας, βρισκόταν στο πλευρό του Πρωθυπουργού κατά την επίσκεψή του στη βελγική πρωτεύουσα.