Πώς πρέπει να κλείσει το θέμα των βουλευτών Ροδόπης του ΣΥΡΙΖΑ;

Ο κ. Τσίπρας είχε ενημερωθεί υπηρεσιακώς για την κατάσταση στη Θράκη τόσο πριν από τις εκλογές του Μαΐου όσο και μετά, και σίγουρα πριν την ανακήρυξη των νέων συνδυασμών. Υπήρξαν ξεκάθαρες παρεμβάσεις στήριξής τους από το τουρκικό προξενείο, ως «Τούρκων υποψήφιων». Και παρά τις καταγγελίες στελεχών του ίδιου του ΣΥΡΙΖΑ και τη δημόσια δραστηριότητα των συγκεκριμένων υποψήφιων βουλευτών, οι ίδιοι παραμένουν στη λίστα χωρίς να έχει ζητηθεί από το κόμμα τους να ξεκαθαρίσουν την κατάσταση. Η λύση, λοιπόν, θα ήταν μια ξεκάθαρη δήλωση από τους συγκεκριμένους υποψήφιους βουλευτές.

Συμφωνείτε δηλαδή να δηλώσουν επίσημα εάν εκπροσωπούν τη μουσουλμανική ή την τουρκική μειονότητα?

Αναφερόμαστε σε Έλληνες υποψήφιους βουλευτές και μιλάμε για το αυτονόητο. Εκπροσωπούν τη μουσουλμανική μειονότητα στη Θράκη ή τη δήθεν τουρκική; Σέβονται απόλυτα το Σύνταγμα και τη Συνθήκη της Λωζάνης ή όχι; Μια απλή και λιτή τοποθέτηση θα έβαζε τα πράγματα σε τάξη. Αλλά βλέπουμε, ότι ενώ οι ίδιοι υπήρξαν λαλίστατοι σε εκδηλώσεις παράνομων οργανώσεων, καθώς και στα τουρκικά μέσα, υιοθετώντας την πιο ακραία τουρκική προπαγάνδα, σήμερα είναι σιωπηλοί.

Το πόρισμα της Διακομματικής για την Θράκη τι αναφέρει;

Το πόρισμα της Διακομματικής Επιτροπής για τη Θράκη, στην οποία είχα την τιμή να είμαι μέλος, αναγνωρίζει ως πλεονέκτημα της περιοχής την πολυπολιτισμικότητά της, όπου οι διαφορετικές πληθυσμιακές ομάδες που την απαρτίζουν συνυπάρχουν αρμονικά. Το πόρισμα αναγνωρίζει ότι δεν μπορεί να υπάρξει ανάπτυξη δίχως εθνικές κοινωνικές δράσεις που θα ενισχύουν την κοινωνική συνοχή και προτείνει την ενίσχυση των μέτρων θετικής δράσης και σε άλλους τομείς πέραν των ακαδημαϊκών ιδρυμάτων, όπως στις διαδικασίες πρόσληψης στο Δημόσιο και τα Σώματα Ασφαλείας. Πάνω απ’ όλα, το πόρισμα αποτελεί ένα συνολικό σχέδιο ανάπτυξης της περιοχής, εστιάζει στην ενδυνάμωση των ευπαθών και ευάλωτων ομάδων, των μειονοτήτων, των γυναικών, των ανθρώπων που η διαφορετικότητά τους αποτελεί δύναμη για την κοινωνία μας και μέτρο ανάδειξης του πολιτισμού και της πολυμορφίας της Θράκης μας.

Το διακύβευμα της 25ης Ιουνίου ποιο είναι?

Είναι η απάντηση στο ερώτημα «συνεχίζουμε την πορεία εμπρός με σταθερότητα και τόλμη ή γυρίζουμε στην αβεβαιότητα και ανασφάλεια;». Η Νέα Δημοκρατία από την αρχή μίλησε για την ανάγκη σταθερής και αυτοδύναμης κυβέρνησης, που θα μπορεί να λαμβάνει γρήγορα αποφάσεις, δίχως να αναλώνεται σε πολιτικά παζάρια. Στόχος μας είναι μία ισχυρή πλειοψηφία, που θα μας «λύσει» τα χέρια για να προχωρήσουμε άμεσα με τις μεγάλες μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη ο τόπος.