«Με τα εκλογικά αποτελέσματα στην Τουρκία, ξεκινά ο «Νέος Αιώνας». Ο Ερντογάν επιχειρεί να αποκαθηλώσει τον κεμαλισμό και να γίνει ο «νέος Ατατούρκ». Ο ερντογανισμός διεκδικεί να γίνει η νέα πολιτική «θρησκεία» στη γειτονική χώρα», δήλωσε ο βουλευτής Σερρών και Γραμματέας Διεθνών Σχέσεων της Νέας Δημοκρατίας Τάσος Χατζηβασιλείου, σε συνέντευξή του στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ, σχολιάζοντας τα αποτελέσματα των τουρκικών εκλογών.

 

Ο Σερραίος βουλευτής αναφέρθηκε στην επόμενη ημέρα για τις σχέσεις Δύσης-Τουρκίας. «Ποιον Ερντογάν θα έχουμε απέναντί μας;» αναρωτήθηκε. «Με τα εκλογικά αποτελέσματα, θα έχουμε έναν Ερντογάν, ο οποίος θα ζητά δικαίωση. Δεν αναμένονται σημαντικές αλλαγές. Σίγουρα, όμως, μετά τις εκλογές και στις δύο χώρες μας, μπορεί να δημιουργηθεί ένα θετικό momentum», πρόσθεσε.

 

Ο κ. Χατζηβασιλείου δήλωσε ότι η ύπαρξη ενός τέτοιου momentum δεν είναι αρκετή για την έναρξη ενός ουσιαστικού ελληνοτουρκικού διαλόγου. «Η Ελλάδα έχει την εθνική υπευθυνότητα να αξιοποιεί κάθε ευκαιρία που διανοίγεται μπροστά της. Αλλά αυτό δεν είναι αρκετό. Η Τουρκία πρέπει να μας πείσει, μέσω συγκεκριμένων πράξεων, ότι επιθυμεί να προχωρήσουμε στη συζήτηση της μόνης διαφοράς μας, τον καθορισμό ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας, με βάση το Διεθνές Δίκαιο», τόνισε.

 

Επιπλέον, υπογράμμισε ότι εξαιτίας των προβλημάτων της τουρκικής οικονομίας, η Άγκυρα θα επιχειρήσει να ρίξει γέφυρα στη Δύση. «Η τουρκική οικονομία είναι «βόμβα» στα χέρια του Ερντογάν. Κανείς δεν ξέρει πότε θα σκάσει. Ήδη, με την ανακοίνωση των εκλογικών αποτελεσμάτων, η τουρκική λίρα υποτιμήθηκε πριν καν ανοίξουν οι τράπεζες. Σε αυτό το πλαίσιο, ο Ερντογάν θα επιχειρήσει μία επαναπροσέγγιση με το δυτικό μπλοκ. Όμως, αυτό δεν σημαίνει ότι θα διακόψει την ημιαυτόνομη πορεία που έχει χαράξει σε σχέση με τη Δύση», δήλωσε εμφατικά.

https://www.youtube.com/watch?v=UYDkAffAKyo