«Στην Τουρκία κυριαρχεί το μότο «καμία εθνικιστική ψήφος να μην πάει χαμένη». Έχουν διαγωνισμό για το ποιος θα προσεταιριστεί τους εθνικιστές ψηφοφόρους. Και ο Κιλιτσντάρογλου «ερντογανίζει». Με αυστηρή ρητορική, προσπαθεί να πάρει ψήφους από το εθνικιστικό ακροατήριο», δήλωσε ο βουλευτής Σερρών και Γραμματέας Διεθνών Σχέσεων της Νέας Δημοκρατίας Τάσος Χατζηβασιλείου, σε συνέντευξή του στην εκπομπή «Σήμερα» του ΣΚΑΪ.

Ο κ. Χατζηβασιλείου αναφέρθηκε στο διαφαινόμενο αποτέλεσμα των τουρκικών εκλογών. «Φαίνεται ότι ο Ερντογάν θα είναι ο νικητής των εκλογών. Το ζήτημα είναι τι εύρος θα έχει η νίκη του, αφού από το εύρος της νίκης θα εξαρτηθούν δύο πράγματα: από τη μία, προς τα πού θα κινηθεί η χώρα κι από την άλλη θα καθοριστεί ποιον Ερντογάν θα έχει η Δύση απέναντί της την επόμενη ημέρα», δήλωσε. «Όποιο και να είναι το αποτέλεσμα των εκλογών στην Τουρκία, θα υπάρχει μία συνολική νομιμοποίηση της εθνικιστικής ρητορικής, αφού πλέον την εκφράζουν όλοι, χωρίς αστερίσκους και υποσημειώσεις. Αυτό θα το βρούμε μπροστά μας. Επίσης, μείζον ζήτημα για τη Δύση αποτελεί η οιονεί νομιμοποίηση στην έκπτωση από το κράτος δικαίου στη γειτονική χώρα», πρόσθεσε εμφατικά.

Επιπλέον, ο Σερραίος βουλευτής σκιαγράφησε την επόμενη ημέρα στις σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας. «Μετά τις εκλογές, είναι πολύ πιθανό να επικρατήσει ένα θετικό momentum στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Το σημαντικό είναι η Τουρκία να το εννοεί και να μην μείνει απλά στη θεωρία. Διότι έχουμε δει πολλές φορές την Τουρκία να τα λέει καλά στη θεωρία για να ρίξει γέφυρα με τη Δύση, αλλά να μην ακολουθεί με πράξεις», υπογράμμισε. Επίσης, ο κ. Χατζηβασιλείου τόνισε ότι «η Ελλάδα δεν φοβάται ποτέ το διάλογο με την Τουρκία». «Έχουμε πίστη στα επιχειρήματά μας και τα δίκαια μας. Στην περίπτωση που δημιουργηθεί ένα θετικό momentum, θα προσπαθήσουμε να το αξιοποιήσουμε. Αυτό δεν σημαίνει ότι υπαναχωρούμε από τις θέσεις μας. Δεν είμαστε αδαείς. Περιμένουμε πράξεις, συνέπεια και συνέχεια από την τουρκική πλευρά. Κάτι το οποίο δεν έχουμε δει μέχρι σήμερα. Μετά τις εκλογές, θα παραμείνουμε ανοιχτοί να συζητήσουμε για τη μόνη διαφορά που έχουμε, δηλαδή τον καθορισμό AOZ και υφαλοκρηπίδας. Κάθε φορά που η Τουρκία προσπαθεί να εμπλουτίσει την ατζέντα, ο κόπος της είναι μάταιος», υπογράμμισε.

https://www.youtube.com/watch?v=B8U3mn5mUwE