«Ο Ερντογάν είναι αντιμέτωπος με τη διάψευση των προσδοκιών που ο ίδιος εξέθρεψε. Υποσχέθηκε για φέτος κατά κεφαλήν εισόδημα 25.000 δολάρια, κάτι που αποτελεί άπιαστο όνειρο. Αντ’ αυτού, βαδίζει προς τις εκλογές με μία χώρα με υψηλό πληθωρισμό και με κακή σχέση με τη Δύση, μία χώρα που παλεύει με τον κακό της εαυτό», δήλωσε ο βουλευτής Σερρών και Γραμματέας Διεθνών Σχέσεων της Νέας Δημοκρατίας Τάσος Χατζηβασιλείου σε συνέντευξή του στην εκπομπή «Τώρα μαζί» του OPEN, στον Γ. Σιαδήμα και την Ε. Ρέβη.

Ο βουλευτής αναφέρθηκε στα τουρκικά δημοσκοπικά ευρήματα και την επόμενη μέρα των ελληνοτουρκικών σχέσεων. «Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι ο Κιλιτσντάρογλου κόβει πρώτος το νήμα, αλλά ο Ερντογάν έχει αρχίσει να μικραίνει τη διαφορά. Όλα τα ενδεχόμενα παραμένουν ανοιχτά», δήλωσε. «Πάντως, όποιος και να κερδίσει, δεν προβλέπω κάποια ιδιαίτερη διαφοροποίηση στις σχέσεις με την Ελλάδα. Διότι η λογική του αναθεωρητισμού ποτίζει πλέον όλα τα μεγάλα πολιτικά κόμματα στη Τουρκία. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ανά περιόδους είχαμε «διαγωνισμό» ρητορικής ακρότητας ανάμεσα στα πολιτικά κόμματα της γειτονικής χώρας. Επομένως, εμείς διατηρούμε μια σοβαρή στάση αναμονής και οι Τούρκοι πολίτες θα επιλέξουν ποιον θα έχουν κυβερνήτη την επόμενη ημέρα», πρόσθεσε.

Επιπλέον, ο κ. Χατζηβασιλείου αναφέρθηκε στη δυναμική του αρχηγού του εξακομματικού συνασπισμού της αντιπολίτευσης. «Ο Κιλιτσντάρογλου δίνει τη μάχη της ζωής του στις εκλογές που έρχονται. Αν και εκείνος υιοθετεί τον αναθεωρητισμό, φαίνεται πιο ψύχραιμος. Είναι ο μόνος υποψήφιος που μιλάει για ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας, κλείνοντας το μάτι ότι η χώρα μπορεί να γίνει δήθεν λίγο πιο προβλέψιμη. Ταυτόχρονα, μιλώντας ως Αλεβίτης, έκανε μία κίνηση υψηλού συμβολισμού. Με τον τρόπο αυτό, έκλεισε το μάτι στις μειονότητες και έστειλε μήνυμα ότι, αν κερδίσει, θα ξεκινήσει κάπως ένας «εκδημοκρατισμός» της Τουρκίας. Πάντως, είμαι βέβαιος ότι η Τουρκία θα συνεχίσει να βρίσκεται σε περιδίνηση. Η ανέχεια είναι μεγάλη και πολλοί πολίτες δεν μπορούν να αγοράσουν τα βασικά αγαθά», τόνισε.

Επίσης, ο κ. Χατζηβασιλείου έκανε αποσαφηνίσεις για τη συνάντηση Μπούρα-Καλίν και το πλαίσιο διαλόγου ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία. «Η μόνη διαφορά που υπάρχει ανάμεσα σε Τουρκία και Ελλάδα είναι ο καθορισμός υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ. Όλα τα άλλα ζητήματα που κατά καιρούς θέτει η Άγκυρα είναι «αέρας φρέσκος». Για τη συνάντηση Μπούρα-Καλίν έχουν ακουστεί πολλές ανακρίβειες. Ήταν μια συνάντηση για να αποκατασταθούν οι δίαυλοι επαφής ανάμεσα στους δύο διπλωματικούς συμβούλους. Δεν φοβόμαστε το διάλογο με την Τουρκία. Αντιθέτως, αξιοποιούμε κάθε παράθυρο επικοινωνίας προσπαθώντας με υπευθυνότητα και σοβαρότητα να πάρουμε από την αρχή μία συζήτηση. Αν ποτέ οι δύο χώρες οδηγούνταν σε μία συναντίληψη για μελλοντική προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο, τότε αυτή θα γινόταν υπό δύο προϋποθέσεις: την πλήρη αποδοχή του Διεθνούς Δικαίου και την αναγνώριση ότι η μόνη μας διαφορά αφορά τον καθορισμό ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας», υπογράμμισε.

https://www.youtube.com/watch?v=ATdJMheDY3w