«Ενόψει εκλογών στη γειτονική χώρα, έχουμε ρητορική που αποτελεί μείγμα λαϊκισμού και εθνικισμού», δήλωσε ο βουλευτής Σερρών και Γραμματέας Διεθνών Σχέσεων της Νέας Δημοκρατίας Τάσος Χατζηβασιλείου, σε συνέντευξή του στην εκπομπή «Συνδέσεις» της ΕΡΤ1.

Ο Σερραίος βουλευτής σχολίασε την προκλητική ρητορική της Άγκυρας. «Ο εθνικισμός έρχεται για δύο λόγους. Από τη μία για να θυμίσει ότι ο αναθεωρητισμός δεν έχει φύγει. Αντιθέτως, έχει εξελιχθεί σε δομικό στοιχείο για την εξωτερική πολιτική της γειτονικής χώρας. Από την άλλη, διότι πρέπει να στοχεύσει στο εθνικιστικό ακροατήριο, από το οποίο κλέβει ψήφους η Ακσενέρ και τους μεταφέρει από το κυβερνητικό μπλοκ στην αντιπολίτευση», δήλωσε. «Παράλληλα, ο λαϊκισμός εξυπηρετεί τα γνωστά συμφέροντα. Ο Ερντογάν δεν έχει πετύχει τους στόχους του και προσπαθεί με κάθε τρόπο να κερδίσει την εύνοια των πολιτών. Υποσχέθηκε για φέτος κατά κεφαλήν εισόδημα 25.000 δολάρια, κάτι που αποτελεί άπιαστο όνειρο», συμπλήρωσε. Επίσης, ο κ. Χατζηβασιλείου αναφέρθηκε στο εκλογικό σκηνικό στην Τουρκία. «Εάν η αντιπολίτευση κερδίσει τις βουλευτικές εκλογές, δυσκολεύει η κατάσταση για τον Ερντογάν στο δεύτερο γύρο. Διότι η λεγόμενη πολιτική συγκατοίκηση, με διαφορετικό πολιτικό μπλοκ στη Βουλή και διαφορετικό στο Προεδρικό Μέγαρο, είναι δύσκολο να «περπατήσει» στην τουρκική πολιτική πραγματικότητα. Επομένως, δημιουργεί ένα παραπάνω σκόπελο που πρέπει να ξεπεράσει ο σημερινός Τούρκος πρόεδρος», τόνισε.

Επιπλέον, ο κ. Χατζηβασιλείου, αναφέρθηκε στη διαδικτυακή συνάντηση του Σχήματος 3+1 που διοργάνωσε ο Γερουσιαστής Ρόμπερτ Μενέντεζ. «Εχθές είχαμε την πρώτη τηλεδιάσκεψη του Σχήματος Συνεργασίας 3+1, μεταξύ ΗΠΑ, Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ. Το συμπέρασμα ήταν ένα: Ο μόνος δρόμος για την εξασφάλιση σταθερότητας και ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου είναι το Διεθνές Δίκαιο», τόνισε. «Είναι σαφές ότι ο Γερουσιαστής Μενέντεζ δεν αλλάζει τη θέση του αναφορικά με την Τουρκία. Γνωρίζει την ευθύνη της Τουρκίας για την περιφερειακή σταθερότητα και την προκλητική της στάση», πρόσθεσε. Επίσης, ο βουλευτής σημείωσε την πιθανότητα πραγματοποίησης της πρώτης δια ζώσης συνάντησης στην Ελλάδα. «Η επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας Ντόρα Μπακογιάννη ανέλαβε την πρωτοβουλία να καλέσει τους ξένους συναδέλφους του Σχήματος στην Ελλάδα, για την πρώτη δια ζώσης σύνοδο. Ελπίζουμε ότι οι φίλοι μας από τις Η.Π.Α. και τις άλλες χώρες θα αποδεχτούν την πρόσκληση ώστε να βρεθούμε το επόμενο διάστημα και από κοντά», δήλωσε.

 

https://www.youtube.com/watch?v=6cp3f_oOFGM