«Η Ευρώπη οφείλει να δώσει νέα ορμή στο ευρωπαϊκό όνειρο των Δυτικών Βαλκανίων και να αντιληφθεί ότι τα Δυτικά Βαλκάνια δεν είναι η πίσω αυλή της Ευρώπης, αλλά μέρος του σπιτιού της», τόνισε ο βουλευτής Σερρών και Γραμματέας Διεθνών Σχέσεων της ΝΔ Τάσος Χατζηβασιλείου, προεδρεύοντας της επίσημης συνάντησης μεταξύ αντιπροσώπων της Σερβικής Κοινοβουλευτικής Ομάδας Φιλίας Σερβίας-Ελλάδας με μέλη της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Ελλήνων.

 

Ο κ. Χατζηβασιλείου καλωσόρισε τη σερβική αντιπροσωπεία και επιβεβαίωσε τους ισχυρούς δεσμούς μεταξύ των δύο χωρών. «Μεταξύ Ελλάδας και Σερβίας δεν υπάρχουν μόνο πολιτικοί δεσμοί, αλλά και βαθιά πολιτιστικοί».

 

Ο Σερραίος βουλευτής αναφέρθηκε στην ευρωπαϊκή προοπτική της Σερβίας και την ανάγκη σύγκλισής της με τις ευρωπαϊκές αρχές. «Η Ελλάδα από το 2012 στηρίζει σταθερά την ευρωπαϊκή πορεία της Σερβίας. Χαιρετίζουμε τις προσπάθειες που έχετε κάνει για να υιοθετήσετε το ευρωπαϊκό κεκτημένο, ανοίγοντας 22 από τα 35 κεφάλαια ένταξης στην Ε.Ε. Θα θέλαμε να νιώσετε και εσείς Ευρωπαίοι στη βάση των κοινών μας αρχών: της Ελευθερίας και της Δικαιοσύνης. Στην κατεύθυνση αυτή, όμως, απαιτείται να κρατήσετε ξεκάθαρη στάση στο ουκρανικό ζήτημα. Η απρόκλητη ρωσική εισβολή δεν πρέπει να μείνει αναπάντητη από κανέναν. Χρειάζεται να ευθυγραμμιστείτε με τις κυρώσεις της Ε.Ε. ενάντια στον εισβολέα και να στείλετε αυστηρό μήνυμα στην πράξη», δήλωσε εμφατικά.

 

Επιπλέον, ο κ. Χατζηβασιλείου τόνισε ότι η Ευρώπη πρέπει να τείνει χείρα βοηθείας στα κράτη των Δυτικών Βαλκανίων, ώστε να επιταχυνθεί η ένταξή τους στην Ε.Ε. «Τα περισσότερα βαλκανικά κράτη έχουν ήδη κάνει μεγάλη πρόοδο και η προσπάθεια αυτή πρέπει να συνεχιστεί, για να επιταχυνθεί η διαδικασία. Αλλά και η Ευρώπη φέρει ευθύνη για την όποια καθυστέρηση, αφού τα προηγούμενα χρόνια είχε ατονήσει η προσπάθεια», δήλωσε.

 

Επίσης, ο βουλευτής υπογράμμισε τη σημασία των διμερών οικονομικών σχέσεων και ανέφερε ότι οι σερβικές αρχές πρέπει να εργαστούν για την άρση της γραφειοκρατίας που ταλαιπωρεί τις εκεί ελληνικές επιχειρήσεις. «Σήμερα, 250 ελληνικές επιχειρήσεις έχουν επενδύσει στη σερβική οικονομία, δημιουργώντας πάνω από 25.000 θέσεις εργασίας. Δυστυχώς, οι επιχειρήσεις αυτές αντιμετωπίζουν διοικητικές αγκυλώσεις, οι οποίες θα πρέπει να επιλυθούν άμεσα, ώστε να αναπτυχθούν περαιτέρω οι εμπορικές σχέσεις», ανέφερε ο κ. Χατζηβασιλείου. Επιπλέον, ο Σερραίος βουλευτής αναφέρθηκε στο ζήτημα του Κοσόβου και τη σημασία που αποδίδεται στην ομαλοποίηση των σχέσεων Βελιγραδίου-Πρίστινας, έχοντας ως χάρτη τη Συμφωνία των Βρυξελλών, καθώς επίσης στην αναμενόμενη διοργάνωση του Δ´ Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας που αναμένεται να ενισχύσει τη διασυνδεσιμότητα μέσω δημιουργίας νέων σιδηροδρομικών διαδρομών και αεροπορικών συνδέσεων, να διευκολύνει εμπορικές/επενδυτικές πρωτοβουλίες και να εγκαινιάσει συνεργασίες στη δικαιοσύνη, τον πολιτισμό και την εκπαίδευση.

 

Να σημειωθεί ότι στη συνάντηση, παρόντος του Πρέσβη της Σερβίας στην Αθήνα κ. Spasojević, μεταξύ άλλων, συμμετείχαν ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Φιλίας Ελλάδας-Σερβίας και βουλευτής Μαγνησίας της ΝΔ Χρήστος Μπουκώρος, καθώς και βουλευτές της αντιπολίτευσης, μέλη της Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής.