«Η πρώτη κάλπη θα καθορίσει ποιος θα κυβερνήσει τον τόπο. Το δίλημμα είναι ξεκάθαρο: δεύτερη φορά στη συμφορά ή δεύτερη εντολή στην πρόοδο και προκοπή; Πάμε μπροστά ή γυρίζουμε πίσω;» τονίζει ο Τάσος Χατζηβασιλείου. Ο βουλευτής Σερρών της ΝΔ και Γραμματέας Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων σε συνέντευξη του στην «ΜτΚ» επισημαίνει ότι «σε αυτή τη δύσκολη διεθνή συγκυρία η χώρα χρειάζεται σταθερότητα και στιβαρότητα».

 

Όπως όλα δείχνουν ο Ερντογάν ετοιμάζεται για πρόωρες εκλογές στην Τουρκία στις 14 Μαΐου. Σας προβληματίζει ότι μπορεί να συμπέσουν με τις δικές μας εθνικές εκλογές;

 

Είναι αλήθεια ότι θα έχουμε εκλογές περίπου την ίδια περίοδο στην Ελλάδα, την Κύπρο και την Τουρκία και αυτό είναι κάτι που αξιολογείται. Όμως, πιστεύω ότι είναι λιγότερο πιθανό να βρεθούμε αυτό το χρονικό διάστημα μπροστά σε θερμό επεισόδιο. Δεν είναι προς το συμφέρον ούτε της Τουρκίας κάτι τέτοιο. Βεβαίως, είμαστε αντιμέτωποι με την προκλητική ρητορική και τη διατήρηση της έντασης εκ μέρους της Τουρκίας και αυτό μας ανησυχεί. Πάντως σας διαβεβαιώνω ότι η χώρα μας είναι πάντα προετοιμασμένη. Οι Ένοπλες Δυνάμεις διαθέτουν εξαιρετικά εκπαιδευμένο ανθρώπινο δυναμικό και υπερσύγχρονο εξοπλισμό.

 

Γενικά, μέχρι τις εκλογές στην Τουρκία τι προβλέπετε; Θα αυξηθεί η επιθετικότητα της γειτονικής χώρας, ιδιαίτερα την περίοδο που στη χώρα μας θα κυβερνά μια υπηρεσιακή κυβέρνηση;

 

Όπως σας ανέφερα, με προβληματίζει ο σταθερός σχεδιασμός της Τουρκίας να δημιουργεί ένταση, προκειμένου η ελληνική πλευρά να χάσει την ψυχραιμία της, να αντιδράσει πρώτη και έτσι να βρεθεί εν αδίκω. Και αυτό θα μπορούσε να συμβεί οποιαδήποτε στιγμή, ακόμα και στη διάρκεια μιας υπηρεσιακής κυβέρνησης. Όμως, η Τουρκία μάταια το προσπαθεί. Η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία της χώρας μας διαθέτουν τη στιβαρότητα και τη σοβαρότητα να διατηρήσουν την ψυχραιμία τους, στέλνοντας παράλληλα αυστηρά μηνύματα στην απέναντι πλευρά.

 

Και μετά τί; Θα υπάρξει εκτόνωση: Και πως; Μπορεί να παίξει ρόλο ο αμερικανικός παράγοντας;

 

Εμείς εργαζόμαστε προς όφελος της περιφερειακής σταθερότητας και θωρακίζουμε τις Ένοπλες Δυνάμεις ακριβώς για να εκμηδενίσουμε την πιθανότητα για οποιαδήποτε αρνητική εξέλιξη. Σίγουρα οι εταίροι και σύμμαχοί μας, και ειδικά οι ΗΠΑ, έχουν ξεκαθαρίσει στην Τουρκία ότι η περιοχή δεν σηκώνει νέες εστίες έντασης. Μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, ο αναθεωρητισμός καταδικάστηκε στην πράξη. Και αυτό ο Ερντογάν το γνωρίζει.

 

Πολλή κουβέντα έγινε με αφορμή τον θάνατο του τέως βασιλιά. Ο ΣΥΡΙΖΑ ισχυρίστηκε ότι διχάστηκε η ΝΔ, ο Αντώνης Σαμαράς έκανε μια δήλωση που κινούνταν σε άλλο μήκος κύματος από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ενώ στην κηδεία παραβρέθηκαν και αρκετοί «γαλάζιοι» βουλευτές. Ποιο είναι το δικό σας σχόλιο για όλα αυτά;

 

Ο τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος συνδέθηκε με μια ταραχώδη περίοδο, με ένα κεφάλαιο της ελληνικής ιστορίας που έκλεισε οριστικά από τον Κωνσταντίνο Καραμανλή και με την ψήφο των πολιτών, με τη Μεταπολίτευση. H κηδεία του τέως βασιλιά έγινε με τρόπο αξιοπρεπή, όπως είχε συμφωνηθεί με την οικογένειά του. Η Νέα Δημοκρατία, ως βαθιά φιλελεύθερο και δημοκρατικό κόμμα, δεν θα περιόριζε κανέναν από το να παραστεί στην εξόδιο ακολουθία οποιουδήποτε ανθρώπου. Ο κάθε πολίτης, και προφανώς ο κάθε πολιτικός, έχει το δικαίωμα να παρευρεθεί όπου επιθυμεί. Ο ΣΥΡΙΖΑ στην αρχή συμφώνησε με την απόφαση της κυβέρνησης και στη συνέχεια επιχείρησε να αναβιώσει μια διχαστική λογική του προηγούμενου αιώνα. Δηλαδή, τι ήθελε να μας πει; Ότι με την κηδεία του τέως βασιλιά απειλείται η Δημοκρατία; Αυτά είναι αστεία πράγματα. Δυστυχώς, πίσω από ένα ανθρώπινο γεγονός, κάποιοι προσπάθησαν να διαμορφώσουν συνθήκες για ένα νέο εθνικό διχασμό. Ο τέως βασιλιάς και ο δημόσιος βίος του κρίθηκαν από την Ιστορία εδώ και πολλά χρόνια.

 

Τι κάνατε καλά ως κυβέρνηση αυτά τα 3,5 χρόνια;

 

Το μεγαλύτερο επίτευγμα ήταν να κρατηθούν η χώρα και η κοινωνία όρθιες στη διάρκεια των διαδοχικών κρίσεων που βιώσαμε, από το μεταναστευτικό και την πανδημία μέχρι τον πόλεμο στην Ουκρανία και την ενεργειακή κρίση. Οι πολίτες στηρίχθηκαν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Χάρη στη συνετή διακυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, εξοικονομήθηκαν πόροι και εφαρμόστηκε μια στοχευμένη και αποτελεσματική κοινωνική πολιτική. Ταυτόχρονα, μειώθηκαν οι άμεσοι και έμμεσοι φόροι και οι ασφαλιστικές εισφορές. Οι μηνιαίες αποδοχές των πολιτών αυξήθηκαν κατά 12,4%, η ανεργία υποχώρησε και ο κατώτατος μισθός αυξήθηκε ήδη δύο φορές και θα αυξηθεί περαιτέρω τον Απρίλιο. Παράλληλα, αυτή η κυβέρνηση πέτυχε ρεκόρ ανάπτυξης, προσέλκυσης επενδύσεων και εξαγωγών. Και τώρα, με την ακρίβεια και τον υψηλό πληθωρισμό διεθνώς, εφαρμόζει στοχευμένα μέτρα στηρίζοντας εκατομμύρια πολίτες, στηρίζοντας τη μεσαία τάξη που ο ΣΥΡΙΖΑ είχε ξεζουμίσει. Και φυσικά ανέλαβε σημαντικές πρωτοβουλίες για τον ψηφιακό μετασχηματισμό του κράτους, την προστασία του περιβάλλοντος και την ανάπτυξη των ΑΠΕ. Τα βιώνουν καθημερινά οι πολίτες.

 

Τι θα μπορούσε να γίνει καλύτερα, αλλά δεν έγινε και γιατί;

 

Χωρίς αμφιβολία, η πανδημία του κορονοϊού προκάλεσε ανασχεδιασμό των κυβερνητικών πολιτικών, καθώς η δημόσια υγεία αποτελεί πάντα προτεραιότητα. Υπήρξαν επιμέρους καθυστερήσεις στην υλοποίηση των στόχων λόγω των έκτακτων συνθηκών. Για παράδειγμα, οι μεταρρυθμίσεις στη δικαιοσύνη δεν προχώρησαν όσο γρήγορα θα επιθυμούσαμε. Όμως, παρά τις δυσκολίες, υλοποιήσαμε την υπόσχεση για λιγότερους φόρους. Στη δεύτερη κυβερνητική θητεία, στόχος μας είναι η αύξηση των μισθών. Θέλουμε καλύτερες αμοιβές, που θα συγκλίνουν επιτέλους με τις αντίστοιχες στην Ε.Ε. Επίσης, σχεδιάζουμε δράσεις για τους νέους, με πρώτο στόχο την εξασφάλιση φθηνότερης στέγης ειδικά για να τα νέα ζευγάρια. Θα διευρύνουμε τις πολιτικές που θα αρχίσουν να υλοποιούνται από τον Μάρτιο για να μπορέσουν οι νέοι Έλληνες να αποκτήσουν ευκολότερα δικό τους σπίτι. Ακόμα, η κυβέρνηση θα συνεχίσει να επικεντρώνεται στη δημόσια υγεία. Με ένα νέο και σύγχρονο ΕΣΥ, με ισχυρή πρωτοβάθμια περίθαλψη, με παρεμβάσεις στα δημόσια νοσοκομεία σε όλη τη χώρα, με διευρυμένο ψηφιακό ιατρικό φάκελο για κάθε πολίτη. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξέρει και μπορεί να βελτιώσει περαιτέρω την καθημερινότητα των Ελλήνων.

 

Οι εκλογές είναι προ των πυλών. Ποιο θα είναι το κεντρικό τους δίλημμα;

 

Η πρώτη κάλπη θα καθορίσει ποιος θα κυβερνήσει τον τόπο αύριο. Εκεί θα εκφραστεί η πραγματική βούληση του λαού. Το δίλημμα είναι ξεκάθαρο: δεύτερη φορά στη συμφορά ή δεύτερη εντολή στην πρόοδο και προκοπή; Οι πολίτες θα συγκρίνουν μια τετραετία ψεμάτων, ιδεοληψιών και ληστρικών φόρων και μια τετραετία οικονομικής ανάπτυξης, σταθερότητας και εθνικής αξιοπρέπειας. Πάμε μπροστά ή γυρίζουμε πίσω; Θα συγκρίνουν δύο πρωθυπουργούς, τον Κυριάκο Μητσοτάκη με τον Αλέξη Τσίπρα. Η αντιπολίτευση αδυνατεί να παρουσιάσει εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης και γι’ αυτό η μοναδική της ενασχόληση είναι η σκανδαλολογία και η πόλωση. Εμείς θα συνεχίσουμε παρουσιάζοντας το έργο που έχουμε υλοποιήσει και τις επιλογές μας για την επόμενη τετραετία.

 

Ο πρωθυπουργός στην τελευταία του συνέντευξη έκλεισε λίγο το μάτι στο ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ για ενδεχόμενη μετεκλογική συνεργασία, αν δεν υπάρξει αυτοδυναμία για τη ΝΔ στη δεύτερη κάλπη. Πως βλέπετε ένα τέτοιο σενάριο;

 

Σε αυτή τη δύσκολη διεθνή συγκυρία, η χώρα χρειάζεται σταθερότητα και στιβαρότητα, την οποία μπορεί να εγγυηθεί η ΝΔ. Στόχος μας παραμένει η αυτοδυναμία. Και όταν μιλάμε για αυτοδύναμη κυβέρνηση, δεν εννοούμε μια αυστηρά μονοκομματική κυβέρνηση. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει αποδείξει ότι μπορεί να σχηματίζει αποτελεσματική κυβέρνηση με πρόσωπα από άλλους χώρους, χωρίς να μπαίνει σε κομματικά παζάρια. Ο τόπος πρέπει να κυβερνηθεί και θα κυβερνηθεί καλύτερα από μια αυτοδύναμη κυβέρνηση της ΝΔ. Σε κάθε περίπτωση, το δρόμο θα μας τον δείξει ο λαός με την επιλογή του.