«Σήμερα, τα παιδιά των Σερρών και οι γονείς τους μπορούν να αποκτήσουν ένα εξαιρετικά χρήσιμο ενημερωτικό υλικό, ένα πραγματικό εργαλείο προστασίας. Τα καλά προστατευμένα παιδιά είναι τα καλά ενημερωμένα παιδιά», δήλωσε ο Βουλευτής Σερρών της ΝΔ Τάσος Χατζηβασιλείου από τον πεζόδρομο της Κωνσταντίνου Καραμανλή κατά την διάρκεια την καμπάνιας για την Προστασία των Παιδιών από τη Σεξουαλική Κακοποίηση και Εκμετάλλευση. Προσκεκλημένη του κ. Χατζηβασιλείου ήταν η βουλευτής της ΝΔ Έλενα Ράπτη, με την ιδιότητα της συντονίστριας της καμπάνιας «1 στα 5» και του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την Προστασία των Παιδιών από τη Σεξουαλική Κακοποίηση και Εκμετάλλευση. Την πρωτοβουλία να οργανώσουν αυτή τη δράση ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για την παιδική κακοποίηση, ένα θέμα που απασχολεί παιδιά και ενήλικες, είχαν οι δύο βουλευτές της ΝΔ με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και μετά το πρόσφατο τραγικό γεγονός στη σχολική κοινότητα των Σερρών.

 

Ο κ. Χατζηβασιλείου δήλωσε: «Παραμένουμε συγκλονισμένοι από το τραγικό γεγονός που συνέβη στην πόλη μας πριν από λίγες μέρες με τον αδόκητο χαμό του μικρού Βασίλη. Σήμερα είναι η Παγκόσμια Ημέρα των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Βάσει των τελευταίων ερευνών, 1 στα 5 παιδιά έχει πέσει θύμα σεξουαλικής κακοποίησης και εκμετάλλευσης. Ταυτόχρονα, 8 στους 10 νέους έχουν γίνει αυτόπτες μάρτυρες τέτοιων εγκλημάτων στην παιδική τους ηλικία. Είναι υποχρέωση όλων μας να ευαισθητοποιήσουμε την κοινωνία και να εξηγήσουμε σε παιδιά και γονείς τους τρόπους προστασίας». Ο Σερραίος βουλευτής υπογράμμισε ότι η κ. Ράπτη κάνει εξαιρετική δουλειά με το Συμβούλιο της Ευρώπης εδώ και 10 χρόνια, την οποία συνεχίζει με το Εθνικό Σχέδιο Δράσης. Να σημειωθεί ότι ο κ. Χατζηβασιλείου συμμετέχει ως εθελοντής στην καμπάνια από το 2013: «Οφείλουμε ένα μεγάλο ευχαριστώ στην Έλενα Ράπτη, η οποία ακούραστα οργώνει ολόκληρη την Ελλάδα και ενημερώνει γονείς και παιδιά για αυτό το τόσο σημαντικό ζήτημα που έχει εξελιχθεί σε μάστιγα. Είναι τιμή μας που η Ελενα ταξίδεψε και στις Σέρρες. Είμαστε εδώ ενωμένοι για να στείλουμε μήνυμα ελπίδας και γνώσης».

 

«Η καμπάνια 1 στα 5 του Συμβουλίου της Ευρώπης για τον τερματισμό της παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης έρχεται σήμερα στις Σέρρες για να ενημερώσει και να ευαισθητοποιήσει μικρούς και μεγάλους», δήλωσε η κ. Ράπτη. Στην συνέχεια η βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης αναφέρθηκε στις δράσεις της καμπάνιας και στην σημασία της έγκαιρης ενημέρωσης «Μέσα από τα ενημερωτικά υλικά της καμπάνιας προσπαθούμε να διδάξουμε στα παιδιά πώς να βάζουν τα όριά τους και πώς να αναγνωρίζουν τη διαφορά ανάμεσα σε ένα καλό και κακό άγγιγμα, καθώς και σε ένα καλό και κακό μυστικό. Όπλο των δραστών συχνά αποτελεί η μυστικότητα. Ζητούν στα παιδιά να κρύψουν αυτό που συμβαίνει, ώστε να μην το αποκαλύψουν και να μην υπάρχει η δυνατότητα παρέμβασης. Εμείς δίνουμε όλη την πληροφόρηση που χρειάζονται οι γονείς για να είναι κοντά στα παιδιά τους και να διαπιστώσουν εγκαίρως κάποια ενδεικτική αλλαγή στην συμπεριφορά τους, ώστε να τα ακούσουν με προσοχή και, αν έχει συμβεί κάτι, να ξέρουν πώς να το αντιμετωπίσουν. Τα ενημερωμένα παιδιά είναι ασφαλή. Μέσα από το υλικό που μοιράζουμε, φροντίζουμε να ενημερώσουμε και να ευαισθητοποιήσουμε με αποτελεσματικό τρόπο».

 

Στη δράση που έλαβε χώρα στο κέντρο των Σερρών, συμμετείχε πλήθος κόσμου. Οι δύο βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας μοίρασαν δωρεάν ενημερωτικό υλικό για τα μικρά παιδιά και τους γονείς. Τέλος, η κ. Ράπτη και ο κ. Χατζηβασιλείου ευχαρίστησαν τον Δήμο Σερρών για την παραχώρηση του χώρου και του stand.