Με την φράση του «πατέρα» της Ευρωπαϊκής Ένωσης Alcide De Gasperi «Οι πολιτικοί εργάζονται για τις επόμενες εκλογές. Οι ηγέτες εργάζονται για τις επόμενες γενιές», έκλεισε την ομιλία του στην Ομοσπονδιακή Βουλή της Γερμανίας ο Βουλευτής Σερρών και Γραμματέας Διεθνών Σχέσεων της ΝΔ Τάσος Χατζηβασιλείου, στο πλαίσιο της διάσκεψης για τη νεολαία. Ο Σερραίος βουλευτής επισκέφθηκε το Βερολίνο ως εισηγητής του Συμβουλίου της Ευρώπης για τα ζητήματα που απασχολούν τους νέους και την ανάγκη μεγαλύτερης συμμετοχής τους στις δημοκρατικές διαδικασίες. Σημειώνεται ότι οι ιδέες και οι προτάσεις του κ. Χατζηβασιλείου θα συζητηθούν αρχικά στη συνεδρίαση της Επιτροπής Πολιτικών Υποθέσεων της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, στις 13/12/2022, στο Παρίσι. Προκειμένου να ενισχυθεί η συμμετοχή των νέων στους ευρωπαϊκούς μηχανισμούς λήψης αποφάσεων, ο κ. Χατζηβασιλείου πρότεινε τη θέσπιση του θεσμού του «εκπροσώπου της νέας γενιάς», στις εργασίες του Συμβουλίου της Ευρώπης, για να εκφέρει την άποψη των νέων σε κάθε πολιτικό ζήτημα που τίθεται προς συζήτηση ή και ψήφιση. Επίσης, μεταξύ άλλων, κατέθεσε ολοκληρωμένη πρόταση για τη δημιουργία δικτύου νεολαίας, που θα στηρίζει την ενεργό παρουσία των νέων στο δημόσιο βίο. «Η αυξημένη συμμετοχή της νεότερης γενιάς στα κοινά μόνο ωφέλιμη είναι για τη σύγχρονη κοινωνία. Δεν φοβόμαστε τους νέους. Τους εμπιστευόμαστε και τους στηρίζουμε με κάθε τρόπο», σημείωσε.

 

Ο κ. Χατζηβασιλείου στην ομιλία του τόνισε ότι η κοινωνία έχει ανάγκη τον δυναμισμό, την δημιουργικότητα και τις ικανότητες της νεολαίας, για να αντιμετωπίσει τις σύγχρονες προκλήσεις. Όπως ανέφερε, καθώς η δημοκρατία δοκιμάζεται, η συμβολή των νέων στα κοινά αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της λύσης των προβλημάτων της κοινωνίας. Στην συνέχεια, έδωσε περισσότερες πληροφορίες για την έρευνα που κάνει στο πλαίσιο προετοιμασίας της έκθεσής του.

 

Την ομιλία παρακολούθησαν μέλη της γερμανικής Βουλής, εκπρόσωποι φορέων του Συμβουλίου της Ευρώπης και της Ε.Ε., καθώς και επικεφαλής νεανικών οργανώσεων από ολόκληρη την Ευρώπη.