Συνάντηση με τον Πρόεδρο του ΕΛΓΑ κ. Ανδρέα Λυκουρέντζο για θέματα που απασχολούν τους γεωργούς και κτηνοτρόφους της Π.Ε. Σερρών είχε ο βουλευτής της ΝΔ Τάσος Χατζηβασιλείου. Ο βουλευτής αναφέρθηκε στα σοβαρά προβλήματα που δημιουργήθηκαν λόγω της θεομηνίας στην περιοχή της Φυλλίδας. Συγκεκριμένα, αναφέρθηκε στις μόνιμες καλλιέργειες, στις οποίες η ζημία δεν περιορίζεται στην τρέχουσα καλλιεργητική περίοδο, αλλά ουσιαστικά «μεταφέρεται» και στις επόμενες χρονιές, καθώς τα δέντρα και οι αμπελώνες δεν θα δώσουν πλήρη παραγωγή το επόμενο διάστημα. Ως εκ τούτου, συζητήθηκε η δυνατότητα καταβολής αποζημίωσης των εν λόγω καλλιεργειών στο πλαίσιο των Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων και η επίσπευση της σχετικής διαδικασίας.

 

Στη συνέχεια, ο κ. Χατζηβασιλείου αναφέρθηκε στο θέμα αποζημίωσης των παραγωγών μήλων της Τοπικής Κοινότητας Αχλαδοχωρίου, των οποίων οι οπωρώνες υπέστησαν ζημία από παγετό την Άνοιξη του 2021 στο προανθικό στάδιο. Ο Πρόεδρος του ΕΛΓΑ ενημέρωσε τον Σερραίο βουλευτή πως οι αποζημιώσεις των εν λόγω παραγωγών θα καταβληθούν στις αρχές του νέου έτους μέσω της διαδικασίας των de minimis.

 

Ο κ. Χατζηβασιλείου ζήτησε από τον Πρόεδρο του ΕΛΓΑ την ένταξη της Π.Ε. Σερρών στο Εθνικό Πρόγραμμα Χαλαζικής Προστασίας με Εναέρια Μέσα, γεγονός που θα βοηθήσει στην μείωση καταβολής αποζημιώσεων σε παραγωγούς λόγω απωλειών παραγωγής από φυσικά φαινόμενα. Επίσης, πρότεινε την δυνατότητα προαιρετικής ασφάλισης στους παραγωγούς πατάτας που δεν χρησιμοποιούν πιστοποιημένο σπόρο. Επιπλέον, έθεσε την δυνατότητα ένταξης των σηροτροφικών εκμεταλλεύσεων στο πλαίσιο αποζημιώσεων του Οργανισμού.

 

Τέλος, ο κ. Χατζηβασιλείου περιέγραψε στον κ. Λυκουρέντζο την αδικία που παρατηρείται κατά την υποβολή των Ενιαίων Αιτήσεων Ενίσχυσης από τους κτηνοτρόφους που διαθέτουν αιγοπρόβατα και καταβάλλουν ασφαλιστική εισφορά για το σύνολο του ζωικού κεφαλαίου που δηλώνεται. Όμως, παρά το γεγονός αυτό, ο Οργανισμός αποζημιώνει τον κτηνοτρόφο σε περίπτωση ζημίας μόνο για τα αιγοπρόβατα ηλικίας μέχρι 6 ετών. Ο κ. Χατζηβασιλείου πρότεινε στον κ. Λυκουρέντζο την διόρθωση αυτής της αδικίας. Ο Πρόεδρος του ΕΛΓΑ δεσμεύτηκε πως στις ερχόμενες Ενιαίες Αιτήσεις Ενίσχυσης, οι κτηνοτρόφοι δεν θα καταβάλλουν ασφαλιστικές εισφορές για τα αιγοπρόβατα που έχουν συμπληρώσει την ηλικία των 6 ετών.