Η τρομοκρατική επίθεση στην καρδιά της Κωνσταντινούπολης προκάλεσε θλίψη σε κάθε δημοκρατικό πολίτη του κόσμου. Η ελληνική πολιτική και πολιτειακή ηγεσία με πνεύμα αλληλεγγύης έστειλαν συλλυπητήρια στον τουρκικό λαό. Και ξαφνικά ακολούθησε η δήλωση του Τούρκου Υπουργού Εσωτερικών, ο οποίος εξαπέλυσε εμμέσως πλην σαφώς κατηγορίες σε βάρος της χώρας μας περί δήθεν υπόθαλψης τρομοκρατών. Η χώρα μας, που έχει πληρώσει φόρο αίματος εξαιτίας τρομοκρατικών ενεργειών, έχει αποδείξει ότι αντιτίθεται σθεναρά σε κάθε μορφή τρομοκρατίας.

 

Η άρνηση των συλλυπητηρίων των ΗΠΑ εξυπηρετεί το εγχώριο αφήγημα της «ισχυρής Τουρκίας που δέχεται πλήγματα από τον δυτικό κόσμο». Και σίγουρα θα γίνει δυσκολότερη η διεύρυνση του ΝΑΤΟ. Με αφορμή αυτό το θλιβερό γεγονός, η Τουρκία θα ασκήσει αφόρητη πίεση στη Φινλανδία και κυρίως στη Σουηδία να δεχθούν τους όρους της για την έκδοση κατηγορουμένων για τρομοκρατία. Η εξίσωση δυσκολεύει.

 

Η επόμενη μέρα βρίσκει τις διμερείς σχέσεις περισσότερο δηλητηριασμένες. Η διασπορά fake news εναντίον της Ελλάδας συνεχίζεται. Στόχος είναι να πληγεί η διεθνής εικόνα της χώρας μας και να δημιουργηθούν αρνητικά συναισθήματα στον μέσο Τούρκο έναντι των Ελλήνων. Μοιάζει με αυτοεκπληρούμενη προφητεία. Η Άγκυρα χτίζει μεθοδικά σκηνικό έντασης, χωρίς να διστάζει να εργαλειοποιεί καθετί.