Βούλιαξε από κόσμο το ξενοδοχείο ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΞΕΝΙΑ την περασμένη Παρασκευή, για την παρουσίαση του βιβλίου «Το μέλλον της Ιστορίας» που διοργάνωσε ο Βουλευτής Σερρών και Γραμματέας Διεθνών Σχέσεων της ΝΔ Τάσος Χατζηβασιλείου. Στο πάνελ συμμετείχε η Βουλευτής της ΝΔ και πρώην Υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη, ο επιμελητής του βιβλίου και Αναπληρωτής Καθηγητής Κωνσταντίνος Φίλης και βέβαια, ο Βουλευτής και ένας εκ των συγγραφέων του βιβλίου Τάσος Χατζηβασιλείου. Την συζήτηση συντόνισε ο δημοσιογράφος του ΣΚΑΪ Μανώλης Κωστίδης.

 

Η συζήτηση αφορούσε την διεθνή θέση της Ελλάδας μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία, τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και την ενεργειακή κρίση. Το συγκεκριμένο βιβλίο, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Παπαδόπουλος», γράφτηκε από ομάδα συγγραφέων, στην αιχμή της επικαιρότητας του πολέμου στην Ουκρανία, οι συνέπειες του οποίου θα είναι πολυεπίπεδες και μακροχρόνιες. Μέσα από τις απαντήσεις 16 ειδικών, ανάμεσά τους ο Βουλευτής Σερρών κ. Χατζηβασιλείου, δίνεται μία εμπεριστατωμένη εικόνα για όλες τις παραμέτρους του δραματικού πολέμου που επιδρά στην καθημερινότητα όλων μας.

 

Ο κ. Φίλης εξέφρασε τον θαυμασμό του για το πλήθος του κόσμου που είχε προσελκύσει η εκδήλωση. Αναφέρθηκε στις γεωστρατηγικές εκτιμήσεις της ρωσικής ηγεσίας που οδήγησαν στην απόφαση για εισβολή στην Ουκρανία. Τέλος, αφού έδειξε τις αναλογίες μεταξύ των πολιτικών επιλογών Πούτιν και Ερντογάν, τόνισε ότι η στάση της σημερινής ελληνικής κυβέρνησης στο πλευρό της Ουκρανίας είναι ορθή. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε: «Αν αφήσουμε έναν αναθεωρητή να επιτύχει τον σκοπό του, σίγουρα αυτό θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί και από άλλες αναθεωρητικές δυνάμεις, προκειμένου να επιχειρήσουν και αυτές να μπουν σε αντίστοιχες περιπέτειες».

 

Η πρώην Υπουργός Εξωτερικών κ. Μπακογιάννη ξεκίνησε εκφράζοντας την αγάπη της για τις Σέρρες και τους φιλόξενους ανθρώπους της περιοχής. «Με τον Τάσο Χατζηβασιλείου έχουμε συμμετάσχει επί 12 χρόνια σε διεθνείς διαπραγματεύσεις σε όλο τον κόσμο, άλλοτε με εύκολους και άλλοτε με δύσκολους συνομιλητές», ανέφερε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε «ο ίδιος πλέον στο πλευρό του Κυριάκου Μητσοτάκη συνεχίζει να δίνει καθημερινές μάχες για την Ελλάδα». Για το ουκρανικό ζήτημα, ανέφερε ότι Ευρώπη βρέθηκε απροετοίμαστη, αφού στην μεταπολεμική περίοδο στηριζόταν για την αμυντική ασφάλεια στις ΗΠΑ και για την ενεργειακή της ασφάλεια στην Ρωσία. Σχετικά με την Τουρκία, υπογράμμισε ότι η Άγκυρα δηλητηριάζει τις διμερείς μας σχέσεις. Τόνισε ότι ως χώρα είμαστε καλά προετοιμασμένοι και ότι τα τελευταία 3 χρόνια η αμυντική θέση της Ελλάδας έχει επιτυχώς αναβαθμιστεί, όπως φάνηκε και στην αντιμετώπιση της υβριδικής απειλής στον Έβρο. Η Ελλάδα πρέπει να παραμείνει ψύχραιμη δύναμη που χαιρετίζει τον διάλογο στα πλαίσια του διεθνούς δικαίου και της σταθερότητας. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, «Η Τουρκία αποφεύγει τον διάλογο επειδή φοβάται την δύναμη των ελληνικών επιχειρημάτων, αφού εδράζονται στο διεθνές δίκαιο. Η Ελλάδα πρέπει να παραμένει πάντα σε εγρήγορση αλλά ψύχραιμη. Τίποτα δεν εκνευρίζει παραπάνω την τουρκική πλευρά από την ψυχραιμία και την αυτοπεποίθηση των Ελλήνων», δήλωσε με έμφαση.

 

Ο κ. Χατζηβασιλείου εξήγησε ότι η Ελλάδα για λόγους αρχής στηρίζει την Ουκρανία, καθώς για εμάς το διεθνές δίκαιο εφαρμόζεται παντού με τον ίδιο τρόπο και όχι à la carte. Όπως ανέφερε, οι επικείμενες εκλογές στην Τουρκία αποτελούν αιτία της κλιμάκωσης των προκλήσεων, όμως υπογράμμισε ότι ο αναθεωρητισμός αποτελεί δομικό εργαλείο της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής. Και πρόσθεσε: «Στόχος των προκλήσεων είναι ο εκφοβισμός της Ελλάδας. Μάταιος κόπος. Επιθυμούν διάλογο εκτός πλαισίου. Πάλι μάταιος κόπος». Στην συνέχεια, ο Βουλευτής δήλωσε ότι δεν θεωρεί πως προτεραιότητα της τουρκικής πλευράς είναι ένα συνειδητό θερμό επεισόδιο, αλλά η πρόκληση ψυχολογικής κόπωσης ώστε να μας εξωθήσουν στα άκρα και κάνοντας εμείς την πρώτη κίνηση, να βρεθούμε εν αδίκω.

 

Ο Σερραίος βουλευτής φώτισε τις αποφασιστικές κινήσεις της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Όπως ανέφερε, η διεθνοποίηση των ζητημάτων και η αναβάθμιση των Ενόπλων Δυνάμεων, προκαλούν μεγάλη ενόχληση στην Τουρκία. Εν συνεχεία, αναφέρθηκε στα μηνύματα που στέλνει η NAVTEX για ελληνικές έρευνες στην Μεσόγειο. Όπως τόνισε, προειδοποιούμε την Λιβύη να απόσχει από πειρατικές ενέργειες και στέλνουμε μήνυμα ότι εμείς είμαστε βάσει Διεθνούς Δικαίου ο φυσικός συνομιλητής της για τις θαλάσσιες ζώνες. Τέλος, υπογράμμισε ότι οι κινήσεις της κυβέρνησης, ανοίγουν τον δρόμο της ενεργειακής ασφάλειας με τελικό αποτέλεσμα την μείωση του ενεργειακού κόστους και την αύξηση των ενεργειακών επενδύσεων.

 

Παρόντες στην εκδήλωση ήταν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σερρών και Νιγρίτης κ.κ. Θεολόγος, ο Αντιπεριφερειάρχης Σερρών Π. Σπυρόπουλος, οι Δήμαρχοι Σερρών Α. Χρυσάφης, Αμφίπολης Σ. Φραστανλής, Εμμ. Παππά Δ. Νότας, Ηράκλειας Γ. Κουτσάκης, Ν. Ζίχνης Π. Μπόζης, και Σιντικής Φ. Δομουχτσίδης, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Θ. Μαλλιαράς, οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι Δ. Καρυπίδης και Δ. Μπαλαξής, πλήθος Αντιδημάρχων και Δημοτικών Συμβούλων από όλη την Π.Ε. Σερρών, ο Πρόεδρος του ΓΕΩΤ.Ε.Ε. Σ. Μάμαλης, ο Διοικητής του 10ου Συντάγματος Πεζικού Α. Σαρρής, ο πρόεδρος της ΔΕΕΠ Σερρών της ΝΔ Θ. Καμπούρης, ο πρόεδρος της ΔΕΕΠ Κιλκίς της ΝΔ Μ. Παπαδόπουλος, πολλοί επιχειρηματίες και πλήθος κόσμου.

https://www.youtube.com/watch?v=cHVPBjmaX1c