Πολιτική αντιπαράθεση για την ενεργειακή κρίση είχε στον ΑΝΤ1 και στην εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα» ο Βουλευτής Σερρών ΝΔ Τάσος Χατζηβασιλείου με την Βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ κ. Έφη Αχτσιόγλου.

 

Ο Σερραίος βουλευτής ανέφερε ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει εφαρμόσει σε ευρωπαϊκό επίπεδο ένα από τα μεγαλύτερα προγράμματα στήριξης της κοινωνίας, λαμβάνοντας μέτρα που φτάνουν τα 13 δισ. ευρώ. Όπως ανέφερε, έχει ήδη θεσμοθετηθεί οριζόντια επιδότηση στο πετρέλαιο θέρμανσης και ταυτόχρονα η Κυβέρνηση εξετάζει τις επόμενες κινήσεις που πιθανόν να χρειαστούν για το πετρέλαιο κίνησης. Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε, «με το βλέμμα στην Σύνοδο Κορυφής της Πέμπτης, δεν μπορούμε να παίρνουμε αποφάσεις στο φτερό»

 

Ο κ. Χατζηβασιλείου εξήγησε ότι ο ενεργειακός πληθωρισμός δεν είναι ένα ελληνικό πρόβλημα :«Είναι ένα ευρωπαϊκό πρόβλημα και υπαίτιος είναι ο κ. Πούτιν και ο πόλεμος που έχει εξαπολύσει στην Ουκρανία».  Στις κατηγορίες του ΣΥΡΙΖΑ περί καθυστερήσεων στην φορολόγηση των υπερεσόδων των παρόχων ηλεκτρισμού, ο κ. Χατζηβασιλείου ξεκαθάρισε: «Επιβάλαμε φόρο 90% στα υπερέσοδα, τον μεγαλύτερο φόρο στην ΕΕ, και αυτό θα εφαρμοστεί στο τέλος του έτους, όταν η ΡΑΕ θα ανακοινώσει τα τελικά στοιχεία. Όμως, η Ελλάδα εφαρμόζει έναν εθνικό μηχανισμό φορολόγησης συγκυριακών υπερκερδών στην πηγή, ο οποίος ήδη έχει φέρει 2,7 δισ. μέσα σε 3 μήνες». Ο συγκεκριμένος ελληνικός μηχανισμός, όπως τόνισε και ο Σερραίος Βουλευτής, «έχει επικροτηθεί από την ΕΕ ως ο πιο αποδοτικός και έχει υιοθετηθεί ως ευρωπαϊκός μηχανισμός».

 

Για την τιμή του ρεύματος, ο κ. Χατζηβασιλείου τόνισε ότι «όσο και αν δεν αρέσει αυτό στον ΣΥΡΙΖΑ και τα υπόλοιπα κόμματα, το ρεύμα στην Ελλάδα παραμένει το δεύτερο φθηνότερο σε όλη την Ευρώπη» προσθέτοντας: «Στην Ελλάδα η κιλοβατώρα κοστίζει 23 ευρώ. Στην Ισπανία, κοστίζει πάνω από 42 ευρώ. Το Ιβηρικό μοντέλο, για το οποίο κόπτεται ο ΣΥΡΙΖΑ, δεν έχει αποδώσει τα αναμενόμενα». Υπενθυμίζοντας το φετινό υψηλό ρυθμό ανάπτυξης άνω του 5%  και την πρόβλεψη περί 2,1% για το 2023, υπογράμμισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δήλωνε ότι αυτοί οι στόχοι ήταν άπιαστο όνειρο για την ελληνική οικονομία. Επίσης, ξεκαθάρισε ότι οι πολίτες δικαίως διαμαρτύρονται, όμως η κρίση είναι διεθνής και η κυβέρνηση θα συνεχίσει να τους στηρίζει.

 

Τέλος, αναφορικά με τις δημοσκοπήσεις , ο κ. Χατζηβασιλείου τόνισε ότι η Νέα Δημοκρατία παραμένει πρώτη δύναμη σταθερά από το 2016 μέχρι σήμερα, κάτι το οποίο δεν έχει επαναληφθεί στην σύγχρονη πολιτική ιστορία της χώρας.