Έστειλε σαφή μηνύματα και έκανε άνοιγμα στην Τουρκία από το Στρασβούργο ο Βουλευτής Σερρών και Γραμματέας Διεθνών Σχέσεων της Νέας Δημοκρατίας Τάσος Χατζηβασιλείου, ο οποίος απευθύνθηκε στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Ευρώπης, στο πλαίσιο της έκθεσης για τα ζητήματα δημοκρατίας στην Τουρκία.
Ο Σερραίος Βουλευτής ξεκίνησε την ομιλία του μιλώντας στην Τουρκική γλώσσα και δηλώνοντας ότι μιλάει ως παλιός και ειλικρινής φίλος της χώρας. Συνέχισε λέγοντας ότι σήμερα εντός Τουρκίας τα πολιτικά δικαιώματα και οι ελευθερίες καταπατώνται: «Οι γυναίκες στερούνται νομικού πλαισίου που να τις προστατεύει από κάθε μορφή βίας, ενώ η τουρκική κυβέρνηση διώκει τους αντιπάλους της». Ακόμα, ανέφερε ότι χιλιάδες δημοσιογράφοι είναι φυλακισμένοι και ότι θεσμοί, όπως η Βουλή και η δικαιοσύνη, ελέγχονται από την εκτελεστική εξουσία.
Ο κ. Χατζηβασιλείου επεσήμανε ότι η Ελλάδα επιθυμεί μια δημοκρατική και μοντέρνα Τουρκία που να σέβεται τις σχέσεις καλής γειτονίας. Όμως, όπως τόνισε στους συναδέλφους του από 46 χώρες, η πραγματικότητα είναι πολύ διαφορετική: «Έχουμε σοβαρές προκλήσεις και πρωτοφανείς απειλές κατά της κυριαρχίας της Ελλάδας και ειδικά κατά των νησιών μας. Και το ίδιο ισχύει σε σχέση με την Κύπρο. Ο αναθεωρητισμός αποτελεί κίνδυνο για την περιφερειακή σταθερότητα. Σας προτρέπω συνάδελφοι να δείτε έναν χάρτη και να διαπιστώσετε τα όρια της παράνομης συμφωνίας για τις θαλάσσιες ζώνες που υπέγραψε η Τουρκία με την Λιβύη», ανέφερε περιγράφοντας την προκλητική στάση της γειτονικής χώρας. «Εμείς απορρίπτουμε τις απειλές, αλλά χαιρετίζουμε τον διάλογο και επιμένουμε στην ειρήνη», κατέληξε ο Βουλευτής της ΝΔ.