Από το Στρασβούργο την Τρίτη το πρωί, ο Βουλευτής Σερρών και Γραμματέας Διεθνών Σχέσεων της Νέας Δημοκρατίας Τάσος Χατζηβασιλείου, ως εκλεγμένος εισηγητής του ΕΛΚ, απηύθυνε ομιλία προς την Ολομέλεια της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης για την ευρωπαϊκή πορεία των Δυτικών Βαλκανίων. Να σημειωθεί ότι ο Σερραίος βουλευτής εξελέγη εισηγητής με μεγάλη πλειοψηφία από τους Ευρωπαίους συναδέλφους του. 

Στην ομιλία του, τόνισε ότι το μέλλον των Δυτικών Βαλκανίων είναι εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης και έκανε έκκληση προς το Συμβούλιο της Ευρώπης να αναλάβει κεντρικό ρόλο στην ευρωπαϊκή τους ενσωμάτωση και την διαδικασία διεύρυνσης της ΕΕ.  Όπως υπογράμμισε, «ως Έλληνας, είμαι υπερήφανος για την αρχή που έγινε στην Σύνοδο Κορυφής της Θεσσαλονίκης στο παρελθόν αλλά και για την σημερινή κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, που υποστηρίζει αδιαμφισβήτητα το ευρωπαϊκό μέλλον των γειτόνων μας».

Όμως, ο κ. Χατζηβασιλείου επεσήμανε ότι τα Δυτικά Βαλκάνια έχουν ακόμα πολύ δουλειά να κάνουν. Όπως ανέφερε, η ενδυνάμωση των δημοκρατικών θεσμών, ο σεβασμός στο κράτος δικαίου, τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις σχέσεις καλής γειτονίας, η προστασία των μειονοτήτων και κυρίως η προώθηση των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων, αποτελούν τα ελάχιστα μόνο βήματα στην εκπλήρωση των κριτηρίων για την ένταξή τους στην ΕΕ. Μιλώντας για την ανάγκη να ευθυγραμμιστούν με την κοινή εξωτερική πολιτική και πολιτική ασφαλείας της ΕΕ, κάλεσε τις κυβερνήσεις όλων των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων να εφαρμόσουν την πολιτική των κυρώσεων κατά της Ρωσίας του Πούτιν. Μάλιστα, χαρακτηριστικά δήλωσε: «Η Ευρώπη δεν είναι λέξεις, η Ευρώπη είναι πάνω απ´ όλα αρχές και πράξεις». 

Τέλος, τόνισε ότι πρέπει να προσπαθήσει και η ίδια η ΕΕ. Όπως ανέφερε, τις περασμένες δεκαετίες η Ευρώπη έκανε συχνά τα “στραβά μάτια”  μπροστά στους διεφθαρμένους ηγέτες της περιοχής: «Αυτό είχε ως αποτέλεσμα το ξεθώριασμα του ευρωπαϊκού ονείρου που τόσο λαχταρούσε η νέα γενιά και την αντικατάστασή του από τον εθνικισμό, τον ευρωσκεπτικισμό και την αυξανόμενη επιρροή αναθεωρητικών τρίτων χωρών», ανέφερε, φωτογραφίζοντας τη Ρωσία και την Τουρκία. «Το ερώτημα δεν είναι αν τα Δυτικά Βαλκάνια ανήκουν στην Ευρώπη. Το ερώτημα είναι πότε θα είναι έτοιμα για να προχωρήσουν», κατέληξε ο Σερραίος βουλευτής. 

Να σημειωθεί ότι ο κ. Χατζηβασιλείου βρίσκεται στις εργασίες της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, στο Στρασβούργο, συμμετέχοντας στη διακομματική ελληνική αντιπροσωπεία με επικεφαλής τη Ντόρα Μπακογιάννη. Τη σύνταξη της έκθεσης για τα Δυτικά Βαλκάνια, η οποία υπερψηφίστηκε από τους Ευρωπαίους Βουλευτές, είχε αναλάβει ο πρώην Πρωθυπουργός και Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου.