Στην κατάμεστη αίθουσα «Μαν. Αναγνωστάκης» του Δημαρχείου Θεσσαλονίκης μίλησε το Σάββατο ο Βουλευτής Σερρών της ΝΔ Τάσος Χατζηβασιλείου, σε ημερίδα του τομέα Παιδείας της Διοικούσας Επιτροπής του κόμματος. Θέμα της ημερίδας, της οποίας το συντονισμό είχε η υπεύθυνη του τομέα Παιδείας και Δημοτική Σύμβουλος Θεσσαλονίκης Δρ. Δήμητρα Ακριτίδου, ήταν η σημασία της σωστής διδασκαλίας της Ιστορίας μέσα από τα σύγχρονα δεδομένα, σε εθνικό και διεθνές επίπεδο.

 

Ο κ. Χατζηβασιλείου ανέλυσε αρχικά τα εθνικά και διεθνή δεδομένα που επηρεάζουν τον ρου της ιστορίας, καθώς και τα επιτεύγματα της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη: «Όσα έχει πετύχει η Ελλάδα τα τελευταία 3 χρόνια, αποτελούν ιστορικά επιτεύγματα, τα οποία θα καταστούν αντικείμενο καταγραφής των ιστορικών του μέλλοντος που θα κληθούν να αποτιμήσουν την χρονική περίοδο που διανύουμε».

 

Στη συνεχεία, ο Σερραίος Βουλευτής επεσήμανε την σημασία της Ιστορίας ως κορυφαίας επιστήμης προσθέτοντας ότι, όταν διδάσκεται σε συνάρτηση με την σύγχρονη πραγματικότητα, τότε μπορεί να γίνει η πολυτιμότερη πυξίδα για το μέλλον, καθώς λειτουργεί ως μέσο ενεργοποίησης των πολιτών και κυρίως αφορμή για τον αναστοχασμό της κοινωνίας. «Η Ιστορία δεν είναι παρελθοντολογία. Η Ιστορία είναι δύναμη και πρόοδος. Μια κοινωνία που δεν μαθαίνει από τις ατυχίες και τις αστοχίες του παρελθόντος, είναι δέσμια των λαθών της», τόνισε  ο κ. Χατζηβασιλείου.

 

Ο Σερραίος Βουλευτής ανέφερε συγκεκριμένα: «Ο στόχος του κάθε δασκάλου πρέπει να είναι ένας: όταν τελειώνει η παράδοση ενός κεφαλαίου Ιστορίας, τότε, θα πρέπει να αρχίσει η ατομική αναζήτηση από τον κάθε μαθητή. Θα πρέπει να υπάρχουν ερεθίσματα, ώστε να γίνεται έρευνα και να εξάγεται ένα χρήσιμο συμπέρασμα από το παρελθόν για το μέλλον».

 

Για τη σύνδεση του ιστορικού παρελθόντος με το παρόν και το μέλλον, καθώς και για το  διαχρονικό πρόβλημα της στείρας παπαγαλίας, ο κ. Χατζηβασιλείου υπογράμμισε: «Θα σας δώσω ένα παράδειγμα επιστημονικής φαντασίας. Ένας μαθητής ή φοιτητής, που θυμάται από στήθους όλες τις μάχες του Πελοποννησιακού Πολέμου, χωρίς να μετεγγράφει τα γεγονότα στο σύγχρονο πλαίσιο του 21ου αιώνα, μοιάζει με άνθρωπο που βρήκε προϊστορικά κείμενα π.χ., υποθετικά, για τις απαρχές του κορωνοιού και βαριέται να τα μελετήσει».

 

Την ημερίδα προλόγισαν ο Υφυπουργός Εσωτερικών, αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας – Θράκης Σταύρος Καλαφάτης και ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας. Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους οι Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας Θεόδωρος Καράογλου, Κώστας Γκιουλέκας, Άννα Ευθυμίου και Δημήτρης Κούβελας, ο Δήμαρχος Αμπελοκήπων-Μενεμένης και Πρόεδρος της ΠΕΔ Κεντρικής Μακεδονίας Λάζαρος Κυρίζογλου, ο Πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής Ν. Θεσσαλονίκης της ΝΔ Ζήσης Ιωακείμοβιτς, ο Πρόεδρος της ΔΕΕΠ Ά Θεσσαλονίκης Θεόδωρος Μητράκας, πρόεδροι και εκπρόσωποι σερραϊκών σωματείων της συμπρωτεύουσας και πλήθος κόσμου.