Αυτό ήταν το κεντρικό μήνυμα του χαιρετισμού του βουλευτή Σερρών και Γραμματέα Διεθνών Σχέσεων της ΝΔ Τάσου Χατζηβασιλείου στο 2ο Συνέδριο Αγροτικής Οικονομίας – AGROSERRES FORUM, που διοργανώθηκε από το Επιμελητήριο Σερρών σε συνεργασία με την Περιφερειακή Ενότητα Σερρών, στο πλαίσιο των παράλληλων δράσεων της SEREXPO 2022, παρόντων του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Γιώργου Γεωργαντά και του Υπουργού Υποδομών Κώστα Καραμανλή, καθώς και των Σερραίων βουλευτών.

Ο βουλευτής αρχικά ανέφερε πως η βιολογική παραγωγή εφαρμόζεται σε απόλυτη αρμονία με τη φύση, τη βιοποικιλότητα και την καλή μεταχείριση του ζωικού κεφαλαίου, προσθέτοντας πως στις Σέρρες, υπάρχουν εκατοντάδες παραγωγοί αυτής της κατηγορίας που προσφέρουν κορυφαία προϊόντα, άξια να βρουν θέση στην παγκόσμια αγορά.

«Σε ό,τι αφορά τη βιολογική γεωργία, με τη μείωση της χρήσης λιπασμάτων και φυτοφαρμάκων, μπορούμε να έχουμε τρόφιμα υψηλής θρεπτικής αξίας σε επαρκή ποσότητα», εξήγησε ο κ. Χατζηβασιλείου, συμπληρώνοντας πως «αυξάνονται οι βιολογικοί κύκλοι στα γεωργικά συστήματα, καθώς και η βιοποικιλότητα και η γονιμότητα του εδάφους». Ακόμη, υπογράμμισε πως «στην κτηνοτροφία, οι βιολογικές μέθοδοι στοχεύουν στην εκτροφή υγιών ζώων και την καθιέρωση φιλικών προς το περιβάλλον μεθόδων ζωικής παραγωγής και αυτό έχει ως αποτέλεσμα την παραγωγή τροφής υψηλής θρεπτικής αξίας, με τη μικρότερη δυνατή επιβάρυνση του περιβάλλοντος».

Ο Σερραίος βουλευτής στη συνέχεια αναφέρθηκε στη σημασία της ανανέωσης της νομοθεσίας της ΕΕ για τη βιολογική παραγωγή, τονίζοντας πως «η Ένωση, θέλοντας να διασφαλίσει την ισορροπημένη ανάπτυξη του κλάδου, ενισχύει το σύστημα ελέγχου, θεσπίζει νέους κανόνες που δίνουν κίνητρα για τη στροφή των μικρότερων γεωργών στη βιολογική παραγωγή και θέτει συγκεκριμένο πλαίσιο για τα εισαγόμενα βιολογικά προϊόντα, ώστε να εξασφαλιστεί ότι όλα τα βιολογικά προϊόντα που πωλούνται στην ευρωπαϊκή αγορά ακολουθούν τα ίδια πρότυπα».

Τέλος, ο κ. Χατζηβασιλείου ανέδειξε το γεγονός ότι  η κυβέρνηση Μητσοτάκη πρωτοστατεί στην εφαρμογή νέων περιβαλλοντικών πολιτικών εξηγώντας πως η βιολογική παραγωγή μπορεί να βοηθήσει καταλυτικά στην αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, καθώς μπορεί να μειώσει τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου κατά 15%. «Επιλέγοντας βιολογικά τρόφιμα, στηρίζουμε το περιβάλλον και μαζί το εισόδημα εκείνων που αγωνίζονται για ξεχωριστά προϊόντα», κατέληξε ο βουλευτής.