«Είναι πολύ ανησυχητικές οι εξελίξεις στο ρωσο-ουκρανικό μέτωπο το τελευταίο διάστημα, απ’ ό,τι φαίνεται μπαίνουμε στην δυσκολότερη και ίσως πιο επικίνδυνη φάση αυτού του πολέμου» εκτίμησε ο Τάσος Χατζηβασιλείου, διεθνολόγος και βουλευτής της ΝΔ μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και την εκπομπή «Πρωινές Διαδρομές στο Πρώτο» με την Μαρία Γεωργίου και τον Βασίλη Αδαμόπουλο.

H Ρωσία δεν έχει κατορθώσει να πετύχει τους στόχους της μετά από πολλούς μήνες, προσέθεσε ο κ. Χατζηβασιλείου.

«Προφανώς υπολόγιζε αλλιώς την παρτίδα αλλά δεν της έχει βγει και ευτυχώς δεν της έχει βγει γιατί οι αμυνόμενοι Ουκρανοί έχουν δείξει πάρα πολύ δυνατή ψυχή αυτούς τους μήνες απέναντι στις ρωσικές δυνάμεις και τώρα έχουμε δύο νέα στοιχεία. Από την μια ο Πούτιν εκβιάζει στην ουσία με τα πυρηνικά λέγοντας ότι δεν μπλοφάρει, που αν συνέβαινε πάλι θα είχε την Ρωσία ως πρώτο πληγέντα. Μια τέτοια εξέλιξη θα ήταν για την Ρωσία ολέθρια. Το δεύτερο αρνητικό είναι η μερική επιστράτευση που επιβεβαιώνει ότι η Ρωσία δεν έχει πετύχει τον στόχο της στο πεδίο της μάχης» ανέφερε ο κ. Χατζηβασιλείου.

Ωστόσο, δημιουργούνται άλλες δυναμικές, συμπλήρωσε, καθώς οι νέοι Ρώσοι πολίτες ανθίστανται. Αναφέρθηκε στους χιλιάδες πολίτες που έχουν βγει στους δρόμους επειδή διαφωνούν με την επιλογή της κυβέρνησης να κηρύξει επιστράτευση, ενώ άλλοι τόσοι παίρνουν το αεροπλάνο για να διαφύγουν από την χώρα. «Αυτό σημαίνει ότι σιγά σιγά ακόμα και οι πολίτες που έδειχναν ενδεχομένως έναν ωχαδερφισμό στις πολεμικές επιλογές του Κρεμλίνου τώρα αλλάζουν στάση» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Χατζηβασιλείου.

Όσον αφορά τα ελληνοτουρκικά και τις πρόσφατες προκλητικές δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου, ο βουλευτής της ΝΔ, σημείωσε ότι αυτή την στιγμή η Τουρκία έχει να αντιμετωπίσει διάφορα προβλήματα σε πολλά επίπεδα, πέρα από τα προφανή εσωτερικά.

«Στις δημοσκοπήσεις, τα κουκιά δεν βγαίνουν για την κυβέρνηση Ερντογάν-Μπαχτσελί, άρα έχουν για πρώτη φορά ένα ενδεχόμενο να μην κερδίσουν τις εκλογές όταν αυτές γίνουν το 2023, αλλά έχουν ταυτόχρονα μια δεινή κοινωνική και οικονομική κατάσταση. Αυτό δεν σημαίνει ότι όλες αυτές οι προκλητικές ρητορικές εδράζονται καθαρά σε εσωτερικούς λόγους. Όχι. Αυτή είναι η μία όψη του νομίσματος. Η άλλη όψη λέει ότι ο αναθεωρητισμός και όλος αυτός ο νεολογισμός ο οποίος είναι φαιδρός και έωλος, δυστυχώς έχουν εξελιχθεί σε δομικά στοιχεία της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής. Να το πω πιο καθαρά, ακόμα και αν είχαμε άλλη κυβέρνηση μετά τις εκλογές στην Τουρκία φοβάμαι ότι αυτή η τακτική δεν θα άλλαζε πολύ εύκολα. Αυτή η εθνικιστική λογική δυστυχώς διαποτίζει οριζόντια όλα τα μεγάλα πολιτικά κόμματα στην Τουρκία, γεγονός που σημαίνει ότι αυτή η λογική θα μας ταλαιπωρεί για αρκετό διάστημα» ανέφερε ο κ. Χατζηβασιλείου.

Παράλληλα, εκτίμησε ότι αυτή την στιγμή η Τουρκία δεν ετοιμάζει συνειδητά ένα επεισόδιο με την Ελλάδα καθώς «αν συνέβαινε κάτι τέτοιο, ξέρει πολύ καλά η Άγκυρα ότι δεν θα ξεμπέρδευε εύκολα με μια χώρα σαν την Ελλάδα, μια ισχυρή χώρα του ΝΑΤΟ και της ΕΕ και ταυτόχρονα θα έβγαινε και η ίδια βαθιά λαβωμένη και επιχειρησιακά και γεωπολιτικά».

«Εκείνο που παραμένει ένας κίνδυνος είναι δυστυχώς ένα ατύχημα. Πέρα από ένα πραγματικό ατύχημα που μπορεί να συμβεί μια και  υπάρχουν εικονικές αερομαχίες, διαρκείς παραβιάσεις στον εναέριο χώρο, υπάρχουν και ορισμένοι θερμοκέφαλοι αξιωματικοί στην Τουρκία. Μετά το ξεδόντιασμα του Ερντογάν στο στράτευμα λόγω του πραξικοπήματος μην εκπλαγείτε αν δείτε κάποιον Τούρκο αξιωματικό να θέλει να γίνει εθνικός ήρωας και να ανεβάσει την ένταση» συμπλήρωσε.

Στο ερώτημα, πώς θα απαντήσει ο Κ. Μητσοτάκης στον Τούρκο Πρόεδρο από το βήμα της ΓΣ του ΟΗΕ, ο κ. Χατζηβασιλείου απάντησε «Κυριακή κοντή γιορτή. Ο πρωθυπουργός θα απαντήσει με επιχειρήματα αποδομώντας τις θέσεις και τις ανυπόστατες θεωρίες μία προς μία» είπε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τον κ. Χατζηβασιλείου, η ανθελληνική προπαγάνδα της Άγκυρας, δεν φέρνει τους καρπούς που επιθυμούν, ενώ αναφέρθηκε σε μια πρόσφατη δημοσκόπηση στην Τουρκία, στοιχείο της οποία καταδεικνύει ότι το 65% των Τούρκων δεν θεωρεί εχθρούς τους Έλληνες.